Melin DOBRAN

Başkent Lefkoşa’da her Pazar günü kurulan açık pazarda tezgah açan esnaf, olumsuz hava koşullarından dolayı satışlarının düştüğünü söyledi. Esnaf, hem kapalı alan olmamasından hem de hafta sonu havanın soğuk olmasından dolayı halkın pazara pek uğramadığını ifade etti. Beklediği kalabalığı bu hafta da göremediğini dile getiren esnaf, vatandaşın marketi tercih ettiğini söyledi. 

Esnaf, “Kapalı bir alanımız olsaydı, halk marketten ziyade pazara gelirdi. Çünkü market fiyatlarına göre pazar fiyatları daha uygun. Lefkoşa’daki pazar Girne ile kıyaslanamaz bile. En azından orada üstü kapalı bir alan var. Lefkoşa’da yok. Bu yüzden kışın işlerimiz düşüyor. Vatandaş birkaç kilo portakal mandalina alıp hemen gidiyor” diyerek sitemde bulundu.

Pazarcı ne dedi…

Önder Gönül:
“Yılbaşından beridir işler durgun. Havanın soğuk olmasından dolayı bu hafta pek kalabalık olmadı. Market fiyatları, Pazar fiyatlarından biraz daha pahalı olmasına rağmen halk yine de marketi tercih ediyor. Pazara destek yok. Böyle giderse birçok esnaf batacak. Pazar esnafının daha iyi bir yeri hak ettiğini düşünüyorum. Kışın çadırlar su akıtıyor. Direkler devriliyor. Yerdeki çukurlar su doluyor. Vatandaş uğramak istemiyor.”

Aykut Cırık:
“Lefkoşa’daki açık pazarı Girne’deki ile kıyaslayamayız. Orada üstü kapalı bir alan var. Kışın olumsuz hava koşullarından dolayı para kazanamıyoruz. Her geldiğimizde zarar ediyoruz. Pazar fiyatları daha uygundur. Halkın marketi veya pazarı tercih etmesi, bütçe meselesidir. Ürünleri aldığımız fiyatın altında satıyoruz. 1.20’ye aldığımız portakalı 1 liraya, 12 liralık mantarı 10 liraya satıyoruz.”

İzzet İşleyen:
“Hava soğuk olduğu için halk kapalı yerleri, yani marketleri tercih ediyor. Ne kışın ne de yazın doğru düzgün satış yapamıyoruz. Kapalı bir alanımız olsaydı vatandaşlar her mevsim pazardan faydalanırdı. Biz ürünleri toptancıdan alıyoruz. Diğer esnaf kendi ürününü sattığı için daha ucuza veriyor. Bu yüzden rekabet konusunda sıkıntı var.”

Şükrü Köse:
“Havanın soğuk olmasından dolayı beklediğimiz kalabalık olmadı. Canlı ölü gibiyiz. Müşteri gelmediği için satış yapamadık ve yer kirasını bile çıkaramadım. Kapalı bir yerimiz ve ışıklandırmamız olsaydı, daha rahat satış yapardık. Girne’deki kapalı alan Lefkoşa’da da olsaydı daha iyi olurdu.”