OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, “ Tarım” ile ilgili güncel konuşmasında arpa fiyatlarının hala belirlenmemesinden şikayetçi oldu.

TÜK’ün üreticiden alacağı arpayı ödeyecek parası olup olmadığını soran Oğuz, TÜK’ün mali yapısıyla ilgili bilgi istedi.

Oğuz ayrıca ödeme alamayan üreticinin nasıl üretime devam edeceğini sordu.

Hayvanların salgın hastalıklarıyla mücadele devletin göreviyken, üreticiden muayene parası alındığını söyleyen Oğuz, bakanlığı üreticiden kopmakla suçladı.

Tarım Bakanını vaatlerini gerçekleştirmemekle suçlayan Oğuz, Bakanın elindeki tüm kurumların gerilediğini savundu ve Bakana 2 yıllık icraatta neler yaptığını sordu.

Oğuz, Güzelyurt’taki  biyoteknoloji laboratuarının filtre sistemi ile ilgili ne yapıldığını da sordu.

Teşviklerin bir an önce ödenmesinin beklendiğini de kaydeden Oğuz,  ülkede yapılan  kolej sınavlarına da değinerek Gazimağusa ve Güzelyurt Türk Maarif Kolejine birer sınıf açılması talebi olduğunu da iletti.

TATAR

Ardından söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, ekonomik gelişmelerle ilgili güncel konuşma yaptı.

Avrupa Parlamentosunun aldığı kararı kınayan Tatar, Türkiye Dışişleri Bakanı’nın buna gösterdiği tepkinin rahatlatıcı olduğunu ifade etti.

Kıbrıslı Rumların önceki yıllarda kullanılan elektrik için Türklerden 2 milyar Euro talep etmesinin gündemde olduğunu ifade eden Tatar, bu durumu eleştirdi.

Türkiye’den elektrik getirilmesi konusundaki açıklamalara değinen Tatar bu konuyu ilgili Bakan’dan duymak istediklerini ifade etti.

Elektrik Kurumu’nun mali durumuyla ilgili bilgi isteyen Tatar, Bakan’ı kendisine cevap vermeye çağırdı.

Tatar, Elektrik Kurumu’nun borçlandırılarak, özelleştirilmesinin önüne geçilmeye çalışıldığını iddia etti.

SENNAROĞLU

Cevap vermek üzere kürsüye çıkan Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu,  döviz kurunun yükselmesi nedeniyle Kıb-Tek’in fiyat artırmak durumunda olduğunu ifade ederek, iktidarda kim olursa olsun bunun yapılması gerektiğini dile getirdi.

Sennaroğlu elektrik fiyatlarının belirli periyodlarla düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Geçici memur istihdamının önlendiğini ancak geçici işçi ya da kurumlar konusunda böyle bir düzenleme yapılmadığını söyleyen Sennaroğlu, istihdamların sınavla yapılması gerektiğini ifade etti.

Arpa fiyatı konusunda hükümetin üreticiyi tüccarın insafına bıraktığı yönündeki söylemlerin doğru olmadığını kaydeden Sennaroğlu, özel sektör tarafından alım satımın yapılmasının 2012 yılında serbest bırakıldığını, dünyada da bunun böyle olduğunu kaydetti.

Ülkede mevcut TÜK yasasının üreticinin ürettiği tüm ürünün almasını hükmettiğini de belirten Sennaroğlu, Haziran sonu ambarların açılacağını söyledi.

Gelinen noktada Türkiye’de fiyatlar düştüğü için özel sektörün arpayı 53 kuruşa alıp Türkiye’ye satacak durumda olmadığını kaydeden Sennaroğlu, arpa fiyatlarının doğrudan gelir desteğiyle beraber 67 kuruşun altında olmayacağını açıkladı.

TÜK’ün zorda olduğuna yönelik konuşmalara da cevap veren Sennaroğlu, 2008 yılında arpanın 400 dolarda olduğunu, o dönemde arpa kredisi alındığını dile getirerek, o arpadan şu anda TÜK’ün 10 milyon dolar  borcu olduğunu anlattı.

Döviz fiyatının artması nedeniyle bu borcun arttığını anlatan Sennaroğlu görünen zararın bu olduğunu ifade etti.

Stoklarda arpa bulunduğunu anlatan Sennaroğlu, Gıda Yasası konusuna da değindi.