TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de, yangına, insani açıdan bakılması gerektiğini ancak son yapılanlara bakıldığında tarafların aynı noktada durduğunun görüldüğünü belirterek, “İnşallah ülkemizde bir gün karşılıklı tutumlar son bulur ve insancıl olaylar öne çıkar” dedi.

Angolemli, “Çalışma Yaşamı” ile ilgili güncel konuşmasında ise, inşaatlarda çalışan işçilerin bu sıcak yaz aylarında ağır şartlarda çalışmasının belli şartlar altında düzenleme altına alınması, denetimin artırılması gerektiğini söyledi.

Özelde teşvik yoluyla sendikalaşmanın önünün açılması gerektiğini, bunun yapılması durumunda sektöre denetimin geleceğini, kayıt dışılığın önüne geçileceğini ve yatırımların sürekliliğinin sağlanacağına vurgu yapan Angolemli, yeni belirlenen asgari ücretin ise her zaman olduğu gibi yine çalışan aleyhine olduğunu kaydetti.

Angolemli, her zaman işçinin hakkının yendiğini ifade ederek, yeni belirlenen asgari ücrette gün başına 3,5 TL artış getirildiğini, bunun çok cüzi bir miktar olduğunu kaydetti ve eleştirdi.

Yeni asgari ücretin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği, ayrıca çalışma yaşamında denetimlerin artırılması gerekliliği üzerinde duran Angolemli, ülkede denetimin şart olduğunu, çünkü kayıt dışı iş gücü, göç ve kayıt dışı ekonominin başını alıp gittiğine işaret etti.

SANER, SICAKTA İNŞAATLARDA ÇALIŞANLARA YÖNELİK ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner de, Angolemli’ye, sıkıntıları dile getirdiği için teşekkür ederek, ülkede sıcakların hakim olduğunu, inşaatlarda çalışanların da bu sıkıntılardan en çok etkilenen işçi kesimi olduğunu anlattı.

Saner, bu çerçevede bakanlık olarak gerekli araştırmaları başlattıklarını, Sağlık Bakanlığının da koordineli bir şekilde kendilerine destek verdiğini ifade ederek, bu yönde yapılan çalışmaları anlattı, ileriki günlerde bakanlığın gerekli sonuçları ortaya koyacağını söyledi.

İnşaatlarda gerekli tedbirlerin alınmasının müteahhitlerin de görevi olduğunu, ancak yasal düzenlemelerin de şart olduğunu ifade eden Saner, yaşanan iş kazalarının önüne geçilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için ihale tüzüğü dahil tüm yasaların üzerine hep birlikte gittiklerini anlattı.

Ülkede 9 bin civarında işsiz bulunduğunu, bunun 12 bin olabileceğini, ancak dışarıdan gelip çalışan 45 bin kişi olduğunu ifade eden Saner, burada öne çıkanın ülke gençlerinin daha çok işine sarılması olduğunu, hükümetin de gerekli açılımları yaparak iş yaşamına gerekli katkıları yapmak için adım atacağını söyledi.

ÖZELDE SENDİKALAŞMA…

Saner, yeni asgari ücretin 10 ay geçmesine rağmen belirlenmediğini, ancak göreve gelir gelmez kararlılıkla hemen belirlediklerini, özelde sendikalaşmanın tek taraflı olamayacağını, bu yüzden hemen gerekli adımları atacaklarını ve diyaloğa açık olduklarını kaydetti.

Konunun sadece asgari ücretin yükseltilmesi olmadığını, işverenin de güçlü olması gerektiğini, çünkü işveren güçlü değilse ödemelerini de yapamayacağını ifade eden Saner, Angolemli’ye katkılarından dolayı teşekkür etti.

Angolemli de yeniden söz alarak, yeni asgari ücretle bir ailenin geçinemediğine işaret ederek, dünyadan veya Avrupa’dan örneklerin kendisi açısından önem taşımadığını, önemli olanın ülke şartları olduğunu söyledi.

Maddi sıkıntıların bazı suçları da beraberinde getirdiğine işaret eden Angolemli, asgari ücrette ülke gerçeklerinin dikkate alınmasını ve bir kez de işçinin düşünülmesini istedi.