Deniz Abidin

KTHY Genel Müdürlük binasının  3 milyon 678 bin Stg olacak şekilde açık artırma yöntemiyle satışa çıkarılması konusunda Yeni Bakış'a  değerlendirmelerde bulunan Hava-Sen Genel Sekreteri Urungu Ulutuğ, KTHY'nın lağvedilmesinin ardından  binasının da satışa sunulmasının çok acı birşey olduğunu belirtti.

Ulutuğ, KTHY binasının 3 milyon 678 bin Stg üzerinden açık artırmayla satışa sunulacağına dikkat çekerek, hava yolu çalışanlarının geçmişte çok kötü günler geçirdiklerini belirtti. Ulutuğ, KTHY eski çalışanlarının kurum kapatıldıktan sonra bir takım alacağının kaldığını ifade ederek, satışın yapıldıktan sonra alacağı olanların haklarını alabilmesi için satıştan elde edilecek meblağın bu haklara yönelik kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Sendika olarak yetkililerden  taleplerinin bu yönde  olacağını söyleyen Ulutuğ, bu satışın bir an evvel yapılması gerektiğini düşündüğünü kaydetti.

"Vijdani olarak kabul edilemez"

Ulutuğ, vijdani olarak bakıldığında ise KTHY'nin göklerdeki gururunun kurumu bir anda kapatarak ve şimdi de binasının satışa sunulmasıyla yerle bir olduğunu ve bunun kabul edilebilir olmadığını söyledi. 

"Çalışanların alacakları duruyor"

Ulutuğ, açıklamalarını şöyle sürdürdü, "KTHY eski çalışanlarının ihtiyat sandığı yanında tazminatları ödenmedi. Sadece cuzi bir miktar ödeme yapıldı. Çalışanlar yaklaşık 18 ay işsiz kaldılar. Sigortadan dahi paralarını alamadılar. Çünkü sigorta yatırımları da eksikti. Altı ay sonunda sigortadan bir miktar para alabildiler. Kişinin alacağına bağlı olarak yüzde 25 civarında da bir miktar tazminat olarak ödendiler. Geri kalanı olduğu gibi duruyor. Bir de dün bu çalışanlar işe yeni girmişler  gibi Anayasa'ya aykırı olmasına rağmen Göç Yasası'na bağlı olarak istihdam edildiler. Bununla ilgili Meclis'te ivediliği bekleyen bir yasa da duruyor. Bu konuyla ilgili olarak sayın Özgürgün'ün geçtiğimiz gün yaptığı açıklama biraz olsun içimize su serpti. Öncelikli konularının bu olduğunu ve bu işi bitireceklerini söyledi. Bu açıklama herkes için güzel bir haber. Emekli olan çalışanlar var. İhtiyat sandığı eksikleri yüzünden ihtiyat sandığı paralarının tamamını alamadılar. Beklenen nedir, bu insanların ölmeleri mi bekleniyor?"

"Başbakan ile görüşeceğiz"

Ulutuğ, "Sendikalı yaklaşık 430 kişinin alacakları hala duruyor. Sendikasız olan ve alacağı olan çalışanlar da var" dedi. Ulutuğ, KTHY binasının açık artırmayla satışından elde edilecek gelirin KTHY eski çalışanların alacakları için kullanılması ile  ilgili olarak önümüzdeki hafta Başbakan başta olmak üzere bazı yetkililerle görüşeceklerini belirtti. Şu an için tam net birşey söylemenin doğru olmadığını ifade eden Ulutuğ, "Yetkililerin ağzından henüz bu konuda 'ödeyeceğiz' diye net bir söylem çıkmadı"diye konuştu.

Ulutuğ, açık artırmaya devletin de katılacağı yönünde çıkan haberler üzerine ise şunları söyledi, "İnşallah bir hava yolu kurarlar da bina onların olur" dedi.