Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Hızal, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin "sivil şehit" sayılmasına tepki gösterdi.

Dernek binasında şehit aileleri ve gazileriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Şehit Aileleri ve Gazileri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Hızal, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin "sivil şehit', yaralıların "gazi" sayılmasına tepki gösterdi. Hızal, Ankara'da hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralıları acil şifalar dileyerek, "Son günlerde her toplumsal olayda, afette, göçükte, patlamada hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza şehitlik ve gazilik unvanının verilmesi, kahramanca mücadele eden asker ve polis şehitlerimiz ile kahraman gazilerimize saygısızlıktır. Şehitlerimizin geride kalan eş, çocuk, anne, baba ve kahraman gazilerimize verilen sosyal haklar üzerinden bu tür olaylarda hayatlarını kaybedenlere sivil şehitlik ve sivil gazilik verilmesi nasıl bir anlayıştır? Bunu anlamakta güçlük çekmekteyiz" dedi.

Yıllardır ilgili makamlardan şehitlik ve gaziliğin tanımının yapılmasını istediklerini belirten Hızal, "Bu şerefli mertebeye saygı duyulmasını istiyoruz. Şehitliği ve gaziliği vatan savunmasından çıkarıp devletin her türlü kademesinde yaşadığı her olayda şehitlik ve gazilik verilmesi, bu milletin şehitlik ve gazilik onurunu yitirmesidir. Biz çocuklarımıza şehitlik ve gazilik mertebesini izah etmekte zorlanıyoruz. Bir tarafta dağlarda teröristlerle mücadele eden kahramanlarımız, bir tarafta kurum içinde ayağı kayıp düşmüş ölmüş buna şehit. Yaralanmış kolu kırılmış buna gazi diyoruz. Bunun cevabını kamuoyunun vicdanına bırakıyorum" ifadelerini kullandı.

Her toplumsal olayda ölene şehit denildiğinde bu mertebenin bir önemi olmayacağını söyleyen şehit yakınları da "sivil şehitlik" unvanının hatır için verildiğini ve bu durumun kendilerini çok üzdüğünü dile getirdi.

Şehit aileleri ise, Ankara'daki olayda hayatını kaybedenlere "sivil şehit" denmesinin kendilerini yaraladığını ifade etti.

Şehit ailelerinden ’sivil şehit’ tepkisi