Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa Milletvekili Doktor Faiz Sucuoğlu, her 3 günde 2 yeni kanser vakasının ortaya çıktığını belirterek, gelmiş, geçmiş tüm hükümetlere, özellikle de sağlık bakanlarına sert eleştiriler yöneltti.

Diyalog TV’de katıldığı DETAY programında Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtlayan Dr.Sucuoğlu, kanserin yüzde 30 genetik, yüzde 70 de çevresel faktörlerden kaynaklandığını belirterek, “Çevresel faktörleri kontrol altına almak, tedbirler üretmek bizlerin elinde. Soluduğumuz hava, yediğimiz ve içtiğimiz her şey çok ama çok önem arzediyor. Esas olan hasta olduktan sonra değil, olmadan önce ne yapabildiğimizdir.

Kanser hastalığı ile mücadelede dönüp arkamıza baktığımızda bir arpa boyu yol katetmediğimizi üzülerek görüyoruz” dedi.

Gece hormonlanan sebze veya meyvelerin sahableyin pazara sürüldüğüne dikkat çeken Dr. Sucuoğlu,öncelikle hal yasasının geçmesi gerektiğini söyledi. Dr. Sucuoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye yapıyor"

“Biz hala daha bir hal yasası geçiremedik. Bu konuda sadece ben mecliste 20 defa bunu gündeme getirdim. Bana iktidardaki arkadaşların bir kısmı kağıdın üzerine hazırdır diye kağıt getirdiler bir sene önce. Hiç bir hareket yok…
Gıda güvenliği konusu da var. Biz hala daha ilaç, hormon kullanıyoruz. Gece hormonu veriyoruz, sabaha ya da ertesi güne meyveleri toplayıp aracın arkasına koyum market market gezip satıyoruz. Ne arayan var, ne soran var. Türkiye’de 33 milyon hektarın barkotu çıkarıldı: Adamlar cep telefonuyla hangi gün sebze meyvenin toplandığı, kimin ürettiğini ve nasıl ürettiğini görüyor. Biz burada bir avuç yer bunları yapmaktan aciziz.”

"Kanser haritası çıkarılmalı"

Lefke’de bir üreticinin söylemlerini izleyicilere aktaran Sucuoğlu, bölgede bakır madeninden dolayı yer altı suyunun kirli olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üretici “bu suda ağır metaller var. Kuyudan çekip ürünleri suluyoruz. Bu ürünler sadece tüketicilerin değil bizlerin de sofrasına geliyor ve tüketiyoruz” diyor… Mutlaka kanser haritası çıkarılmalıdır. Eminim ki belli bölgelerde belli tip kanserde yoğunlaşmalar vardır. 300 bin nüfuslu bir yerde hala halledemedik. DAÜ ile anlaşmışlar ama hala bir somut gelişme yok.”

“Mecliste eylem yapmayı düşündüm”

Konuşmakla olmuyorsa, bir eylem yapıp kamuoyunun bu konuya dikkatini çekmeyi düşündünüz mü şeklindeki soruyu yanıtlayan Sucuoğlu, “Kürsüye çıkıp hiç konuşmadan durup bu yaşananları protesto etmeyi düşündüm ama iç tüzüğe göre olmazmış, izin verilmiyor. Ne yapacağımızı bilmiyorum” dedi.
Eskiden bedavaya kanser hastalarının Güney Kıbrıs’ta tedavi olduğunu ancak ekonomik krizle birlikte bunun ortadan kalktığını anlatan Dr. Sucuoğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

"5 bin hastaya bir onkolog"

“5 bin kanser vakasına tek bir onkolog bakmaya çalışıyor. Bu doktor arkadaşımızın yeni onkoloji hastanesi önüne heykelini dikmeleri lazım. Bir buçuk yıldır diyoruz ki, “pratisyen hekim ve dahiliye uzmanlarımız var. Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi Onkoloji servisiyle anlaşma yapın doktorlarımız burada kurs görsün, yeni onkologlar çıkıncaya kadar hastanede görev yapsınlar” Ama yok! Bir onkologla nasıl çalışacak? “Türkiye’den getireceğiz” diyorlar. 2 bin 500 TL’ye gelir mi doktor? Bir doktora teklif götürdüler, yüzlerine bile bakmadı. 30 bin TL’ye bir özel hastaneyle anlaştı ilgili doktor. Müşavirlere 20 milyon TL ödeyecek ama bir onkoloğa 15-20 bin TL vermekten aciz olacağız. Bu anlaşılır değildir! Sağlık Bakanlığı öncekiler de dahil sınıfta kalmıştır!”