“En yüce makam olan Cumhurbaşkanlığı’nın, yasaların eksiksiz uygulanması konusunda Kıbrıs Türk halkına örnek olması gerekirken, bünyesinde yasalara aykırı bir uygulamayı gerçekleştirilmesi büyük talihsizlik” diyen Şehir Plancıları Odası, söz konusu projede Anıtlar Yüksek Kurulu’nun hiçe sayıldığını savundu.

“PROJE SURİÇİ DOKUSUYLA BAĞDAŞMIYOR”

Şehir Plancıları Odası’ndan Cem Kara imzasıyla yapılan yazılı açıklamada süreçle ilgili şu bilgiler verildi:

“2007’de Cumhurbaşkanlığı’nın Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile işbirliği içinde düzenlediği Cumhurbaşkanlığı İdari Binası, Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda birinci gelen ve 2008 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylanan projenin uygulanabilmesi için Salahattin Sonat Sokak ile Tanzimat Sokak arasında bulunan alan kamulaştırıldı. Ancak buna rağmen, kaynak bulunmadığı gerekçesiyle proje bugüne dek uygulanmadı.

Bu alandaki binaların, kötü görünüm arz etmesi nedeniyle yıkılması için Anıtlar Yüksek Kurulu Haziran 2014’de bir karar aldı. Ancak bu karar yalnızca yıkımla ilgili olmasına rağmen, yarışmayla belirlenmiş projenin kaynağı bulunsa bile uygulanmasının göz ardı edildiği bir anlayış sergilendi.

Eski Eserler Yasası’na göre yetki alanına giren konularda aldığı kararlar kesin olan Anıtlar Yüksek Kurulu hiçe sayılarak, izin ve onay almamış ve Suriçi dokusuyla bağdaşmayan bir proje uygulanmaya başlandı.”