Züleyha Karaman

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde, her gün bolca tükettiğimiz sebze ve meyvelerde limit üstü ilaç kalıntılarına (pestisit) rastlandı. Vatandaş artık ne yiyeceğini şaşırdı.

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde, yerli üzüm, ve nar yanı sıra ithal edilen üzüm, elma, taze fasulye ve domateslerin fazla ilaç kalıntıları tespit edildi.

Ülke genelinde geçen hafta yaşanan domates sıkıntısının ardından, üreticilerin itirazına rağmen, hükümet, tüccarlara  “iki günlük sınırsız miktarda” domates ithaline izin vermişti.

Yerli bazı domateslerde olduğu gibi, ithal edilen domateslerde de pestisit limit üstü çıktı.

KKTC Sağlık Bakanlığı Devlet Laboratuvarı Dairesi Pestisit Kalıntı Analizleri Şubesi’nin 28.09.2015 - 03.10.2015 tarihleri arasındaki haftalık istatistiki verilere göre, haftanın pestisitli ürünleri domates (ithal), üzüm (ithal), üzüm (yerli), taze fasülye (ithal), elma (ithal), üzüm (yerli), nar (yerli).

Dyt. Dilara Topcan "Şansa yaşıyoruz.."

Funda Karagenç ve Atıl Ayaz'ın Genç Tv'de yayınladığı Öğle Vakti Programına konuk olan Dyt. Dilara Topcan Bakanlık tarafından açıklanan bazı meyve ve sebzelerdeki kalıntı raporunu değerlendirdi. Topcan, tek cümle ile “Şansa yaşıyoruz” dedi.  

Dyt.Dilara Topcan “Hep sağlıklı beslenelim diyoruz ama bu beslenmeye sofradan başlayan ürünler ile başlıyoruz. Aslında baktığınız zaman soframızdan sonrasından daha da önemli olan bu ürünlerin soframıza nasıl ve hangi şartlarda geldiğidir. Sağlıklı yaşam topraktan başlar” dedi.

Topcan, bu konuda siyasilere büyük görev düştüğü ve özellikle çiftçilerin bu konuda eğitilmesi gerektiği üzerinde durarak “Bu konuda sıkı kontroller yapılması gerekiyor. Özellikle siyasilerin bu ürünleri halkın sofrasına gelmesi aşamasında sıkı denetimlere tabi tutması gerekir. Halkımızda ondan sonra sofrasına gelen ürünleri huzurla tüketir. Lütfen güvenmediğiniz ürünleri satın almayın. Özellikle hamile, emziren kadınlar ve çocukların çok dikkatli olması gerekir” şeklinde konuştu.