Remzi Samar

Toplumcu Demokrasi Partisi ( TDP) Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, seferberlik görevini yerine getirenlerin, ikamet ettikleri bölgelerde bu hizmeti gerçekleştirmelerine olanak sağlamanın son derece faydalı bir çalışma olacağını ifade etti. Bu kişilerin şu anda askerliklerini yaptıkları birliğe giderek, seferberlik görevini yerine getirdiklerini kaydeden Çakıcı, yeni düzenleme gelirse, söz konusu durum hem devlet bütçesine hem de seferberliğini yapan kişilere önemli katkı sağlayacağını kaydetti.  

Diyalog’a konuşan Vicdani Retçi Murat Kanatlı da seferberliğin Kuzey Kıbrıs’ta zorunlu olmadığını iddia ederek, “Bu duruma kapsamlı çözüm bulmak gerekiyor” dedi.

Çakıcı: İkamet edilen bölgede yapılabilir

“Bu seferberlikle ilgili kişiler kendi birliklerine gidiyorlar. Bu uygulama kura ile askerlik görevini yapıp tamamladıkları birliklerine gitmek durumunda kalıyorlar” diyen Çakıcı, “ İkamet ettikleri yerlerden bölüklerine gitmeleri için devlet tarafından ek kaynak ayrılıyor. Masraflarının bir bölümü veriliyor. Ama bu hep zaman kaybı hem de devletin kaynak kaybıdır. Bu kişiler kendi bölgelerine en yakın yerlerde seferberliğe gidebilirler. Diyelim ki burada önemli acil bir olay oldu. Siz birliğinize gitmeniz lazım. Lefke’de bulunan birisinin Karpaz’a mı gitmesi kolay yoksa ikamet ettiği bölgede gitmesi mi kolaydır. Tabii ki de ikamet ettiği bölgedeki birliğine gitmesi daha mantıklı…” şeklinde konuştu. 

“Şuan ki uygulama doğru değil”

Şu anda var olan uygulamanın doğru bir uygulama olmadığına dikkat çeken Çakıcı, “Bir alarm olduğunu varsayalım tabii ki istemiyoruz böyle bir şeyi ama bu uygulama doğru bir uygulama değil. Stratejik açısından doğru değil, ikincisi ekonomik açıdan önemli değil. Bunun yanı sıra devletin bu uygulama için ek para harcaması söz konusu, uygulamanın kolaylığı açısından buna yeni bir düzenleme lazım… Bu tutumdan vazgeçip yeni bir düzenlemeye bu anlamda geçilmesi gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

Kanatlı: Seferberlik zorunlu değil 

Konu ile ilgili olarak Diyalog’a konuşan Vicdani Retçi Murat Kanatlı da seferberliğin Kuzey Kıbrıs’ta zorunlu olmadığını iddia etti. Askerlik ve Seferberlik Yasası’nın Güvenlik Kuvveleri Komutanlığı’nın ve Başbakanın isteği üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile alındığını öne süren 
Kanatlı, “Bu konuda ciddi şüphelerimiz var. Başbakanlığa yazı yazdık. 40 yıl boyunca uzun tutulmasının kabul edilemez. Mantıklı değil, ihtiyaç da yoktur” diye konuştu.