Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, yargının önünü açacak yasaların biran önce geçirilmesinin anayasa değişikliğinden daha önemli olduğunu söyledi.

Şefik BRT’de 17’inci saate telefon bağlantısıyla katılarak soruları yanıtladı.

Anayasa değişikliği konusunda daha önce hazırlanan bir taslak olduğunu ve bunu tüm siyasi partilere sunduklarını anımsatan Şefik, anayasa değişikliğine gidilmesini talep ettiklerini ancak bu değişikliğin bir seçimle birlikte öngörüldüğü için gündeme gelmediğini söyledi.

Meclis Başkanı Sibel Siber’in, emekli yüksek mahkeme başkanlarından oluşacak bir Devlet Hukuk Komitesi kurulmasını ve burada siyasi iradenin istediği yasaların hazırlanarak meclisine sunulmasını içeren bir öneri sunduğunu ifade eden Narin Şefik, bu önerinin kendisini mutlu ettiğini söyledi. Şefik, böyle bir çalışmanın ülkede ciddi bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Tüm yasaların mecliste hazırlanmasının zor olduğunu ifade eden Narin Şefik, bu nedenle Devlet Hukuk Komitesi kurulmasının önemli olduğunu ve bu konuda yapılacak çalışmaların yargıya ciddi rahatlamalar getireceğini açıkladı.

Şefik, yasaların tadil edilmesinin şart olduğunu aksi halde mahkemelerdeki yığılmış davaların çözümlenemeyeceğini belirterek, “bu olmayınca adalet gecikir, adalet gecikince de halkın yargıya güveni kalmaz ve başka yöntemlerle sorunlarını çözmeye çalışır. Yargının işlerini daha iyi yerine getirmesi için, ilgili yasaların geçmesi gerekir”dedi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik, yasaların geçirilmesinin önemli olduğunu, bu aşamada anayasa değişikliğinin kendileri için ikinci planda kaldığını vurguladı.