Lefkoşa, Hidden Garden’da 10.00 ile 17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek, 30 kişilik yönetim kurulu ile 5 kişilik haysiyet divanının da seçileceği genel kurul açılış konuşmalarıyla başladı.

SAYGUN: “ÖĞRENCİLER YARIŞMACI SINAVLARLA BASKI ALTINA ALINIYOR”

Genel Kurulda ilk sözü alan KTÖS Genel Başkanı Semen Saygun, ülkedeki hükümetlerin kendi kendini yönetme becerisini kaybettiğini savunarak, “Her hükümet Ankara’ya şirin görünmek için kendinden önceki hükümetin kaldığı yerden devam ediyor” dedi.

Ülkedeki sağlık ve eğitim sistemleriyle sürekli oynandığını söyleyen Saygun, öğrencilerin yarışmacı sınavlarla baskı altına aldığını ve çocukluğunu yaşamadığını ifade etti.

Saygun, “Önceleri bizleri daha Türk yapmak için çaba sarf edip milliyetçiliği yakamıza yapıştıranlar, bugünlerde bizi daha dindar yapmak için çaba sarf ediyor. Nefes alamıyor, boğazımızdaki eli gevşetmek için kendimizi sokağa atıyor, örgütleniyor ve direniyoruz” şeklinde konuştu.

Öğretmenliğin, öğretmen örgütlerinin, sendikaların zaman zaman doğrudan ya da dolaylı olarak çeşitli saldırılara uğradığını savunan Saygun, KTÖS’ün Kıbrıslıların özgürce yaşayacağı bir ülke yaratmak için mücadele etmeye devam edeceğini vurguladı.

Konuşmasında kamu çalışanların maaş ve ücretlerini düzenleyen ve “Göç Yasası” olarak nitelendirdikleri yasaya da değinen Saygun, “Bir yandan genç arkadaşlarımız yoksulluk sınırında yaşamaya zorlanırken, diğer yandan da tüm çalışanlar yoksulluk sınırına çekilmeye çalışıyor” dedi.

ÖZYİĞİT: “KIBRIS SORUNU BÜTÜN SORUNLARIN ANASIDIR”

Genel Kuruluda söz alan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, KTÖS’le birlikte mücadele verdiklerini kaydederek, “Bu örgüt benim için vazgeçilmezdir. Taşıdığım sıfat ne olursa olsun KTÖS bu kimliği bulmama aracılık eden bir okuldur” dedi.

Ülkede sivil demokratik düzenin kurulamadığını, Anayasa’nın geçici 10’uncu maddesinin değiştirilemediğini, yürürlüğe konulan yasalarla eşit işe eşit ücret prensibinin yerle bir edildiğini kaydeden Özyiğit, “Kıbrıs sorunu bütün sorunların anasıdır. Bu sorunun artık çözülmesi, ülkenin susadığı barışa ulaşması gerek” ifadesine yer verdi.

15 Kasım 1983’te KKTC’nin ilanıyla yaratılan düzenin ters yüz edilmesi gerektiğini belirten Cemel Özyiğit, hükümeti de eleştirerek, dayatmalara boyun eğmeyeceklerini ifade etti.

Özyiğit, “Kendi ülkemizde insanca yaşamak, barışın, demokrasinin ve emeğin en saygın yere ulaşması için birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

GÖKÇEBEL: “DOĞRU HEDEF, STRATEJİ, MÜCADELE YÖNTEMİ VE ÖRGÜTLENME BİÇİMİ BELİRLEMEMİZ GEREK”

Sendikalar adına bir konuşma yapan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel ise dünyadaki şartların şekil değiştiğini kaydederek, Kıbrıs’taki yeni dönemde toplumsal eşitsizliğin hat safhaya çıktığını kaydetti.

Gökçebel, “Bizim buna bağlı olarak doğru hedef, strateji, mücadele yöntemi ve örgütlenme biçimi belirlememiz gerek. Bunlar mücadeledeki başarı şansını yüzde 100’e çıkaracak” dedi.

Uzlaşı kültürüyle ve birlikte hareket edildiği takdirde öğrenilmiş çaresizliklerin üstesinden gelinebileceğini de söyleyen Gökçebel, Yunanistan’daki gelişmeleri örnek gösterdi.

EKİNGEN: “BİZİM GİDECEK BAŞKA BİR ÜLKEMİZ YOK”

KTÖS’ün genel kurulunda Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) adına söz alan Şenay Ekingen, öğretmenlerin toplumun mimar ve mühendisleri olduğunu kaydederek, “Bizim gidecek başka bir ülkemiz yok. Ortak mücadelede yan yana olacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

KANATLI: “TABANDAN GELİŞEN HAREKETLERLE MÜCADELE EDEBİLİRİZ, SEÇİLMİŞLERLE DEĞİL”

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) adına konuşan Murat Kanatlı ise, KTÖS ile ortak mücadelelerde yer aldıklarını, almaya devam edeceklerini belirterek, “Önümüzdeki dönemdeki kritik sorunlarla, ‘Bu Memleket Bizim Platformu’ tarzı, tabandan gelişen hareketlerle mücadele edebiliriz, seçilmişlerle değil” dedi.

GENEL KURULA TÜRKİYE’DEN VE GÜNEY’DEN DE KONUKLAR KATILDI

Türkiye’den ve Güney Kıbrıs’tan gelen konuklar da KTÖS’ün genel kurulunda konuşma yaptı.

TOPRAK: “TÜRKİYE’DEKİ ÖĞRETMENLER BASKI ALTINDA”

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) adına söz alan Genel Sekreter Hasan Toprak, Türkiye’deki öğretmenlerin baskı altında olduğunu, yöneticiler tarafından aşağılandığını söyledi.

Milyona yakın öğretmenin atama beklediğine de işaret eden Toprak, sadece meslek sorunlarının değil, eğitimin içeriğinin de çok sıkıntılı olduğunu kaydetti.

Toprak, “Parasız, bilimsel ve laik eğitim için mücadele vermeye devam edeceğiz” dedi.

GÜNEY’DEN GELEN KONUKLARDAN KTÖS’E DESTEK

PEO adına Pieris Pieri, PEOD adına Apostolos Apostolidis ve Etuce adına Konstantin Konstantinovs da genel kurulda birer konuşma yaptı.

Güneyden gelen 3 konuk da KTÖS ile işbirliği ve ortak projeler için dayanışma içinde olacaklarını kaydederek, Kıbrıs’ta bir çözümün olması yönündeki beklentilerini dile getirdi.

Diğer bazı sendikalardan başkan ve temsilcilerin de katıldığı genel kurulda, siyasi partilerin temsilcileri de yer aldı.

Konuşmaların ve genel kurul için gönderilen mesajların okunmasının ardından kurulun gündemindeki programa geçildi.