Özlem Çimendal

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken, gözler de KKTC’deki kurbanlık satışlarına çevrildi. Bin bir zorlukla mücadele eden hayvancının bir nebze de olsa yüzünü güldürmesini umut ettikleri kurbanlık satışlarının umulanın çok altında olduğunu söyleyen Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, “Kurbanlık satışları geçmiş yıllara göre çok düşük” dedi.

“Kurbanlık satışları çok düşük, 9 günlük tatil de etkili”

Kurbanlık satışlarının son hafta itibarı ile umulanın çok altında olduğunun altını çizen Naimoğulları, 9 günlük bayram tatilinin de etkili olduğunu düşündükleri tatil nedeniyle inşaların bayrama tatil gözüyle baktığını ifade etti. Dokuz günlük tatil nedeniyle insanların yurt dışı tatil planları yapmalarını gerekçe gösteren Naimoğulları, “Bayramı tatil amaçlı gördükleri için, bu bayram da tatil için insanlar yurt dışı planları yapmış olabilir ve bu nedenle de kurbanlık satışlarında beklenen ilgi yaşanmamış olabilir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Satışlar geçmiş yıllara göre yüzde 50 daha az”

Yıllardır kurban kesenlerin de tatil değil, kurban bayramının gerekliliği haline gelen kurban kesmeyi aksatmayacağı görüşünü de dile getiren Naimoğulları, “Kurban Bayramı’na 1 hafta kalmasına rağmen, şu ana kadar aldığım bilgiler doğrultusunda kurbanlık satışlarının iç açıcı olmadığı yönündedir. Toptancıya ve kurban satan besicilere de sordum. Geçmiş yıllara göre satışların yüzde 50 az olduğu yönünde” şeklinde konuştu.

“Hayvancı umudunu Kurban Bayramı’na bağladı”

Hayvancının kurban dönemini beklediğini, umutlarını da son haftaya bağladıklarını ifade eden Naimoğulları, “Hayvancı Kurban Bayramı’nı beklemektedir. Türkiye’de Kurban Bayramı’nda satışlar artmaktadır. Ama bizde hala bir hareketlenme yok maalesef. Özellikle küçükbaş hayvancı daha da zor durumdadır” dedi.

“Türkiye’de 10 bin TL olan kurbanlıklar KKTC’de 6 bin”

Hayvan fiyatlarında da artışa gitmediklerini dile getiren Naimoğulları, Türkiye’de bir kurbanlık dananın 8-10 bin TL’ye giderken, KKTC’de bunun 6 bin TL olduğunu söyledi. Yine kurbanlık kuzunun Türkiye’de bin 200’ken KKTC 600 TL olduğuna dikkat çekti. Türkiye fiyatlarının KKTC fiyatlarının iki katı olduğuna işaret eden Naimoğulları, KKTC’deki satışların halkın alım gücünden ya da tatili yurt dışında geçirme planları nedeniyle düşük olduğu görüşünü dile getirdi.

“Hayvancının hiç yüzü gülmedi”

Kurban Bayramı için kalan son bir haftada satışların hayvancının yüzünü güldürmesini umut ettiklerini ifade eden Naimoğulları, “Hayvancımızın şimdiye kadar yüzü gülmedi, sıkıntılar aldı başını gitti, inşallah son bir haftada biraz da olsa bir hareketlilik yaşanır” şeklinde konuştu.

“Hayvan fiyatlarında artışa gidilmedi”

Hayvan fiyatlarının artmadığı KKTC’de artık hayvancının kar amacının çok ötesinde ellerindeki hayvanları elden çıkarma niyetinde olduğuna dikkat çeken Naimoğulları, “Güney kapısının açık olması, kaçaket ticaretinin devam etmesi nedeniyle zaten KKTC hayvancısı fiyat artışı yapma konusunda çok sıkıntı çekmektedir. Hayvan fiyatının yükselmesi demek, kaçakçılığı da yükseltmek demektir aslında. Devletin bu noktada ortaya çıkması gerekmektedir” dedi.

“Devlet destek yerine yem, akaryakıt ve girdiyi artırmakla meşgul”

Devletin hayvancıya destek olmadığı noktasında da açıklamalarda bulunan Naimoğulları, “Hayvanların üreticiye maliyeti ortadadır. Fiyat artışında da gidilemediği için hayvancı zarar etmektedir. Devletin bu noktada hayvancıya destek olması gerekmektedir. Ancak bizim devletlerimiz yem, akaryakıt ve girdi maliyetlerini artırmakla meşgul” ifadelerini kullandı. 

“Vatandaşlar kurbanlıkları aracılardan almasın”

Halkın alım gücünün düştüğünün de farkında olduklarının altını çizen Naimoğulları, vatandaşın eti ucuz bir şekilde yiyebilmesi ve kurbanlıklarını daha uygun fiyata satın alabilmesi için aracıların ortadan kaldırılması gerekliliğini ifade etti. Naimoğulları, “Kurbanlık alacak olan vatandaşlar, aracılardan değil direkt üreticiden satın alsınlar. Aracıdan alacak olurlar ise yüzde 40 daha fazlaya satın alacaklardır. Yol kenarlarında kurbanlık vardır diye tabela asan toptancılar yüzde 40 daha fazlaya satmaktadırlar. Vatandaşlar Hayvancılar Birliği ile iletişime geçerek, direk üreticiden alırlarsa kurbanlıklarını daha uyguna almış olurlar” dedi.

“Güney’in daha ucuz olması ve kaçak et sorunu hayvancının belini büküyor”

Hayvan yetiştiricilerinin en büyük sıkıntısının Güney’den gelen kaçak et ve Güney’de etin daha ucuz olması ve Türkiye’deki et fiyatlarının KKTC’nin 2 katı olması olduğuna da değinen Naimoğulları, “Hayvancı iki arada bir derede kaldık. Bir yandan da güçsüz ve hayvancıya hiçbir desteği olmayan bir hükümet, bu sıkıntılar içerisinde kaldık. Hayvancının sıkıntıları her geçen gün de artmaktadır” ifadelerini kulandı.

“Vatandaşlar artık Lefkoşa’daki mezbahneden daha ucuza et alabilecekler”    

Ayrıca Hayvancılar Birliği olarak Lefkoşa Belediyesi’nin şu anda atıl durumda olan mezbahanesini devralacaklarını ve işleteceklerini söyleyen Naimoğulları, böylelikle halkın daha ucuza et satın alabileceği müjdesini de verdi.