Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, Başbakan Yardımcısı ve  Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın  emirnameler  ile ilgili yaptığı açıklamanın kaygı verici olduğunu savundu.

Refikoğlu yaptığı yazılı açıklamada,  Başbakan Yardımcısı Denktaş’ın açıklamasının bilimsellikten uzak olduğunu, yolları ve binaları düzenleme yasası olan  Fasıl 97’nin bir plan olmadığını ileri sürdü.

Refikoğlu, hızlı büyümeyi engellemek ve düzenlemek için çıkarılan emirnamelerin imar planlarının yerini tutmasa da, imar planları çıkarılana kadar bazı bölgeleri koruyabildiğini, yıllar içerisinde üzerlerinde yapılan oynamalarla “frenleyici” rolünü kaybedip, “imarın hızlanmasını sağlıyor olsa da” bazı emirnamelerin ülkeyi hala korumakta olduğunu kaydetti.

Refikoğlu, dünyanın hiçbir yerinde 2-3 ayda imar planı yapılmasının mümkün olmadığını belirtti.

Refikoğlu, “Demokratik ülkelerin en üst noktasında yer alan yargının almış olduğu ara emri kararını eleştirmenin bilimsellikten uzak, ülkeyi kaosa sürükleyecek, tüm ülkeyi inşaat şantiyesi haline getirecektir” ifadelerini kullandı.

Refikoğlu açıklamasında,  “Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile Bakanlar Kurulu üyelerine  2. Bölge Emirname değişikliğindeki ısrarlı tutumun sebebini, kısıtlı bütçeye sahip Şehir Planlama Dairesi  ile ilgili  şimdiye kadar ne gibi çalışmalar yapıldığını,  Denktaş’ın yargıya güveni olup olmadığını” sordu.

Refikoğlu, Oda olarak Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Denktaş’ın yapacağı her türlü bilimsel çalışmaya katkı koyacaklarını  ifade etti.