21 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası kapsamında İskele’de düzenlenen tören Larnaka Şehitler Anıtı önünde yer aldı. Çelenklerin anıta konulmasıyla başlayan törende saygı duruşu ve saygı atışının ardından istiklal marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

İskele Belediyesinden verilen bilgiye göre, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını Bekirpaşa Lisesi Müdürü Hüseyin Cumaoğlu ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına Eğitim Merkez Komutanlığı’ndan Piyade Üsteğmen Can Beyazoğlu yaptı.

Bekirpaşa Lisesi Müdürü Hüseyin Cumaoğlu, 21 Aralık tarihinin; Kıbrıs Türk halkının var olma mücadelesinde “kara bir gün, insanlık adına utanç veren bir tarih” olduğuna dikkat çekti.

Cumaoğlu, Rum ve Yunan ikilisinin hayalden öteye geçemeyecek ve asla gerçekleştiremeyeceği Akritas Planı ile “bir gecede Türkleri yok edeceklerine” inanarak, Kıbrıs Türklerini yok etme girişiminde bulunduklarını anlattı, “kara günün” 52. yıldönümünde şehitleri rahmetle gazileri saygıyla andı.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına konuşan Eğitim Merkez Komutanlığı’ndan Piyade Üsteğmen Can Beyazoğlu da, Kıbrıs Türk halkının geçmişte yaşadığı acı dolu günleri hatırlatarak, bugün barışın ve uzlaşının yanında olan Kıbrıs Türklerinin o dönemdeki mücadelesiyle yok oluşa güçlü bir “hayır” dediğini kaydetti, şehitleri saygıyla andı.

Konuşmaların ardından öğrenciler günün anlam ve önemini belirten şiirler okudu.

Törene, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı, DP UG İskele Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı, İskele Kaymakamı Ahmet Cenk Musaoğulları, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, KTBK Komutanlığı adına Piyade Albay Alper Aydoğdu, GKK adına Eğitim Merkez Komutanı Piyade Yarbay Cumhur Yazgan, İskele Polis Müdürü Şengül Kadı, siyasi parti temsilcileri, kurum-kuruluş-dernek temsilcileri, okullar ile öğrenciler katıldı.

GÜZELYURT

21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası nedeniyle bugün Güzelyurt Atatürk Anıtı önünde de tören düzenlendi. 

Törene, Güzelyurt Kaymakamı Doğan Bağkur, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, milletvekilleri, askeri erkan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu, siyasi parti temsilcileri, kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile okullar katıldı.

Anıta çelenklerin konulmasıyla başlayan törende, 1 dakikalık saygı duruşu, saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Güvenlik Kuvvetleri adına Piyade Üsteğmen Süleyman Koloğlu ve Güzelyurt Meslek Lisesi Tarih Öğretmeni Şengül Akçebel günün anlam ve önemi belirten birer konuşama yaptı, öğrenciler şiir okudu.

GÖNYELİ

Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinde şehit düşenler bugün Gönyeli’de de anıldı.

Gönyeli Belediyesinden verilen bilgiye göre, tören Gönyeli Şehitler Anıtı’nda yer aldı.

Törene, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Yalçın Benli, meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, Gönyeli ilkokulu, Gönyeli Fazıl Plümer Anaokulu ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

Tören, bir dakikalık saygı duruşunun ardından anıta çelenklerin sunulması ile devam etti, ardından Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Y.  Benli’nin konuşmasıyla tamamlandı.

Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Yalçın Benli konuşmasında, her yıl olduğu gibi bu yıl da şehitleri andıklarını ve onları unutmadıklarını belirtti.

Benli, şehitlerden aldıkları ülkeyi yüceltme görevini bundan sonraki dönemde de layıkıyla yapacaklarını söyleyerek, “Şehit olan insanlarımız akrabalarımız dostlarımız bizim bu ülkede güven içerisinde var olabilmemiz için canlarını verdiler. Onlar bu mücadeleyi başlattılar ve bir yerlere getirdiler. Bizler onların hedefleri ışığında yürüyoruz. Ülkemizin dünyada hak ettiği yeri alması bizim en önemli görevimizdir. Umarım Kıbrıs Türk toplumu en yakın zamanda hak ettiği yere ulaşacaktır” diye konmuştu.

DEĞİRMENLİK

21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası kapsamında Değirmenlik’te de şehitleri anma etkinliği düzenlendi. Anma töreni, Alaminyo Şehitliği Anıtı’nda gerçekleştirildi.

Değirmenlik Belediyesinden verilen bilgiye göre, törende, Kıbrıs Türk halkının milli değerlerine, eşitlik, egemenlik gibi evrensel haklarına sahip çıkmak ve toplum olarak kendi geleceğini kendisi tayin etmesi için 11 yıl süreyle verdiği mücadelede kanlarını verenler şükranla anıldı.

Törende, şehitliğe protokol sırasına göre çelenkler konuldu, saygı duruşu, saygı atışı yapıldı, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Törende, 14. Zırhlı Tugay Komutanlığı adına günün anlam ve önemini belirten konuşmasını Piyade Üstteğmen Mustafa Ekici yaptı, öğrenciler şiirler okudu. Törene, Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, askeri erkan, bölgedeki okulların  müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.