Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) 31 Ekim’de yapılacak olağan kurultayında genel başkanlığa aday olan UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner; telefon, elektrik, limanlar ve su yönetiminin özelleştirilmesi gerektiğini savundu.

“Devletin artık telefon, elektrik ve limanlardan elini çekmesi gerektiğini”, su yönetiminde özelleştirmeye gidilmesi, ayrıca Türkiye’den kabloyla elektrik getirilip KIB-TEK’in derhal özelleştirilmesi” gerektiğini öne süren Saner, Cumhuriyet Meclisi’ne hangi konuda “özerkleşme” gelirse gelsin oyunun “ret” olacağını açıkladı.
 
Ulusal Birlik Partisi Genel Başkan Adayı, Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner, bugün yazılı bir açıklama yaparak, ekonomik konulardaki görüşlerini kamuoyu ile paylaştı.

Saner; özellikle elektrik, telefon ve limanlar konusunda özelleştirmeye ilişkin açıklamalar yaptı, son günlerin tartışma konusu olan “su yönetimine” ilişkin düşüncelerini ortaya koydu.

“ERCAN’IN ÖZELLEŞTİRİLMESİ PROJESİNİ GURURLA YÜRÜTTÜM”

UBP Hükümeti döneminde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı görevini yürüten Ersan Saner, o dönemde görevinde kalsaydı, Telefon Dairesi’nin özelleştirilmesinin de “an meselesi” olduğunu belirtti.

Saner, özelleştirmenin sadece elektriğe has bir durum olmadığını ifade ederek, bakanlığı döneminde “Ercan Havalimanı’nın özelleştirilmesi projesini de gururla yürüttüğünü” kaydetti.

Saner, ülke kalkınması için sanayileşme değil, hizmet sektörlerinde gelişme gerektiğini vurguladı.     

Bu çerçevede turizm ve eğitim sektörlerinin taşıdığı öneme değinen Saner, görevde bulunduğu zamanlardan örnekler verdi ve kararlılıkla üzerine gittikleri zaman ülkede iyi şeylerin olduğuna dikkat çekti.

Saner, turizmde mevcut 20 bin yatak kapasitesinin 2020’ye kadar 60 bine çıkarılmasıyla 3 milyon turist hedefinin uzun vadede mümkün olduğunu ifade ederek, 3 milyon turistin otel dışında yapacağı ortalama 100 Sterlinlik harcamanın ülke ekonomisine her yıl 300 milyon Sterlin katkı yapacağını kaydetti.

Yatak sayısını artırırken, çevreye minimum etkinin ön planda tutulmasının önemine vurgu yapan Saner, yabancı yatırımcı için tüm imkanların kullanılması gerektiğini söyledi. Bunu yaparken yasal ve bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini de ifade eden Saner, yabancı yatırımcının yapacağı her yatırımın ülkenin bir değeri olacağını anımsattı.


Ersan Saner, devletin artık hizmet sektörlerinden çekilmesi gerektiğini de savunarak, bu sektörler arasında telefon, elektrik ve limanların olduğunu ifade etti ve “artık bunların tümünün devlet tarafından değil, özel sektör tarafından çalıştırılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

“Devletin malı herkesindir, ama işleyişine baktığımızda hiç kimsenindir” diyen Saner, kişisel gayretlerle devlet işletmelerinin belli bir noktaya ulaşabileceğini, ancak bunun sürekliliğinin olamayacağını anlattı.

Ersan Saner, “Ben bu konuların üzerine bakanlığım döneminde çok net gittim. Biraz daha görevde kalsaydım Telefon Dairesi’nin özelleştirilmesi an meselesiydi” ifadesini de kullandı.

Adaylık döneminde “dünya ile aynı ekonomik dilin konuşulması” konusu üzerinde durduğuna işaret eden Saner, AB’de en üst uyulması gereken koşulun “özelleştirme” olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs’tan örnekler veren Saner, derogasyonlara rağmen elektrik kurumunun kar etmesine rağmen de Telefon Dairesi’nin AB normlarına uyarak özelleştiğini, Kıbrıs Havayolları’nın ise battığını hatırlattı. AB’ye özerkleştirme ile gidilemeyeceğini savunan Saner, AB yolunda özelleştirmenin şart olduğunu kaydetti.

Ersan Saner, Türkiye’den ülkeye gelecek suyun yönetiminin de özelleşmesi gerektiğini iddia ederek, “Şu anda Meclis’e hangi konuda özerkleşme gelirse gelsin benim oyum ret olacaktır” dedi.

“KABLOYLA ELEKTRİK GELMELİ, KIB-TEK DERHAL ÖZELLEŞTİRİLMELİ”

“Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun batmış olduğunu çok önceden söylediğini” ifade eden Saner, elektrik fiyatlarının, Türkiye’nin yaklaşık üç katı olmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı. Saner, elektrik maliyetinin yüksekliğinin turizm ve sanayi sektörlerine de olumsuz yansıdığını ve rekabet gücünü düşürdüğünü söyledi.

Türkiye’den kabloyla elektriğin gelmesi ve ülke enerji planlarının yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç olduğunu ifade eden Saner, KIB-TEK’in derhal özelleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Elektrikte özelleştirme derken, idari kısmı değil hizmet kısmını kastettiğini ifade eden Saner, dağıtım ve tahsilat özelleşirken, idare ve denetimin yine devlette olacağını belirtti.

Ersan Saner, “Kıbrıs Türk halkı olarak artık akıntıya kürek çekmekten vazgeçmemiz lazım. Rotamızı doğru belirleyip, akıntıyı da arkamıza alarak kürek çekmeliyiz ki hedefimize çok daha kolay ve çabuk varalım” dedi.