İSTİHDAMIN ARDINDAN: Başkent Lefkoşa’yı batağa sürükleyen sürecin benzeri, şimdi Mağusa’da yaşanıyor. Kısa sürede belediyeye yaklaşık 40 istihdam yapan belediye yönetimi, şimdi de gelir kaynaklarını ihalesiz olarak devretme peşinde

NİYETİNİ AÇIKLADI KAVGA ÇIKTI: Belediye başkanı İsmail Arter, belediye meclisinin 21 Ekim tarihli toplantısında gündemde yer alamamasına rağmen konuyu belediyenin reklam panolarına getirdi. Başkanı Arter, panoları Plus İdea Advertising Ltd. adında bir şirkete ihalesiz olarak vermek istediğini belirtti, kavga çıktı

CTP’Lİ ÜYELER KARŞI ÇIKTI: Gazimağusa Belediyesi CTP’li belediye meclis üyeleri ise bu duruma tepkili. CTP’li üyeler, bu tip kararların ihale ile verilmesi gerektiğini belirterek, yapılmak isteneni “peşkeşe” olarak tanımladı. Meclis üyeleri, “Kira İhale Komisyonu varken, başkan tek başına bu adımı atmamalı” dedi

REKLAMCILAR İSYAN ETTİ: Gazimağusa’da olayın duyulmasının ardından reklamcılar kazan kaldırdı. Reklam şirketi olan iş adamları, ihaleye çıkılmaksızın belediye başkanının böyle bir olayı hayata geçirmek istemesinin adil olmadığını ifade ederek, panoların ancak ihale yoluyla verilebileceği uyarısında bulundu

Bertuğ TOPAL

Gazimağusa Belediyesi’nde 21 Ekim günü gerçekleştirilen belediye meclisi toplantısında belediye başkanı İsmail Arter, meclis üyelerinden Plus İdea Advertising Ltd. isimli şirkete ihalesiz şehrin çeşitli yerlerinde bulunan reklam panolarını devretmek için izin istedi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Gazimağusa Belediye Meclis üyelerinin karşı çıktığı onay işleminin ardından Arter’in önerisi Kira Komisyonu’na gönderildi.

Lefkoşa’da geçtiğimiz dönemlerde “Remon” isimli şirkete verdiği reklam panosu izni konusu günlerce kamuoyunu meşgul etmişti. CTP-BG’li meclis üyeleri Gazimağusa Belediyesi’nin belediye başkanı Arter’in yönetimiyle Lefkoşa’daki Cemal Bulutoğluları dönemine doğru gittiği eleştirisinde bulundu.
UBP’li Meclis üyesi Ahmet Öztenay ise CTP’li belediye meclis üyelerinin izne karşı çıkmadığını sadece reklam panolarının yeri konusunda polisten görüş istenmesi gerektiğini söylediklerini ifade etti.

Arter aracılığıyla direkt belediye meclisine

Plus İdea Advertising Ltd., reklam panoları ile ilgili talebini ihale bulunmaksızın belediye başkanı İsmail Arter tarafından direk belediye meclisine sunduğu ifade edildi. Gazimağusa’nın çeşitli yerlerine yerleştirilecek reklam panoları için Arter, belediye meclisinin 21 Ekim tarihli toplantı gündeminde bulunmaksızın toplantıda gündeme getirdiği kaydedildi.

Reklamcılar isyan etti

Gazimağusa’da olayın duyulmasının ardından reklamcılar kazan kaldırdı. Reklamcılar, ihaleye çıkılmaksızın belediye başkanının böyle bir olayı hayata geçirmek istemesinin adil olmadığını ifade ederek reklam panolarının reklamcılara verilmesinin ancak ihale yoluyla yapılması gerektiğini ifade etti.

Pınar ve Canaltay

Havadis Gazetesi, Gazimağusa Belediyesi’nden reklam panosu koyma izni isteyen şirketin ortaklarını tespit etti.

Şirketler Mukayyitliği’nden alınan belgede Plus İdea Advertising Ltd. isimli şirketin eşit ortakları Özge Pınar ve Derviş Canaltay.

“Tekelcilik yaratılıyor”

CTP’li belediye meclis üyeleri konuyla ilgili belediye başkanı İsmail Arter’e eleştiri yöneltti. Arter’in ihale komisyonundan önce konuyu belediye meclisine getirmesi ve belediye meclisinde izni onaylatmak istemesinin tekelcilik olduğunu ifade eden CTP’li üyeler, buna karşı çıktıklarını ve öneriyi kira komisyonuna gönderttiklerini söyledi.

Lefkoşa’ya benziyor

Gazimağusa’da yaşanan bu olayın ardından akıllara geçmiş dönemde Cemal Bulutoğluları başkanlığı döneminde Lefkoşa Belediyesi’nin Remon Reklam Şirketi ile ilgili sözleşmesi geliyor. Lefkoşa Belediyesi’nde belediye meclisi kararıyla ihalesiz reklam panosu izni verilmiş ardından ise mahkeme bu sözleşmenin yasal olmadığı görüşünü ortaya koymuştu.

“Arter diyet ödüyor”

Ulusal Birlik Partisi ve Demokrat Parti Ulusal Güçler desteği ilke 6 ay önce seçime giren ve seçimden galip çıkan İsmail Arter’in bu davranışları kamuoyunda “Arter seçimin bedelini mi ödüyor” tartışmalarını yaşattı.

Coşar: Başkan şeffaf olmalı

Cumhuriyetçi Türk Partisi Mağusa Belediye Meclis Üyesi Tijen Coşar 21 Ekim’de belediye meclis toplantısında gündemde olmamasına rağmen reklam panosu izni için belediye başkanı İsmail Arter’in konuyu gündeme getirdiğini belirtti.

Coşar, “Şirkete belli yerlere pano koyması için belediye meclisinden onay istendi. Böyle bir şey gündeme getirilecekse açıkça belirtilmesi gerek. Bunun sahiplerinin kim olduğu nerelere konacağı ve ne kadar ödeneceği ayrıntılarının hiç biri bize bildirilmedi. Haklı olarak toplantıda biz bu soruları yönelttik” diye konuştu.

Arter’in kendisine “Ben de bilmiyorum” şeklinde cevap verdiğini ifade eden Coşar, Arter’in “Derviş Canaltay getirdi bana bunu” dediğini belirtti.

“Ertelenmesini istedik”

Coşar, konunun detaylıca araştırılması için öneriyi ertelediklerini kaydederek kendilerinin görüşünün reklam panolarının yapılmasının gerekli olması durumunda belediyenin bunu yapması ya da ihale çıkması olduğunu kaydetti. “Bir kişi faydalanacağına herkes yararlanır dedik. Böyle bir öneri getirmek istiyoruz. Daha önce Lefkoşa’da bu yapıldı. Daha sonra bunun yasal olmadığını söyledi ve iptal edildi. Biz de böyle bir şey olmamasını istiyoruz. Belli ki Arter yandaşlarına peşkeş çekmeye çalışıyor” diye konuşan Coşar önemli bir diğer konunun daha gündemde olduğunu söyledi. 

“Arter, ihalesiz kiralama yapmaya çalışıyor”


Coşar, Mağusa Suriçi’nde belediyenin eskiden su dairesi olarak kullandığı ambarın da Arter tarafından ihalesiz kiralanmaya çalıştığını ifade etti. Coşar, Arter’in ambarı Demokrat Parti’li birisine kiralamak istediğini iddia ederek kendilerinin buna da karşı çıktığını söyledi. “İhaleye çıkalım başka isteyenler de olabilir, şeffaf bir yapı varsa bu ihale ile yapılır. reklam panolarının verilmesi ancak ihale ile olur.”

Adalıer: Talep edene değil, ihale ile çözülmeli

CTP’li bir başka meclis üyesi Erol Adalıer ise konunun kira taleplerinin görüşülmesi kısmında görüşüldüğünü ifade ederek böyle bir talep olabileceğini ancak bunun ihale ile sonuçlandırılması gerektiğini kaydetti. CTP’li meclis üyeleri olarak bu konuyu etik bulmadıklarını kaydeden Adalıer, “Talep edene değil de ihale usulü yapılması yönünde görüş bildirdik. Diğer arkadaşlar karşı çıktı ve bir sonraki toplantıya kalsın dedik. Sonumuzun Lefkoşa gibi olmasından endişeliyiz. İhaleye çıkılır ve herkese açık olur. Belediyenin karına hangisi uygun ise o alır. Daha iyi biri çıkabilir diye düşünüyoruz. Belediye zarar görmeyecek şekilde bu konu tatlıya bağlanabilir” diye konuştu.


Öztenay: CTP’liler karşı çıkmadı

Ulusal Birlik Partisi Belediye Meclis Üyesi Ahmet Öztenay ise konuyla alakalı karar çıkmadığını sadece kira komisyonuna devredildiğini söyledi. Polisten görüş alınacağını da ifade eden Öztenay, CTP’li meclis üyelerinin reklam panoları konusuna karşı çıkmadığını belirtti. CTP’lilerin toplantıda sadece trafik komisyonuna gitmesi yönünde karar çıkmasına onay verdiğini söyleyen Öztenay, son kararı belediye meclisinin vereceğini söyledi.

Koçak: Komiteye gönderildi, araştırılacak

Toplumcu Demokrasi Partisi Belediye Meclis Üyesi Cafer Koçak ise konunun şu an itibarı ile belediye meclisinde görüşülmeden trafik komitesine gönderildiğini ve tekrardan belediye meclisine gelmesiyle kararlarını vereceklerini söyledi. Koçak kendisinin de araştırma yapacağını ve uygun olmaması durumunda “hayır” oyu vereceklerini belirtti.

İnce: 70 istedi, 30 vereceğiz

Demokrat Parti Ulusal Güçler Gazimağusa Belediye Meclis Üyesi Türksal İnce ise şirketin reklam panosu adeti olarak 70 tane istediğini ancak kendilerinin diğer şirketlere ayrımcılık olmaması için 30 tane verme düşüncesinde olduklarını söyledi. İnce, bu konuyla alakalı ise İhalenin gerekmediğini belirtti.

  

Reklam panolarını talep eden şirketin ortakları Özge Pınar ve Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun torunu Derviş Canaltay