KKTC Sayıştay Denetçileri Derneği, Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın yasallaşmasıyla Sayıştaylığın daha etkin ve verimli denetim yapabileceğini kaydederek, “Tasarı saydamlık ve hesap verme sorumluluğunun iyileştirilmesine yönelik önemli maddeler içeriyor” dedi.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada hem tasarı değerlendirildi, hem de Maliye eski Bakanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Birikim Özgür’ün tasarı konusunda basına verdiği demeç eleştirildi.

Yasa tasarısıyla Sayıştay kadrolarının genişletilmesinin, bu kadrolardakilerin özlük haklarının iyileştirilmesinin, kurumun mali ve idari bağımsızlığının güçlendirilmesinin öngörüldüğünü belirten Sayıştay Denetçileri Derneği,  söz konusu tasarının Uluslararası Yüksek Denetim Kurumları Teşkilatı’nın (INTOSAI) belirlediği standartlara uygun maddeler içerdiğini kaydetti; “Kurum daha bağımsız bir yüksek denetim organı haline gelecek” dedi.

“TASARIYA DESTEK VERİLMELİ...BU DESTEK TOPLUMUN VE ÜLKENİN MENFAATİ İÇİN ÖNEMLİ”

Tasarıyla ilgili basında bazı iddialara yer verildiğini, ancak iddiaların aksine tasarının yasallaşmasıyla kamuda daha fazla mali disiplin sağlanacağını belirten dernek, “Tasarının yasalaşması kamu zararının önüne geçilmesi açısından elzem. Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve kamuoyu bu tasarıya destek vermeli. Bu destek toplumun ve ülkenin menfaati için önemli” ifadesine yer verdi.

Derneğin açıklamasında, “KKTC yasalarında ilk kez kamu zararının tanımı kapsamlı şekilde yapıldı, kasıt, kusur veya ihmalden kaynaklanan nedenlerle kamu kaynağında artışa engel veya azalışa neden olan sorumlular hakkında sorumluluk getirileceği açıkça belirtildi” denildi.

“ÖZGÜR’ÜN AÇIKLAMASI TALİHSİZ”

CTP milletvekili Birikim Özgür’ün tasarı konusunda bir açıklaması olduğunu belirten dernek, bu açıklamayı “talihsiz” olarak niteledi.

“Tasarının belirli maddeleri ‘Sayıştay Başkanı’ndan Tahsisat (Ödenek) Talebi’ başlığından oluşan haberde ele alındı. Sayıştay Başkanlığı ve denetçilerinin tarafsızlığı hakkında asılsız öngörü ve iddialarda bulunuldu. Daha önce Sayıştay’ın fonksiyonun önemli olduğu ve imkanlar içinde güçlendirilmesi gerektiği yönünde açıklamada bulunmasına rağmen 18 Mayıs tarihli açıklaması tarafımızca talihsiz olarak değerlendirilmektedir.”

“30 DENETÇİ İLE 200’ÜN ÜZERİNDE DENETİM YERİNDE GELİR VE GİDER İŞLEMLERİ YAPILIYOR”

Kurumun 30 Denetçi ile 200’ün üzerinde denetim yerinde her yıl 10 milyar TL’nin üzerindeki gelir ve gider işlemlerinin denetimini gerçekleştirdiğini kaydeden dernek, bunun ciddi personel sıkıntısına rağmen yapıldığını belirtti.

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

“Son 2 yılda Sayıştay Başkanlığı ve denetçileri tarafından gerçekleştirilen denetimlerde mevzuata aykırı olan 15 milyon TL üzerinde bir tutar için sorumlulara sorumluluk tesis edilmiş ve emeklilik, dulluk, kıdem tazminatı ve özlük işlerine ilişkin yaptığımız harcama öncesi denetimlerimiz ile de 900.000 TL tutarın üzerinde yersiz ödemeye engel olunmuştur.”