Biyologlar Derneği, hükümetin, elektrik santrallerinde kullanılmak üzere KKTC’ye ithal edilecek olan yakıtın kükürt oranının yüzde birin altında olması kararının 1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olması yönünde aldığı kararı eleştirdi.

Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten, “Demek ki, bu hükümetin ortaya koyduğu ve hükümet programında takvimlenerek de açıklanan vaatler bazı gerekçeler gösterilerek yapılamayabilir.  Şimdi, hükümet yetkililerine soruyoruz; bu noktadan sonra biz sizin söylediklerinizi yapacağınıza nasıl inanalım?“ dedi.

Bakanlar Kurulu’nun, elektrik santrallerinde kullanılmak üzere ithal edilecek yakıtın kükürt oranının 1 Temmuz 2015’den itibaren yüzde birin altında olması yönünde daha önce aldığı kararın üzerine, son toplantısında söz konusu oranın 1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olması yönünde karar almasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Sarpten, gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin çevreyi korumaktan çok çevreyi kullanmak yaklaşımıyla kararlar ürettiğini, sonucunda da KKTC’nin ciddi ekolojik problemler yaşayan bir ada ülkesine dönüştürüldüğünü ifade etti.

HÜKÜMET PROGRAMI

Hükümet programında “Çevre” başlığı altında yer alan çalışma planının bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı plan olduğunu ifade eden Sarpten, hükümet programında; elektrik santrallerinde kükürt oranı yüzde bir veya daha az olan kaliteli yakıt kullanımının sağlanması, Teknecik Elektrik Santrali’ne baca gazı arıtma tesislerinin kurulması için çalışma başlatılacağı yönünde ifadeler yer aldığına işaret etti.

“İCRAAT TAM TERS”

Sarpten, “Hükümet ve ilgili bakanlığın ilk icraatlarının bunun tam tersi şeklinde gerçekleşmesi tüm umutlarımızı yitirmemize neden olmuştur...’Kaliteli yakıt gelirse zam yaparız’ yaklaşımı sergileyen Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetimi, CTP-UBP Hükümeti’ne geri adım attırarak hükümet programından taviz verilmesini sağlamıştır” iddiasında bulundu. 

Kükürt oranı yüzde 1’in altında olan yakıtın kullanılmakta olan yakıta göre daha pahalı olduğundan, 

Bakanlar Kurulu’nun, söz konusu kararı fiyat farkının vatandaşa yansıtılmaması gerekçesiyle almış olmasını da eleştiren Sarpten, “Vatandaş yüksek kükürt içeren santral dumanını solumaya devam edecek, filtre içinse bir tarih bile telaffuz edilmiyor. Bu arada, az kükürtlü yakıt isterseniz de zamma hazırlanın denilerek ‘aba altından sopa gösteriliyor’! Ayrıca, ekonomik gerekçelerle hükümet programından taviz verilebilir de deniliyor” dedi.