DP REDDETTİ: Alelacele toplanan Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu, bu kez üç ismi Şeker Sigorta Yönetim Kurulu’na atayarak, Adataş’ın yeniden atanmasını sağladı. Hükümetin DP kanadı ise, “CTP Kurultayı öncesi bu tür atamaların etik olmadığını” ifade ederek Şeker Sigorta Yönetim Kurulu’na atama yapmayı reddetti

Duygu ALAN

Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun, CTP Kurultayı öncesinde “yangından mal kaçırırcasına” Şeker Sigorta Genel Müdürlüğü’ne atama yapma çabası devam ediyor.

Kamuoyu, Koopratif Merkez Bankası’na yapılması düşünülen istihdamları tartışırken, bir tartışma da Şeker Sigorta üzerinden devam ediyor.

Doğan Şahali Başkanlığı’ndaki Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun  kısa süre önce bir diğer yönetim kurulu üyesi Eren Adataş’ın önce istifasını sağlamış, ardından da Şeker Sigorta Müdürlüğü’ne atamıştı.
Para Kambiyo Dairesi ise, atamanın ilgili sigortalar yasasına aykırı olduğunu belirterek, “Müdür atama yetkisi sadece Şeker Sigorta Yönetim Kurulu’nda” kararını vermişti.

Alelacele toplanan Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu, bu kez üç ismi Şeker Sigorta Yönetim Kurulu’na atayarak, Adataş’ın yeniden atanmasını sağladı.

Hükümetin DP kanadı ise, “CTP Kurultayı öncesi bu tür atamaların etik olmadığını” ifade ederek Şeker Sigorta Yönetim Kurulu’na atama yapmayı reddetti.

Doğan Şahali başkanlığındaki Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu ise, tüm bu tepki ve itirazlara rağmen Eren Adataş’ın yeniden atanmasının yolunu açmak için Şeker Sigorta yönetimine üç kişi atadı. 

Adataş doğruladı, daire henüz onaylamadı

Göreve yeni başlayan ve beş olması gerekirken sadece üç üyesi bulunan Şeker Sigorta Yönetim Kurulu, ilk icraat olarak Eren Adataş’ın Şeker Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanmasını sağladı.

Eren Adataş, atamayı doğrularken Para Kambiyo Dairesi ise henüz onay vermedi. İlgili dairenin bugün atamayla ilgili kararını açıklaması bekleniyor.

Yönetim kurulu üyesiydi

Eren Adataş, atama kararı alınmadan önce, Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktaydı.

Adataş’ın, Şeker Sigorta’ya müdür olma adına Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa ettiği biliniyor.

CTP içerisinde de ciddi tartışmalara neden olan atamaya, kurultayda görevi devretmeye hazırlanan Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin de karşı çıktığı öğrenildi.

Kalçın: 10 asgari ücret ve 2 yıllık hapislik cezası var

KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Kavçın, Şeker Sigorta Ltd.’ye genel müdür atamasının yasa gereği ancak Şeker Sigorta Yönetim Kurulu tarafından yapılabileceğini ve atamanın yasal olması için Para Kambiyo Dairesi’nin onayını alması gerektiğini kaydetti.

Tüm sigorta şirketlerinin 60/2010 sayılı Sigorta Hizmetleri Denetim ve Düzenleme Yasası’na tabi olduğunu belirten Adataş, “Nihai atama Para Kambiyo Dairesi’nin onayı ile gerçekleşir. Para Kambiyo Dairesi’nin onayı olmadan atanan kişinin müdür olarak imza atması ilgili yasaya göre suçtur. Cezası ise 10 asgari ücret para cezası ve 2 yıllık hapislik cezasıdır” açıklamalarında bulundu.

İbrahim Kavçın’ın konu ile ilgili açıklaması şöyle:

“Şeker Sigorta Ltd.’ye Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu tarafından yapılmak istenen Para Kambiyo Dairesi tarafından reddedilmiştir. Ancak bu red ataması yapılmak istenilen kişinin niteliği ile ilişkili bir durum değildir. Tamamen yasa uygulanmıştır.

Tüm sigorta şirketleri 60-2010 sayılı sigorta hizmetleri denetim ve düzenleme yasasına tabidir ve yasa gereği Şeker Sigorta’nın müdürlüğüne Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu atama gerçekleştiremez. Banka yönetim kurulu ancak büyük hissedar olarak Şeker Sigorta’ya yönetim kurulu ataması yapabilir. Şeker Sigorta’ya yapılacak müdür ataması da Para Kambiyo Dairesi’nin de onayı ile ancak Sigorta Yönetim Kurulu tarafından yapılır. Para Kambiyo Dairesi’nin onayı olmadan genel müdür olarak atılan imza ise yasadışıdır, yasaya göre bu suçu işleyen kimse 10 asgari ücret para cezası ile 2 yıl hapislik cezası ile cezalandırılır.”