Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, 19 Nisan’da yapılacak Cumhubaşkanlığı seçimleri ile ilgili BRT’nin sorularını yanıtladı.

Yasa uyarınca hazırlanan seçim takvimi ile ilgili bilgi veren Öneri, 22 Şubat’tan itibaren seçim dönemine girileceğini, siyasi partilerin 10 Mart’a kadar adaylarını belirlemeleri gerektiğini söyledi.

Öneri, adayların 22 Mart’ta resmen açıklanacağını, propaganda süresinin ise 24 Mart’ta başlayarak 18 Nisan’da tamamlanacağını söyledi.

Öneri, kamuoyu araştırmaları konusuna da değindi.

Öneri, “Msalesef geçmiş seçimlerde bunun tecrübesini olumsuz olarak yaşadık. Kamuoyu araştırmaları bizim hazırladığımız takvime göre 4 Nisan tarihinde sona ermeli. Bu tarihten sonra seçimleri ile ilgili kamuoyu yoklama ve araştırmaları yapılsa bile yayınlanması yasaktır” dedi.

16 Nisan’da seçmen kartlarının yayınlanmasının son günü olacağını belirten Öneri, seçmen kartı ibraz etmenin oy vermek için zorunlu olmadığını, sadece seçmene bilgi vermeyi amaçladığını vurguladı.

Şafak Öneri, 19 Nisan’da sabah 08.00’de oy verme işleminin başlayacağını ve akşam 18.00’e kadar devam edeceğini söyledi.

Öneri, “Seçim sonuçlarının en erken zamanda halka duyurulması için sandık kurulları, sayımı yaptıktan sonra telefoniyen Yüksek Seçim Kuruluna bilgi verir. Burada kurulan bilgisayar sitemi ile bunlar derhal sisteme girer ve gayri resmi olarak sonuçlar halka duyurulur” dedi.

Seçime ayrılan bütçe ile ilgili de bilgi veren Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, bir seçimin maliyetinin bir milyon TL’nin üstünde olduğunu söyledi.

Öneri son olarak adayların seçim ile ilgili yürüttüğü çalışmaların seçim takviminin başlamasının ardından Yüksek Seçim Kurulu’nun denetimi altına girdiğini vurguladı ve şöyle dedi:

“Bu tarihten sonra seçime yönelik yapılan her faaliyet YSK’nin denetimi altındadır. Ancak 22 Şubat’a kadar olan dönemde aslında seçim başlamış değil. Yani yapılanlar YSK’nın denetimi altında değil”