Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Umut Sayılı, LSD hastalığına karşı Veteriner Dairesi’nce atılan adımların birbiriyle örtüşmediğini savunarak, hastalığın görülmesinin ardından iki buçuk ay geçtiği halde aşı temin edilememesini eleştirdi.

Sayılı yaptığı yazılı açıklamada, Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan’ın LSD hastalığıyla ilgili açıklamaları eleştirdi.

Daha önceki açıklamasının temelinde, LSD hastalığı aşılarının Avrupa Birliği tarafından ücretsiz verileceği ve bunun göz ardı edildiğinin yer aldığını kaydeden Sayılı, haklılığının ortaya çıktığını savundu.

Veteriner Dairesi Müdürü’nün önce LSD hastalığının 27 Kasım 2014’te görülmesinin ardından aşı temininde neden bu kadar geciktiğini kamuoyuna açıklamasını isteyen Sayılı, AB’nin açıklamasının ardından 2 buçuk ayda aşı temin edilememesini manidar bulduklarını kaydetti.

Hastalıkla mücadelede atılan adımların birbiriyle örtüşmediğini iddia eden Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı, karantina önlemleri ve toplu itlaflara rağmen hastalığın yine görüldüğünü; birbiriyle çelişen farklı uygulamalara gidildiğini belirtti.

Sayılı, karantina, ilaçlama, temizlik önlemleri, denetleme ve bilgilendirmede yetersiz kalındığını savunarak şunları ifade etti:

“Veteriner Dairesi’nin aşılama kararı almasından bugüne geçen sürede hayvancıların halen daha aşılama ile ilgili tereddütlerinin bulunması, oluşacak yan etkiler ile ilgili bilinmezliklerin ve belirsizliklerin olması ve endişelerin bir türlü giderilememesi, Veteriner Dairesinin hayvancıları ve halkı bilinçlendirme konusunda da yetersiz kalındığını göstermektedir.”

Birlik yönetiminin atanmış değil seçilmiş bir yönetim olduğunu da kaydeden Sayılı, mesleki konularda resmi kurumlara yardımcı olmaya ve halkı bilgilendirmeye çalıştıklarını; kimseden menfaatleri olmadığını ve art niyetli olmalarını gerektiren hiçbir durum bulunmadığını belirtti.