Mardin'de satılığa çıkartılan bin 500 yıllık Mor Yuhanna Kilisesi'nde inceleme başlatıldı.

Mardin'de 4. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Mor Yuhanna Süryani Kilisesi'nin sahibi İbrahim Aycun, internette bir emlak satış portalı üzerinden kilise 12 milyon 500 bin lira karşılığında satılığa çıkarılınca gündeme oturdu. Süryani cemaatinin tepkisi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı konu ile ilgili inceleme başlattı. Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü Koruma Kurulu'ndan bir heyet Mardin'e gelerek Mor Yuhanna Kilisesi'nde incelemelerde bulundu.

Diyarbakır Anıtları Koruma Kurulu'ndan sanat tarihçisi Ahmet Demir, mimar Yılmaz Akgün, müze araştırma görevlisi Mehmet Deniz'den oluşan heyet, inceleme yapmak üzere Mardin'e geldi. Heyet, inceleme sonrası herhangi bir açıklama yapmadı. Kilisenin fotoğraflarını çeken heyet, raporlarını kurula sunacaklarını söylediklerini ifade etti.

Uzun yıllardan beri marangozhane olarak kullanılan kilisenin geniş bir alana sahip olduğunu ifade eden Süryani kuyumcu Metin Ezilmez, "Şu anda Mor Yuhanna Kilisesi için inceleme başlatıldı. Diyarbakır Anıtlar Kurulu'ndan heyet geldi. Kilisede inceleme yapacak. Kilisenin açılması için bir yürütme çalışması başlatılacak" dedi.

İbrahim Aycun'un Mor Yuhanna Kilisesi'nin satışından elde edeceği gelirle cami yaptıracağı iddia edilmişti.