Kıbrıs Türk Sebze ve Meyve Toptancılar Birliği, ithal tüketim ürünlerine yüzde 3 fon uygulanması kararını, hem ithalatçıyı hem de  vatandaşı zor duruma sokacağı gerekçesiyle eleştirerek, kararın iptalini istedi.

İthal tüketim ürünlerinden 109 tanesine yüzde 3 fon uygulanacağı yönündeki haberlerle ilgili olarak Birlikten yapılan yazılı açıklamada, “Bu yüzde 3’lük fon, ithal meyve-sebze ürünleri henüz adaya girmeden, ön izin safhasında peşin olarak alınacak olup, maliyetleri ciddi şekilde arttıracak ve tüketiciye yüzde 10’a varan bir artış olarak yansıyacaktır” dedi.

“Fonun Toprak Ürünleri Kurumu için uygulanmasının akıl alır bir uygulama olmadığı” kaydedilen açıklamada, “Bu karar tamamen vatandaşın cebini yakacak bir karardır. Gelmiş geçmiş tüm hükümetler Hal Yasası’nı dahi Meclis’ten geçirmez, batan şirketlerden borçların tahsili ile ilgili düzenlemeye gitmezken, hem ithalatçıyı hem de vatandaşı zor duruma sokacak bu kararı alması kabul edilemez” denildi.

Böyle bir kararın tüm sebze ve meyve çeşitlerinde fiyat artışına neden olacağı,  bunun da vatandaşı güneyden alış veriş yapmaya yönlendirebileceğine işaret edilen açıklamada, “Hükümet’in Toprak Ürünleri Kurumunu kurtarmak için koymuş olduğu %3’lük fonu şiddetle protesto ediyoruz ve bu kararı iptal etmesini talep ediyoruz” denildi.