Bertuğ Topal

Kooperatif Merkez Bankası iştirak kuruluşu Şeker Sigorta bu kez makam kriziyle çalkalanıyor. Ulusal Birlik Partisi-Demokrat Parti Ulusal Güçler hükümetinin başa gelmesiyle resmi bir karar olmamasına rağmen Hasan Basri Beycanlı’nın kuruma gidip genel müdürlük için mevcut genel müdür Eren Adataş’a “artık buralara ben bakarak olacağım” demesi krize neden oldu.

Eren Adataş’ın Beycanlı’ya bir karar olup olmadığını sorması ile daha da alevlenen tartışma nedeniyle kurumda huzursuzluk yaşanıyor.

Hasan Basri Beycanlı Havadis’e yaptığı açıklamada kooperatif Merkez Bankası’nın bağlı bulunduğu siyasi mercinin kendisine “Şeker Sigorta’ya bakarak ol” dediğini kendisinin de bu yüzden kadrosunun bulunduğu ve resmi olarak durdurulmadığı Şeker Sigorta’da bir odada iş başı yaptığını belirtti.

Resmi prosedüre göre Hasan Basri Beycanlı’nın orada genel müdürlüğe atanması şu an için mümkün gözükmüyor.

Tartışma yaşandı

Şeker Sigorta, geçtiğimiz gün yaşanan makam krizi ile nedeniyle yeniden gündeme geldi. Konu, UBP-DP hükümeti yetkililerinin Hasan Basri Beycanlı’yı Şeker Sigorta Genel Müdürlük görevine atanmadan kuruma göndermesi ile ufak çaplı bir tartışma yaşanmasıyla gelişti. Beycanlı’nın mevcut genel müdür Eren Adataş’a kendisinin bu kuruma bakacağını iletmesi ve ardından odayı boşaltmasını istedi.

Adataş kararın olmadığını söyleyerek isteği reddetti

Beycanlı’nın bu isteği mevcut genel müdür Eren Adataş tarafından reddedildi. Adataş’ın Hasan Basri Beycanlı’ya “görevden alındığım ile ilgili resmi bir karar bana ulaşmadı. Sözleşmem gereği ben halen daha görevdeyim” dediği belirtildi.

Beycanlı ayrı bir odaya yerleşti

Hasan Basri Beycanlı’nın mevcut genel müdür Eren Adataş’tan bu cevabı almasının ardından ise kurum içerisinde ayrı odaya yerleşerek göreve orada devam ettiği ifade edildi. Beycanlı’nın resmi olarak ataması ise halen yapılmadı.

Resmi prosedür başlamadı

Kooperatif Merkez Bankası iştirakı olan Şeker Sigorta’da mevcut genel müdürün görevden alınması prosedürü halen başlatılmadı. Resmi prosedüre göre Kooperatif Merkez Bankası’nın mevcut genel müdürü sözleşmesine görevden aldıktan sonra yeni yöneticilerin belirlenmesi için Şeker Sigorta’nın genel kurulunu yapması gerek. Genel kurulun yapılmasının ardından ise yeni yönetim başka bir genel müdür atayabiliyor.

Adataş’ın sözleşmesi devam ediyor

Şeker Bankası Genel Müdürü Eren Adataş’ın şu an için sözleşmesinin devam ettiği ve sözleşme tarihinin yakın zamanda dolmadığı kaydedildi. Eren Adataş’ın görevden alınmasının ardından sözleşmede tazminat maddesinin olup olmadığı veya eğer varsa ne kadar tazminat olduğu ise bilinmiyor.

Tartışmalı süreçten sonra atanmıştı

Şeker Sigorta Genel Müdürü Eren Adataş’ın bu göreve atanması geçtiğimiz dönemde tartışmalara yol açmıştı. İlk olarak Para Kambiyo Dairesi Eren Adataş’ın göreve atanmasını, ilgili yasaya göre uygun yeterli niteliklere sahip olmadığı gerekçesiyle kabul etmemiş, bir süre sonra ise onay vermişti.

UBP’li makamlar ise, Adataş’ın atanması sırasında sağlanan bazı evrakların, prosedürün işlemesine neden olduğu ancak geçerliliği olmadığını savunuyor.

Siyaseten hatalı

Şeker Sigorta’ya yakın kaynaklar, Hasan Basri Beycanlı’nın henüz daha atanmamasına karşın Şeker Sigorta’ya gidip böyle bir talepte bulunması siyaseten hatalı olarak nitelendirildi. Adataş’ın resmi olarak görevde olduğunu kaydeden kaynaklar, bu olayın Adataş’ın görevden alınmasının ardından gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.

Beycanlı: Bana sözlü talimat verildi

Hasan Basri BeycanlıHavadis’e yaptığı açıklamada kendisinin eski şeker Sigorta çalışanı olduğunu ifade ederek siyasi yetkililerin kendisine sözlü talimat verdiğini belirtti.

Hükümetin değişmesinin ardından sigortada bazı kararlar alındığını yeni hükümet yetkililerinin de bundan rahatsız olarak kendisine “Gidip orada kuruma göz kulak ol” dediğini belirtti.

Kendisinin yasal olarak halen daha Şeker Sigorta çalışanı da olduğunu söyleyen Beycanlı, “Yasal olarak ben orada genel müdür olarak görünüyorum. Bundan sonraki süreçte benim tekrardan oraya atanmam nasıl olacak bilemiyorum. Hükümet düştükten sonra 14 Nisan tarihi gibi oraya personel istihdam ettiler. Muhasebe müdürü aldılar. Şirket menfaatleri için orada bulundum” diye konuştu.