Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilen ve doğrudan Genel Kurul’un gündemine alınan“Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasasını” görüşüyor.

Yoğun tartışmalarla görüşülmeye başlayan yasanın haftaya ertelenmesini ve komitede yeniden irdelenmesini öneren DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın eleştirileri ve “karma oydan endişeleniyor” demesi üzerine önerisini geri çekti.

Serdar Denktaş, yasanın ikinci maddesi üzerine söz aldı. Denktaş, ilgili yasanın içeriğini tartışabilmeye fırsat vermek için haftaya görüşülmek üzere ertelenmesini önerdiğini söyledi.

Denktaş, yasanın komitede yeterince tartışılması, hem halkın beklentisi hem karma hem de çarşaf liste konusunda çalışma yapmak üzere olanak verilmesi için ertelemenin fayda getireceğine inanç belirtti.

Bireysel düşünerek değil halkı düşünerek hareket ettiklerini, komiteyi bugün de kurabileceklerini, yasanın iyice hazmedilmesi için bunu önerdiklerini söyleyen Denktaş, konunun kamuoyunda da çok tartışıldığını, bu yüzden Meclisteki partilerin yeniden çalışmasını önerdiğini kaydetti.

ÇAKICI

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, yasa çalışmalarını irdeleyerek, Denktaş’ın önerisine oyunun ret olduğunu vurguladı.

Çakıcı, bu yasa çalışmalarının ciddi bir şekilde ve uzun bir zaman sürdükten sonra uzlaşıyla Meclis’ten geçtiğini anlatarak, bugün Denktaş’ın haftaya erteleme önerisi getirdiğini, endişesinin; “karma oy düşüklüğü olduğunu” iddia etti.

Çakıcı, yasada bölgeleri düşünerek kota bıraktıklarını, bölgelere duyarlılık getirdiklerini, son derece demokratik bir yasa ortaya koyduklarını, ancak bugün Denktaş’ın hiç tartışılmayan öneri getirdiğini ifade ederek, bugün bu yasanın geçirilmesini, yeni tartışmalara girilmemesini istedi.

Denktaş da yeniden söz alarak, karma oydan çekinmediğini, en çok oy alan kişilerden biri ve parti olduklarını belirterek, önerisini geri çektiğini söyledi ve yasanın bugün tartışılmasını istedi.

SOYER

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, önemli bir yasanın görüşüldüğünü, kamuoyunun da büyük beklentisi olduğunu ifade ederek, süreci bilen bir kişi olarak Denktaş bu konuda irade koymasaydı bugün bu yasanın görüşülemeyeceğini, komitedeki tavrından dolayı bu yasanın bugün burada olduğunu kaydetti.

Karma oyun ülkede iyi bir şekilde tartışılması gerektiğini, bunun ciddi ve sağlıklı bir şekilde değerlendirmesinin önemine işaret eden Soyer, karma oyun bireyciliği desteklediğini, bir kısım odaklara hizmet ettiğini işaret etti ve partilerin bu konuda komiteyi kurarak tartışması gerektiğini söyledi.

ERHÜRMAN

CTP  Genel Sekreteri Tufan Erhürman da, CTP olarak yasanın değiştirilmesine yönelik çok ciddi katkılar koyduklarını anlatarak, karma oy ile ilgili sıkıntıların olduğunu ancak bazı olumlu tarafları da olduğuna işaret etti ve partiler ile kamuoyunun bu konuda çalışmasının önemine işaret etti.

Erhürman, bu konuda parti olarak çalışacaklarını ve değerlendirmeler yapacaklarını, parti görüşünü oluşturup açıklayacaklarını söyledi.

Yasanın bugün görüşülmesini ve oylanmasını isteyen Erhürman, daha sonra yasanın yeniden ele alınıp gerekli desteği verebileceklerini kaydetti.

ÖZGÜRGÜN

Başbakan Hüseyin Özgürgün de, önemli bir yasanın gündemde olduğunu, yasanın önemli içerikler ve değişiklikler  öngördüğünü, biraz daha tartışmalar yapılabileceğini ifade ederek, bugün Meclis iradesinin bu yasanın görüşülmesi yönünde olduğunu anladığını belirtti.

Karma oyun particiliği zayıflattığını, etkilediğini, disiplini öldürdüğünü, oy vereni de zora soktuğunu ifade eden Özgürgün, örneğin bugün çarşaf listede karma yapılması durumunda kimsenin 45 dakikadan erken işin içinden çıkamayacağına inandığını söyledi.

Karmanın tartışılması gerektiğini, yasa geçtikten sonra da bunun en erken zamanda yapılması gerekliliğine işaret eden Özgürgün, sadece karma değil diğer konuların da tartışılacağı komiteye sıcak baktıklarını söyledi.

TAÇOY

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy da, karma oy konusundaki düşüncelerini ortaya koyarak, yasanın üçüncü maddesinin kaldırılmasını önerdi ve “2 yıllık ikametgah” arayan madde oybirliği ile kaldırıldı.

Yasa üzerindeki genel görüşmeye devam ediliyor.