Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Kıb-Tek’in borcunun 420 milyondan 260 milyona indirilmesinin kurumun iyiye gittiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Sennaroğlu, hükümet programından Kıb-Tek’in özerkleşmesinin söz konusu olduğunu da belirtti.

Sennaroğlu, Meclis Genel Kurulu’nda eleştirileri yanıtlarken, Kıb-Tek ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 UBP Milletvekili Ersan Saner, kabloyla elektrik geleceği konusundaki söylemleri anımsatarak, o zamanlar kendilerini eleştirenlerin geldiği aşamanın da ayni olduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs’ta elektriğin özelleştiğini, elektrik tarifesinin de 55 kuruş olduğunu dile getiren Saner, KKTC’de ise elektriğin tarifesinin 60-70 kuruş olduğunu kaydetti.

Hükümetin muhalefetteyken Elektrik Kurumu’nu özerkleştirme yasasının hazır olduğunu söylediğini belirterek bunun neden uygulanmadığını soran Saner, Kıb-Tek adına basına yapılan açıklamaları eleştirdi.
  
Elektrik konusunda kedilerinin hazırladıkları protokole tüm uygun maddelerin konulduğunu dile getiren Saner, hükümetin kendilerinin yaptığı çalışmayı kullanabileceğini söyledi.

Hükümetin enerji politikasının açıklanmasını isteyen Saner, kendilerinin bu politikalarla çok uğraştıklarından dolayı detayları bildiklerini kaydetti.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ise yanıt konuşmasında, hükümet programından Kıb-Tek’in özerkleşmesinin söz konusu olduğunu belirtti.

Kıb-Tek’i çok kötü vaziyette devraldıklarını anlatan Sennaroğlu, kendilerinin bir yol haritası belirleyerek çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Kıb-Tek’in özerk bir yönetim kurulu ile yönetildiğini söyleyen Sennaroğlu, istihdamlara yönelik eleştirilere karşılık da, ihtiyaca oranla istihdamların devede kulak olduğunu kaydetti ve Güney Kıbrıs’ta çalışanların sayısının araştırılmasını istedi.

Kıb-Tek’in borcunun 420 milyondan 260 milyona indirilmesinin kurumun iyiye gittiğinin göstergesi olduğunu da dile getiren Sennaroğlu,  ileriki günlerde kurumun geldiği noktayı bir basın toplantısıyla açıklayacağını söyledi.

İstihdamların kanayan bir yara olduğunu ve bu hükümetin geçici istihdamları durdurduğunu kaydeden Sennaroğlu, geçici işçi alımı konusunun da hep birlikte durdurulması gerektiğini belirtti.

Hükümetin adaya kabloyla elektrik getirilmesine pozitif baktığını söyleyen Sennaroğlu, kablonun getirilmesi yönünde bir çok şekil olduğunu, günü geldiğinde yapılacak çalışmaların Türkiye Cumhuriyeti ile görüşülerek açıklanacağını, kabloların getirilmesi çalışmalarının Kıb-Tek tarafından yapılması yönünde düşünceleri olduğunu kaydetti.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, “Polisin Maaş ve Özlük Hakları” ile ilgili güncel konuşmasında, askerlik ve polisin ayni kategoride görülmek istendiğini, polis ile güvenlik kamu görevlisi arasında ayrıcalık yapıldığını savundu.

Polisin mevzuata göre sendikasının olmadığını ve sesini duyuramadığını söyleyen Angolemli, meclisin konuyu gündem yapması gerektiğini kaydetti.

Angolemli, polisin maaş ve özlük haklarında sorunlar yaşadığını, ayrıca ek mesai sorunu da yaşandığını örnekler vererek anlattı. 

Polisin huzur içinde olmaması halinde halkın can ve mal güvenliğini sağlayamayacağını söyleyen Angolemli, polisin istihdam eksikliğinin de giderilmediğini kaydetti.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, ekonomik sorunlarla ilgili konuşmasında ülkedeki internet hizmetlerinin ekonomiye çok büyük katkı olduğunu söyleyerek, devletin özellikle telefon dairesi ile ilgili ciddi yatırımlar yapması gerektiğini kaydetti.

Gelişen dünyada bilişim sektörünün de çok hızlı geliştiğini dile getiren Tatar, geçen hafta düzenlenen Bilişim Çalıştayı’nın olumlu sonuçlar vermesini temenni etti.

Tatar, Kıb-Tek’in zam talebinin daha önce Bakanlar Kurulu tarafından reddedildiğini fakat dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında Kıb-Tek için yaklaşık 30 Milyon TL borçlanma kararının zammın kapıda olduğunun göstergesi olduğunu da iddia etti.

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı’nın Türkiye’den kablo getirilmesine karşı olduğu yönünde açıklamalar yaptığını kaydeden Tatar, Türkiye’den gelecek suyun dağıtımı konusunda Belediyeler Birliği’nin çalışması olduğunu,  fakat hükümetin suyun nasıl yönetileceği konusunda somut bir projesi olmadığını da ifade etti.

Konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu çalışmalarını tamamladı.

Bir sonraki birleşim pazartesi yapılacak.