Bursa'da Cumhuriyet Halk Partisi tarafından ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle haraç mezat satılan 166 cami ve mescitten halen binaları bulunan 5 tarihi mescit kamulaştırılarak ibadete açılmayı bekliyor.

Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu üyelerinden tarihçi yazar Erhan Yıldızalp, en fazla cami mescidin 1927 ile 1935 yılları arasında satıldığını belirterek, "Son 13 yılda çok sayıda Bursa'da tarihi cami ve mescit, satılan şahıslardan Vakıflar tarafından kamulaştırılarak ihya edildi. Son yıllarda yenilenen Zagfiranlık ve Tavukçu Mescitleri bunlardandır. Toki'nin Doğanbey'de şahıslardan aldığı Kefensüzen Cami ile Mizanoğlu Mescitleri de metruk halde kullanılmaz durumdadır. Bunlarında ihyası için Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çalışma yaptığını duyuyoruz. Ancak aradan geçen 3 sene içerisinde şehrin merkezindeki bu camilerin de bir an önce restore edilmesi, bölgedeki nüfus yoğunluğu sebebiyle önem arz etmektedir" dedi.

BURSA'DA KURTARILABİLECEK 5 MESCİT VAKIFLARI BEKLİYOR

Bursa'da halen 2 tanesi sahipleri tarafından kullanılmayan metruk haldeki Elmalık ve Hoca Yunus mescitleri ile Hisar içerisinde ev olarak kullanılan 3 mescidin kamulaştırılmasına ilişkin hiçbir çalışma yapılmıyor. Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nu göreve davet eden eski eser sevenlerden Rıdvan Bekar, "Reyhan'da bulunan İsmail Hakkı Tekkesi altındaki Elmalık Mescidi yıkılmak üzere duruyor. Ördekli Hamamı altındaki tarihi Hoca Yunus Mescidi de tinercilerin mekanı olmuş vaziyettedir. Bu iki bina sahipleri tarafından da kullanılmıyor. Bu binaları kamulaştırmak çok kolay ve gönül rızası ile olabilir. Ayrıca Hisar içeresinde Alattin Mahallesi sınırları içindeki Süleyman Paşa Mescidi, Osmangazi Mahallesi Turgutlu sokaktaki Hoca Turgut Mescidi ile Molla Gürani Mahallesi'ndeki Oruçbey Mescidi de kolayca kamulaştırılarak ihya edilebilirler. Vakıflar bu mescitleri biraz ilgilenirse 1-2 yıl içerisinde tekrar ibadete açılabilirler" dedi.

Vatandaşlar bu mescitlerin ihyası ile vakıf eserleri orjinaline uygun kullanılabilecek.