Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında güncel konuşmalar yapıldı

Güncel konuşmalarda, ekonomi, tarım, LSD hastalığı, trafik, elektrik faturalarındaki indirim, e-kimlik, KTHY ve hükümet icraatları ele alındı.

Konuşmaların ardından Genel Kurul toplantısı sona erdi. Cumhuriyet Meclisi bir sonraki oturumunu 22 Ocak Perşembe gün yapacak.

TATAR

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, kapatılan bet ofislerin borçlarının ne kadar olduğunu ve bu borçların yükselmesine neden izin verildiğini sordu.

Hükümeti eleştiren Tatar, “Karşımızda ciddi bir hükümet yok. Başıboşluk var” dedi.

Tatar, dünyada akaryakıt fiyatlarının ve maliyetlerin düştüğüne işaret ederek, bunun ekonomiye olumlu yansımaları olması gerektiğini belirtti.

Ersin Tatar, fiyatlar düşerken tekrar fon ayarlamaları yaparak, bunun halka yansıtılmamanın izahının mümkün olmadığını savundu.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) esas maliyetini akaryakıt giderlerinin oluşturduğuna işaret eden Tatar, akaryakıtta yaşanan düşüşle giderlerin de azalacağını ve bunun kurumu çok olumlu etkileyeceğini söyledi.

Tatar, “Bu halka yansıtılmamıştır.. Memlekette tam bir rezillik yaşanıyor. Ekonomi ile ilgili konuşuyorum ama ilgili bakan burada değil. Dünyada akaryakıt fiyatları düşüyor bizde bir şey yok” dedi.

Ersin Tatar, elektrik ücretlerinin otomatiğe bağlandığını, bu nedenle dünyada elektrik fiyatlarında düşüş yaşanırken ülkede artış yaşanacağını iddia etti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, muhalefetin eleştiri hakkı bulunduğunu, yapıcı eleştirilerin kullanılabileceğini ancak akıllı sayacı eleştirmenin amacının ne olduğunu anlayamadığını kaydetti.

Yorgancıoğlu, “Kaçakların önlenmesi, gün içinde farklı fiyatların uygulanabilmesi ve faturasını ödemeyenin elektriğinin kesilmesi gibi özellikleri var. Gereklidir ve alınacak. Bunun nesine karşı çıkılır ben anlamadım. Led aydınlatma da aynı şekilde sağladığı tasarrufla kendi kendini ödeyecek. Teknolojiyi kullanmanın ne mahsuru var. Neden eleştirilir ben anlamadım” dedi.

Hükümet oldukları dönem elektrik maliyetinin 55 kuruş olduğunu belirten Yorgancıoğlu, hükümete geldikleri dönemde en çok artış yapılan kalemlere bugün çok büyük düşüşler gerçekleştirdiklerini kaydetti. Çok farklı tarife uygulamaları bulunduğunu ve bunun doğru olmadığını söyleyen Yorgancıoğlu, bu sistemin yanlış olduğunu ifade etti.  Özkan Yorgancıoğlu, tarifelerde yapılan indirimlerle ilgili rakamsal bilgi verdi.

Otomatiğe bağlanma konusuna da değinen Yorgancıoğlu, bu yapılmazsa halkın zarar göreceğini söyledi.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar, yeniden söz alarak, KIB-TEK’in dört ayın üzerinde akaryakıt stoklamaya gittiğini ancak fiyatlar düşmeye başladığından kurumun zarar ettiğini iddia etti. Tatar, bu konuda Cumhuriyet Meclisi’ne soru önergesi verdiğini belirtti.

SANER

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, Cyprus Airways ve KTHY konularında konuşma yaptı. Saner, dünyada havayolları arasında sıkı bir rekabet yaşandığını, devlet havayollarının rekabet etmekte zorlandığını ve önlemler aldıklarını kaydetti.

KTHY’nin batışındaki esas sebebin DP ile CTP’nin aldığı kararlar olduğunu savunan Saner, bu konunun aydınlatılması için komite kurulduğunu ancak üç toplantı ardından konunun kapandığını ve sonuç alınmadığını belirtti.  Saner, “31 günlük bir hükümet, 36 yıllık bir kurumu batırabilirse, büyük bir iş yapmıştır” dedi.

Saner, bir milletvekilinin Gazimağusa ile ilgili basına yansıyan söylemlerini de eleştirerek, etik olmadığını savundu.

Hamza Ersan Saner, “2010’da KTHY seçime kurban edildi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Gazimağusa Belediyesi’nin kurban edileceği yönünde ifadeler kullanıldı. Bu doğru değil. Teessüflerimizi sunarız” dedi.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre hayvancılıkla ilgili konuşma yaptı. Tarım sektöründe en büyük meslek grubunun hayvancılık olduğunu söyleyen Töre, her dönemde bu alanda sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

Töre, elbirliğiyle yerli üretimi koruma noktasında tüm kesimlerin bir araya gelemediğini ve bunun sıkıntı yarattığını belirtti.

Zorlu Töre, hayvancılıkta hastalıklar ve neler yapılması gerektiğine ilişkin değerlendirme yaptı. LSD’nin tarım sigortası kapsamına alındığını söyleyen Töre, hastalık görülen hayvanların itlaf edilip, karantina uygulandığını ancak hastalığın yayılmaya devam ettiğine işaret etti.

Töre, zaman kaybı olmadan tedbir alınması ve ülke genelinde tüm büyük ve küçük baş hayvanların aşılanması gerektiğini ifade etti.

Hayvancılıkta sürekli genel tarama yapılarak hastalıkların tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Töre, ne kadar tarama yapıldığını sordu.

Tarım sigortasının kapsamının genişletilmesi ve hayvan hastalıkları konusunda fon oluşturulması gerektiğini söyleyen Töre, LSD hastalığının insana bulaşmadığını vurguladı.

SENNAROĞLU

Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, basında doğru olmayan haberler yayınlandığını, basının daha dikkatli olmasının toplum yararı açısından önemli olduğunu kaydetti.

Sennaroğlu, hayvan hastalıklarının sona erdirilmesi adına proje hazırlandığını ve brucellanın önlenmesi için bütçede kaynak ayrıldığını kaydetti.

Sütten tanı yöntemi ile tespit edilen hayvanlarda kan taraması yapıldığını söyleyen Sennaroğlu, Türkiye’den yetkililerle bu konuların konuşulduğunu Veteriner Dairesi laboratuarının hayata geçmesi için girişim başlatıldığını kaydetti.

Sennaroğlu, ülkede brucellalı hayvanların etinden veya sütünden vatandaşların zarar görmediğine işaret ederek, pastörize sütte mikroorganizma kalmadığını ve etin de dinlendirildiğinden bir tehlike olmadığını belirtti. Sennaroğlu, “AB’de brucella hastalıklı et insan gıdası olarak kullanılabilir ama tüketici bunu bilmeli şeklinde bir uygulama vardır... Hasta hayvanın eti yenilebilir, sakıncası yoktur. Kaotik ortam yaratmaya gerek yoktur” diye konuştu.

LSD hastalığının da insana bir zararı olmadığına işaret eden Sennaroğlu, bu hastalığa yakalanan hayvanların hastalığı yayıcı olduğundan zaten bu hastalık görülen hayvanların itlaf edildiğini söyledi.

Konu ile ilgili tüm kesimlerin katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı yaptıklarını anlatan Sennaroğlu, “ Bu toplantıda tek çarenin aşılama yöntemi olduğu ortaya çıktı. Aşının yan etki, zarar ve yararları konusunda yeniden bir çalışma yapacağız” diye konuştu.