Doğuş Özokutan Çiftçioğlu 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, palyatif çözümlerin iş kazalarını çözmek için yeterli olmadığını anlatarak, kazaların önüne geçmek için doğru tespitlerle, yasa ve tüzük değişiklerini yaparak çalışacaklarını kaydetti.

Saner, sendikanın 41. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde gün boyu çeşitli ziyaretler gerçekleştiren Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş ve sendika yetkililerini kabul etti.

ÖZKARDAŞ: “BAŞARILI İCRAATLARA İMZA ATACAĞINIZA İNANIYORUM”

Bakana yeni görevinde başarılar dileyen Özkardaş, Saner’in görev süresi boyunca başarılı icraatlara imza atacağına dair inanç belirtti.

Özkardaş, ülkede zaman içinde birikmiş birçok sorun olduğuna dikkat çekerek, işbirliği halinde bu sorunların çözülebileceğini söyledi.

“ENGELLİ İSTİHDAMI ŞARTLARINA UYMAYANLARA GEREKLİ CEZAİ MUAYEDELER UYGULANSIN”

Engelliler Haftası içinde olduğumuzu hatırlatan Özkardaş, yasaya göre belirli sayıda personeli olan işyerlerinin engelli istihdam etmesi gerektiğini ancak bunun uygulanmadığını dile getirerek, gerekli denetimlerin yapılması ve cezai muayedelerin uygulanmasını istedi.

Özkardaş ayrıca engellilerin baremleri konusunda yasal düzeltme yapılmasını ve barem ilerleme konusundaki sıkıntıların aşılmasını da talep etti.

“HEMŞİRELER İÇİN VARDİYA ÇALIŞMA CAZİP HALE GETİRİLSİN”

Bu haftanın aynı zamanda Hemşireler Haftası olduğunu da hatırlatan Özkardaş, hemşirelerin özellikle vardiyalarla ilgili sorun yaşadığını kaydetti.

Özkaradaş, vardiya çalışan hemşirelerin normal çalışan hemşirelerden ayrılması ve vardiya çalışmanın daha cazip hale getirilmesi için gerekenin yapılmasını istedi.

“KAYIT DIŞI EKONOMİ VE İŞ KAZALARININ ÖNÜNE GEÇMENİN EN İYİ YOLU SENDİKALAŞMA”

Kayıt dışı ekonominin büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Özkardaş, Bakanlıkta denetim yapacak yeterli sayıda personel olmamasının bunun en önemli nedenlerinden olduğunu ifade etti.

Kayıt dışılık ve iş kazalarının önüne geçmenin en iyi yolunun sendikalaşma olduğunu söyleyen Özkardaş, bakanın bu konuda çalışma yürütmesini istedi.

1462891349.jpg

SANER: “SENDİKALAR İŞ YAŞAMININ AYRILMAZ PARÇASI”

Bakan Saner de kabulde yaptığı konuşmada, Kamu-Sen’in 41. yaşını kutladı.

Sendikaların iş yaşamının ayrılmaz parçası olduğuna dikkat çeken Saner, engelli istihdamı konusundaki yasalara değindi.

“ENGELLİ İSTİHDAMI KONUSUNDA GEREĞİNİ YAPACAĞIZ”

Saner, özel sektörde 50 kişi ve üzeri istihdam yapan iş yerlerinin engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu olduğuna işaret ederek, bu yasanın uygulanması için gereğini yapacaklarını ifade etti.

Bakanlık kadrolarının haftaya kadar oluşturulacağını dile getiren Saner, bunun ardından gerekli çalışmalara başlayacaklarını da kaydetti.

“PALYATİF ÇÖZÜMLER İŞ KAZALARINI ÖNLEMEYE YETMEZ”

İş kazaları konusuna da değinen Saner, inşaat sektöründe iş kazası riskinin 4 kat fazla olduğunu söyledi.

İnşaatlarda yapı denetiminin hayati olduğuna işaret eden Saner, sorunun sadece iş güvenliği denetimiyle çözülemeyeceğini anlattı.

Güvenliği “a’dan z’ye” her boyutuyla ele almak gerektiğini vurgulayan Saner, İş Yasası ve ilgili tüzüklerin de güncellenmesi gerektiğini belirtti.

Palyatif çözümlerin iş kazalarını çözmek için yeterli olmadığını anlatan Saner, doğru tespitlerle, yasa ve tüzük değişiklerini yaparak çalışacaklarını sözlerine ekledi.