Haluk DOĞANDOR

Lefkoşa’nın en eski yerleşim yeri olan, ancak siyasilerin sadece oy deposu olarak gördüğü ve sadece seçimden seçime hatırlanan Surlariçi bölgesi ihmal edilmişliğin acısını yaşıyor. Tarihe yapılan haksızlığın izlerini taşıyan Surlariçi bölgesinde 12 muhtarlık var. 12 muhtarlıkta, aynı sorunu paylaşıyor. Surlariçi bölgesinde yerli halktan fazla Türkiye’den Kıbrıs’a göç etmiş aileler yaşıyor. Çoğunluğu Hatay’dan olmak üzere Adana, Mardin ve Diyarbakır’dan da gelenler buraya yerleşmiş. Kimileri vatandaşlığı almış, kimileri de sırasını bekliyor.

“Kafesli” mahalle halkının sesi

Uzunca bir süredir, en az 20 yıldan fazla Kafesli Mahallesi Muhtarlığı yapan Hüseyin Eminoğlu Surlariçi gerçeğini en iyi bilenlerden. Surlariçi’nin bir tarih hazinesi olduğunu söyleyen Hüseyin Eminoğlu, o kadar uğraşsa da bunu siyasilere bir türlü anlatamamaktan dert yanıyor. Mahallesinin sorunlarını dile getirmek için, mahalle halkının sesi olsun diye 2001 yılında “Kafesli” adıyla bir gazete dahi çıkaran Muhtar Hüseyin Eminoğlu, maddi olanaksızlıklar nedeniyle bunu devam ettirememiş.

“Kader değil, siyasilerin bakış açısının sonucu”

Surlariçi Kafesli Mahallesi Muhtarı Hüseyin Eminoğlu, Surlariçi’nin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek şunları söyledi:

“Surlariçi yıllardır ihmal edilmişliğin acısını yaşıyor. Bu Surlariçi’nin kaderi değil. Siyasilerin bakış açısının sonucu bu hale geldi Surlariçi… Biz burada 12 muhtarız ve hepimizin de düşüncesi aynı noktada birleşiyor. Biz Surlariçi’nin artık hak ettiği konuma gelmesini istiyoruz. Yoksa buradaki tarih ne yazık ki yavaş, yavaş yok oluyor.”

Tantin Hamamı

Muhtarlığın arkasındaki tarihi hamamın neredeyse yıkılmak üzere olduğuna dikkat çeken Eminoğlu, “Bu hamam Rum zamanında yapılan ve adını sahibinden alan ‘Tantin’ hamamıdır. Aslında sahibi Rum olan, ama hiçbir zaman Rumların işletmediği bir hamamdı Tantin hamamı. Bu hamamın işletmesini hep Türkler yapmıştı. Şu anda içi adeta çöplüğe döndü. Oysa değerlendirilse, bir tarih daha kazanılmış olacak” dedi.

Kafesli Halk Parkı

Kafesli mahallesine bir de park kazandıran muhtar Eminoğlu, parkı çocukların daracık sokaklarda değil de daha güvenli bir yerde sağlamak için yaptığını, ancak gereken desteği alamadığı için park oyuncaklarını temin edemediğini ifade etti. LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın park için destek sözü verdiğine değinen Eminoğlu, “Başkan Harmancı bize destek verecek” dedi.

Duman nefes almamızı zorlaştırıyor

En büyük sorunlarının kış akşamları bilinçsizce yakılan sobalardan çıkan duman olduğuna işaret eden Eminoğlu, “Bu duman astım hastası, yaşlılar ve çocuklar için çok tehlikeli” dedi. Akşam olduğu zaman mahalleye çöken sis bulutu gibi dumanın sadece odun dumanı değil, sobalara atılan, plastik, inşaat artıkları boyalı tahtalardan ibaret olduğunu belirten muhtar Eminoğlu, halkın bu konuda desteklenmesini de istedi. Elektriğin ve gazyağının pahalı olduğu bir ortamda, atıklardan toplanan tahta parçaları ve yanıcı maddelerle sobaların yandığını, bunun sonucunda da zehirli dumanların insanları etkilediğini anlattı.

Surlariçi’ni koruyalım

Hükümete çağrı yapan Kafesli Mahallesi Muhtarı Hüseyin Eminoğlu, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Çevre Koruma Dairesi, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin ortaklaşa çalışmaları sonucu Surlariçi’nin gereken değere kavuşacağına işaret eden Eminoğlu, halka da çağrı yaptı, “Surlariçi bizim için çok değerli bir hazinedir, onu iyi koruyalım” dedi.

2-210.jpg