Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’taki gerçeklere dayalı bir anlaşma için üzerine düşen her şeyi yapmaya, bunun için gereken liderliği sergilemeye hazır olduğunu; bugüne kadarki davranışlarının da bunu ispatladığını ancak anlaşmadan kaçanın Rum tarafı olduğunu hep birlikte söylemeleri gerektiğini kaydetti.

Eroğlu, 2. Cumhurbaşkanı Talat’ın CTP Genel Başkan adaylığı için yola çıktığının açıklamalarından iyice belli olduğunu savunarak, Talat’ın “kendisini suçlamak ve bundan CTP Genel Başkanlığı yolunda fayda sağlamak için söylediklerinin görüşmelerde iyice sıkışan Rum tarafına koz verdiği” görüşünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Sayın Talat’ın sivil toplum örgütleri ve sendikaları Rum tarafının bundan yarar sağlayacağını bile bile, benim çözüm istemediğimi iddia ederek tepki göstermeleri için aradığını söylemesi bir gafletin itirafıdır. Takdir halkımızındır” dedi.

Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, 2. Cumhurbaşkanı Talat’ı yanıtladı.

“RUM TARAFINA KOZ VERİYOR”

Talat’ın halka zarar veren yanlış açıklamalarını sürdürdüğünü iddia eden Derviş Eroğlu, “Talat’ın kendisine saldırarak Rum tarafına koz verdiğini; masadan kaçan Kıbrıslı Türklerin haklarını reddeden Rum tarafını rahatlattığının farkında olmasına rağmen hırsını dizginleyemediğini” savundu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Sayın Talat, kendi bıraktığı yerden görüşmelere devam etmeme, Sayın Hristofyas’la 9 yakınlaşma kağıdı imzalamamıza, Sayın Anastasiades’le 11 Şubat ortak bildirisine imza atmamıza ve Sayın Anastasiades’i al-ver yapma noktasına kadar getirmeme, Anastasiades’in masadan kaçtığının açık olmasına rağmen hâlâ beni anlaşma istememekle suçlamaya kalkışıyorsa bu ancak hazımsızlıktan veya insafsızlıktan kaynaklanabilir.

KKTC Cumhurbaşkanlığı yapmış bir kişinin sendika ve sivil toplum örgütlerini, Rumları değil KKTC Cumhurbaşkanı olarak beni anlaşma istememekle suçlamaları ve harekete geçmeleri için aradığını söylemesi ise devletimiz ve halkımız için üzüntü verici bir skandaldır.”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Talat’ın dün yaptıklarını halkın unuttuğunu sanarak bir yere varamayacağını belirterek kendisinin hükümetten Kıbrıs konusunda gelecek katkılara hazır olduğunu ve bunu beklediğini; gelmesi halinde mutlaka değerlendirdiğini ve değerlendireceğini ifade etti.

“Talat’ın, hükümeti ve özellikle Dışişleri Bakanı’nı tahrik etme uğruna bazı konuları saptırmaya ve kullanmaya devam etmeyi çıkarlarına uygun gördüğünü” savunan Eroğlu, Talat’a Cumhurbaşkanlığı döneminde dışişleri bakanları olan Turgay Avcı ile Hüseyin Özgürgün’ü hangi toplantılara ve görüşmelere götürdüğünü ve Kıbrıs görüşmelerinin mutfağına alıp almadığını sordu.

“AYIP EDİYOR”

“Sayın Talat yalana başvurarak, gereksiz zorlamalarla puan kazanmaya çalışarak ayıp ediyor” diyen Eroğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
“Tekrar ediyorum; Kıbrıs konusunda çok kritik ve hassas bir süreçten geçiyoruz. Ben Kıbrıs’taki gerçeklere dayalı bir antlaşma için üzerime düşen her şeyi yapmaya, bunun için gereken liderliği sergilemeye hazırım, bugüne kadarki davranış şeklim de bunun ispatıdır. Anlaşmadan kaçan Rum tarafıdır. Bunu hep birlikte söylemek zorundayız. Doğru olan da budur, halkımızın çıkarına olan da budur. Mademki çözüm o kadar kolaydır ve Sayın Talat o kadar marifetlidir kendisi ‘yoldaşım’ dediği, CTP’nin stratejik ortağı olan AKEL’in eski Genel Sekreteri Hristofyas’la 3 yılda neden anlaşamadı? Neden Sayın Talat Cumhurbaşkanıyken, ‘Rumlar ellerinden gelse bizim hava almamızı bile engelleyecekler’ diye açıklama yapmıştı? Sayın Talat işine geldiği gibi konuşmakla asla politik başarı elde edemez. Başarı için tutarlı ve güvenilir olmak lazım.”