Sayıştay Denetçileri Derneği (SAYDER) geçtiğimiz gün basına yansıyan iddialarla ilgili olarak açıklamada bulundu.

Sayıştay (Değişiklik) Yasası'nın önemine vurgu yapan SAYDER, yasayla birlikte yapılan değişikliklere vurgu yaptı.

SAYDER basındaki iddiaları yalanlayarak, "Asılsız iddialar, Sayıştay’ı ve Sayıştay Raporlarını hazırlayan Sayıştay Denetçilerini de töhmet altında bırakmıştır." ifadesini kullandı.

Sayıştay Denetçileri Derneği'nin (SAYDER) açıklaması şöyle:

"Sayıştay Denetçileri Derneği olarak gerek 37/2016 sayılı Sayıştay (Değişiklik) Yasası ile ilgili kamuoyunda sürekli olarak yer alan haberlere gerekse, Sayıştay tarafından birbiri ile çelişen görüşler verildiğine ilişkin iddialara dair, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına açıklama yapma gereği duyulmuştur.

Bilindiği üzere Sayıştay Başkanlığı, değiştirilmiş şekli ile 18/1978 sayılı Sayıştay Yasası’nın verdiği yetki ve diğer Yasalarla kendisine yüklenilmiş olan görevlerini ifa ederken, mevzuata ve gerektiği konularda KKTC Hukuk Dairesi’nin verdiği görüşlere atfen denetimlerini gerçekleştirmekte olup, keyfi ve/veya kişiye özgü görüşler/denetimler yapılması mümkün olmayıp haksız yorumlar, sadece ve sadece Başkanlığımızı yıpratmaya yöneliktir. 

Sayıştay, ifa ettiği görev itibarıyla kamu kaynaklarının koruyucusu ve gözcüsü olmaktadır. Bu yöndeki görevini ifa ederken de olası usulsüz uygulamaları engelleyebilmek ve/veya ortaya koyabilmek için, kısıtlı kadro imkanları ile yani 29 Denetçi ile 200’ün üzerindeki denetim  yerine yetişmeye çalışmakta, yayınlanan raporları sonrasında ise gerektiği durumlarda, KKTC Hukuk Dairesi ve Polis Genel Müdürlüğü ile de çalışmalarına devam etmektedir. 

37/2016 sayılı Sayıştay (Değişiklik) Yasası’ndan önceki kısıtlı kadro sayısı, Sayıştayın daha etkin ve güncel denetim yapmasını engellemekte idi.  Anılan Değişiklik Yasası ile Sayıştay Başkanlığı’nda 4 olan Uzman Denetçi kadrosu 6’ya,  yine 4 olan Baş Denetçi Kadrosu 8’e, 6 olan Baş Denetçi Yardımcısı Kadrosu ise 10’a çıkarılırken, 15 olan Kıdemli Denetçi Kadrosu 20’ye, 35 olan Denetçi Kadrosu ise 45’e çıkarılarak toplam 64 olan Denetçi Kadro sayısı 89’a yükseltilmiştir. Böylelikle elzem olan personel artırımına da gidilerek, Sayıştayın daha etkin ve güncel denetim yapabilmesine olanak sağlanmıştır.

Nitekim konu Yasa değişikliği neticesinde, Hükümet; ilk atama kadroları için  Sayıştay Başkanlığı’na 19 Denetçi için yetki vermiş olup, günümüz itibarıyla 29 olan Denetçi sayısının 48’e yükselecek olması ve yine aynı Değişiklik Yasası ile Denetçilerin terfilerinin açılmasına ilişkin yetkinin, Hükümetten alınıp Sayıştay Başkanlığı’na verilmesi, bugüne kadar   kadroların doldurulması için Sayıştay Başkanlığı’nca  Hükümetlere  birçok kez yapılmış olan ancak sonuçsuz kalan talepleri ortadan kaldıracak bir düzenleme olup, gerek ilk atama kadrolarına personel istihdamı gerekse mevcut kadroların doldurulması yetkisinin Sayıştay Başkanlığı’na verilmesi, denetimlerin etkin ve güncel hale gelmesine çok büyük katkı sağlayacaktır.

Ayrıca anılan Değişiklik Yasası ile Sayıştay’ın mali ve idari bağımsızlığı güçlendirilerek Uluslararası Denetim Standartlarına uygun, daha bağımsız bir yüksek denetim organı haline gelen bir Sayıştay oluşturulmasına da büyük katkı sağlanmıştır.

37/2016 sayılı Değişiklik Yasası yürürlüğe girmeden önce, ilgili Yasa Tasarısı ile mevcut Sayıştay kadrolarındaki Denetçilerin özlük haklarının iyileştirilmesi hedeflenmiş, Sayıştay Denetçileri’ne tahsisat öngörülürken,  Sayıştay Başkanı’nın mevcut tahsisatı artırılıp, Sayıştay Üyelerine de tahsisat öngörülmüştür. Tasarının yasallaşması aşamasında, Sayıştay Başkanlığının;  Denetçilerin özlük haklarının iyileştirilmesine ve tahsisat sağlanmasına yönelik açık ve kuvvetli desteği olduğu tarafımızca  da bilinmekte olup, bu süreçte Sayıştay Denetçileri de bir çok Milletvekili ve Siyasi Parti yetkilisi ile görüşerek, konu Tasarının gerekliliğini ve önemini anlatmıştır.

Tasarının Mecliste görüşülmesi aşamasında, Bütçe imkansızlıkları nedeni ile Denetçilerin tahsisatları kaldırılmıştır.

Hal böyleyken, bazı yerel yayın organlarında gerçeği yansıtmayacak şekilde,  bu Yasanın  sadece Sayıştay Başkan ve Üyelerine tahsisat verilmesi için hazırlandığı ve Denetçilerin bir şekilde saf dışı edilerek, Sayıştay’ın bağımsızlığına/ tarafsızlığına gölge düşürüldüğü iddia edilmiştir.

Yukarıda belirtilen iddialar asılsız olup, özelde Sayıştay Başkanlığı’nın tarafsızlığına ve dürüstlüğüne gölge düşürmek amacını taşısa da genelde, Sayıştay’ı ve Sayıştay Raporlarını hazırlayan Sayıştay Denetçilerini de töhmet altında bırakmıştır. 

Belirtilenler bağlamında, 37/2016 sayılı Sayıştay (Değişiklik) Yasası’nın Sayıştay için çok önemli bir Yasa olduğunu ve Sayıştay Başkanlığı ve Denetçilerinin her zaman kamu kaynaklarının gözcüsü ve koruyucusu olacağını, yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin önüne geçmek için kararlılıkla çalışacağını, kamuoyuna saygı ile duyururuz."