Sendikalar, 2016 Mali Yılı Protokolü’ne ilişkin yazılı önerilerini Maliye Bakanlığı’na sundu.

Maliye Bakanlığı’nda 09.00’da başlayan toplantıda maliye Bakanı Birikim Özgür sendika başkan ve temsilcilerinden önerileri yazılı olarak aldı, sendika başkanları burada basına açıklamalarda bulundu.

1447320491.jpg

DİLEK

Kamu İşçileri Sendikası (KAMU-İŞ) Başkanı Sami Dilek, toplantıda yaptığı konuşmada geçtiğimiz toplantıda güzel bir tablo ortaya çıkmasının kendilerini umutlandırdığını kaydederek, çalışanların sıkıntılarıyla ilgili yazıyı Bakan Birikim Özgür’e takdim etti.

Dilek söz konusu sıkıntıların önemle ve ciddiyetle ele alınmasını istedi.

1447320492.jpg

ŞENCAN

Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Nihat Şencan, önceki toplantıda olumlu bir başlangıç yapıldığını ifade ederek, sağlıkta büyük sorunlar bulunduğunu, bu nedenle kamuoyu tarafından bilinen 19 maddelik sorun ve öneri paketini hazırlayıp Bakan Özgür’e sunacaklarını söyledi.

1447320493.jpg

KAPTAN

Kıbrıs Türk Amme Memurlar Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan da geçmişi bilen eski bir sendikacı olduğunu ve dün gazeteyi eline aldığında Maliye Bakanı’nın yaptığı açıklamalardan tarihin tekerrür ettiğini gördüğünü, Bakan Özgür’ün önceki bakanlar gibi “yandık bittik” türünden açıklamalar yaptığını gördüğünü ifade etti.

Kaptan, ülkede yolsuzluk, usulsüzlük yapan hiç kimseyi bugüne kadar kimsenin yargı önüne götürmediğini, bunun yapılması halinde Maliyenin samimiyetine inanılacağını kaydederek, ülkenin gerçek sahiplerinin bugün masada oturan sendikalar ve onların üyeleri olduğunu söyledi.

Çıkarılan vergi affının neye göre yapıldığını, batık bankalardan hortumlanan paraların ne olduğunu, Kalkınma Bankası’ndan alınan kredilerin ödenmemesi karşısında ne yapıldığını soran Kaptan, çalışanların büyük sorunları bulunduğunu ve sonuna kadar protokol masasında olacaklarını kaydederek, Sendikal Platform’a üye 4 örgütün ayrı, KTAMS’ın önerilerini ayrı olarak Bakan Birikim Özgür’e sundu.

1447320554.jpg

GÖKÇEBEL

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendika (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, Maliye Bakanlarının basın yoluyla sendikalara yanıt vermesini tercih etmediklerini, protokol masasında iş barışının sağlanması için oturulacaksa sağlıklı bir diyalog ortamı sağlanması gerektiğini söyledi.

“Göç Yasası” olarak adlandırılan yasanın kaldırılması sözünü iktidardaki CTP ve hükümetin defalarca verdiğini anlatan Gökçebel, “gelir-giderin birbirini karşılamadığı veya kaynak yok şeklinde yalanlarla bir yere varılamayacağını, kaynak aranıyorsa bulunabileceğini” savundu.

“Kaynak arıyorsanız, üçlü kararnamelere, batık bankalara, vergi aflarına, örtülü ödeneklere, ataşe atamalarına ve bunların diyetini kimin ödediğine bakmanız yeterlidir” diyen Gökçebel, bu tür harcamaların çalışanın ve dar gelirlinin sırtına yüklenmesinin kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Sağlığı ve eğitimi nitelikli olarak alamayan ve buna para ödemeye mecbur bırakılanın halk ve vatandaş olduğunu söyleyen Gökçebel, ilk önce devlet kurumlarının itibarsızlaştırılarak ardından kamu çalışanıyla, asgari ücretliyi ya da özel sektör çalışanını “birbirine dövdürme” operasyonu yapıldığını da savundu.

1447320555.jpg

ÖZKARDAŞ

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN) Başkanı Mehmet Özkardaş da toplantıların seremoni bölümünün bittiğini ve şimdi iş yapma zamanı olduğunu kaydederek, hükümetlerin göreve gelme sebeplerinin bir program ortaya koyarak bunda başarılı olmak olduğunu söyledi.

“Hükümet olmak mazeret üretmek değildir” diyenin yine CTP olduğunu hatırlatan Özkardaş, Maliye Bakanı Özgür’ün yaptığı açıklamaları üzüntüyle karşıladıklarını kaydetti.

Sendikanın amaçlarından birisinin de sendikasız çalışan, emeği sömürülen, sosyal hakları verilmeyen çalışanların haklarının alınması olduğunu ifade eden Özkardaş, hükümetin “olmadığını söylediği” kaynağın yaratılması adına neler yapılması gerektiğini Göç Yasasına Hayır Platformu kurulduğu zaman açıkladıklarını belirtti.

Özkardaş, batık bankaların üzerinden 700 Milyon Doların “buhar olmasına”  rağmen, sermaye kesimine vergi ve stok affı da çıkarıldığını, yolsuzluk ve usulsüzlüklerin üzerine gidilip tek bir soruşturma açılmadığını savunarak, Özgür’den muhalefetteyken söylediklerinin arkasında durmasını ve sokakta sendikalarla birlikte mücadele verirken yaptıklarını, sendikaların önerilerini incelerken aklında bulundurmasını istedi.

1447320556.jpg

ELCİL

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil de Birikim Özgür’Ün 19. maliye bakanı olduğuna dikkat çekerek, yıllardır protokol masasına gelip-giden birisi olarak yine “kaynak yok” söylemini duyduğunu belirtti.

Elcil, söz konusu kaynağın bulunup dengeli bir şekilde dağıtılması gerektiğini ifade ederek, TC yardımlarının kesildiğiyle ilgili duyumlar aldıklarını, aslında bu kaynaklara ihtiyaç duyulmadığını ve ülkede gereken kaynağın yaratılabileceğini öne sürdü.

Milletvekili sayısının 30’a indirilip, belediye sayısının düşürülebileceğini, tepeden maaş kesintisi yapılarak, tabana yayılabileceğini, Cumhurbaşkanlığı’nın örtülü ödeneğinin kaldırılabileceğini, resmi heyetlere yapılan harcamaların kesilebileceğini, 2350 yerine 1100 polisin yeterli olacağını,  tavan üst emekli maaşı uygulamasına geçilebileceğini böylelikle bazı evlere 46 bin – 50 bin TL gibi emekli maaşlarının girmesinin engellenebileceğini, vergi affı ve TC’li şirketlere 15 yıllık vergi muafiyetinin kaldırılabileceğini, askeri kantinlerdeki kayıt dışılığın sonlandırılabileceğini, ülkeye dışarıdan gelen TC’li sanatçılardan vergi alınabileceğini, sütteki rantın sonlandırılabileceğini ve büyük üniversite patronlarının vergi şampiyonu yapılabileceğini kaydeden Elcil, aranan kaynağın bu noktalarda saklı olduğuna işaret etti.

1447320557.jpg

ÖZGÜR

Sendika temsilcilerini dinleyen ve önerilerini yazılı olarak alan Bakan Birikim Özgür de konuşmasında, verimlilik adına sendikalardan gelen önerilere ihtiyaç bulunduğunu, mali yönü olmayan talepler yanında mali yönü olan taleplerin de gelmesinin doğal olduğunu ve kendisinin de “Hak verilmez alınır” sözünü benimsediğini ifade etti.

Özgür, vergi mükelleflerinin ve toplumun kaynaklarının en iyi şekilde kullanılması adına gelen taleplerin en iyi şekilde değerlendirileceğini söyleyerek, herhangi bir art niyet taşımadıkları sürece katkı yapmaya çalışacaklarını belirtti.

Özgür, dünkü gazete açıklamasında “gerçekçi şekilde yatırımlar yapılması için çalışmak ve yapılması gerekli işlere gerekli kaynakları aktarmak” istediğini belirttiğini ve bunun arkasında durduğunu ifade ederek, bu konuda sendikaların görüşlerine katılmadığını, bunun protokol masası sürecine zarar verecek bir etkisi olacağını düşünmediğini kaydetti.

2008 yılından beri ilk kez masadan somut bir sonuç alınmasını önemsediğini belirten Özgür, tüm taleplerin gerçekleştirilmesinin doğal olarak mümkün olamayacağını ama en azından bir “orta-yol” bulunup 2016 yılında birlikte verimli çalışılabileceğini sözlerine ekledi.

1447320489.jpg