Duygu ALAN

Sayıştaylık, Piyangolar Birimi Sorumlusu görevine geçen yıl atanan Yudum Mişon’un, mali haklarının “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası” çerçevesinde değerlendirilmediğinin tespit edildiğini belirttiği raporunda Mişon’un Piyangolar Birimi’ne atanma tarihinin de dikkate alındığında mali haklarının ilgili yasa çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Sayıştay raporunda, ayrıca Yudum Mişon’un talep edilmesine rağmen bugüne kadar üniversite mezunu olduğunu belgeleyen diplomayı Sayıştay Başkanlığı’nın bilgisine sunmadığı, bu nedenle Mişon’un mali haklarının lise mezunu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Raporda, “Toplu İş Sözleşmesi’nde Birim Sorumlusu için öngörülen ve Kamu Görevlilerine Uygulanan Maaş Tablosu’nda yer alan barem 16’nın 47/2010 sayılı Yasa’da barem 11’e karşılık barem 16’nın 10’uncu kademesinin ise barem 11’in 14. kademesine karşılık gelmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
Sayıştay raporuna göre, Yudum Mişon’un atandığı aydan itibaren ödendiği maaşından 300’er TL geri ödeme yapması gerekiyor.

Sayıştay raporu uygulandığında ise Yudum Mişon, bundan sonraki maaşlarını mevcut rakamdan 300 TL eksik alacak.

belge-misons.jpg

“Mişon’un maaşı yeniden karara bağlanmalı”

Yudum Mişon’un maaşı ile ilgili alınan kararın Sayıştay Başkanlığı tarafından uygun bulunmadığının belirtildiği Sayıştay raporunda şu ifadelere yer verildi: “Birim çalışanlarının maaşlarını belirleme yetkisinin Genel Yönetim Kurulu’nda olması ve bu yetkiye dayanarak, kurul tarafından Yudum Mişon’un maaşı ile ilgili alınan 20014/93 nolu kararın Başkanlığımız tarafından uygun bulunmaması nedeni ile kurulun Sayın Yudum Mişon’un maaşını yeniden karara bağlaması ve alınan bu kararı yeniden Başkanlığımız görüş ve denetimine sunması gerekmektedir.”

Mişon: "Diplomamı kaybettim"

Piyangolar Birimi Sorumlusu Yudum Mişon, üniversite eğitimini İngiltere’de tamamladığını ancak diplomasını kaybettiği için Sayıştay Başkanlığı’na ibraz edemediğini açıkladı.
Şu an dört aylık hamile olduğunu, bu nedenle yolculuk yapmasının sağlık açısından uygun olmadığını da belirten Yudum Mişon, doğum yaptıktan sonra ilk fırsatta İngiltere’ye giderek, mezun olduğu üniversiten diplomasını alacağını dile getirdi.

Mişon, “Sayıştay, üniversite diplomamı ibraz etmediğimden beni lise mezunu kapsamında değerlendiriyor ve bu nedenle rapordan çıkan sonuca göre benim Piyangolar Birimi Sorumlusu olarak bugüne kadar aldığım maaşlardan 300’er TL geri ödeme yapmam gerekiyor. Yine Sayıştaylık raporuna göre, üniversite diplomamı ibraz etmediğim için bundan sonraki aylarda da mevcut maaşımdan 300 TL eksik almam ön görülüyor. Ancak ben lise mezunu değilim. Üniversite eğitimimi İngiltere’de aldım. İşletme Fakültesi mezunuyum. Fakat diplomamı kaybettim. Yeniden bir diploma çıkarılması için de okula şahsen başvuru yapmam gerekiyor. Şuan dört aylı gebeyim ve doktorumun önerisi üzerine sıklıkla yatmam gerekiyor. Yolculuk yapmam da sakıncalı olduğundan yasak. Doğumdan sonra ilk fırsatta İngiltere’ye gidip diplomamı alacağım ve Sayıştay Başkanlığı’na ibraz edeceğim” diye konuştu.

Maaşından kesinti yapılmasının kendisi için sorun teşkil etmeyeceğini de kaydeden Mişon, diplomayı ibraz ettiğinde maaşının mevcut rakamla devam edeceğini de sözlerine ekledi.c