Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, geçtiğimiz günlerde genel kurulunu gerçekleştirerek yeni yönetimini oluşturan Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği Başkanı Kırata Kasapoğlu ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Birlik Başkanı Kasapoğlu, yeni yönetim olarak Bakan Sennaroğlu’na nezaket ziyareti gerçekleştirerek sorunlarını paylaşmak istediklerini söyledi. Bakan Sennaroğlu’da yeni yönetimi kutlayarak, sektör için çalışma heyecanlarını kaybetmeden çalışmalarının sürmesini diledi.

SENNAROĞLU: “BÜTÇE OLANAKLARI ÜRETİME YÖNLENDİRİLMELİ”

Bakan Sennaroğlu, konuşmasına yeni yönetim kurulunun heyecanını görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek ve bu yılın arıcılar ve tüm tarım sektörü için bereketli bir yıl olmasını dileyerek başladı. Sennaroğlu, tarım sektöründe yaşanan sıkıntıların ana nedenlerinden biri olan kuraklığın tüm sektörler gibi arıcıları da etkilediğini belirtti. Arıcılar, patatesçiler, seracılar gibi tüm sektörlerin Doğrudan Gelir Desteği kapsamına alınması gerektiğinin kişisel kanaati olduğunu belirten Sennaroğlu, bunun için tarım sektörünün yeniden şekillendirilmesi gerektiğini belirtti. Sennaroğlu, bu yöndeki çalışmaların ancak uygun ortamın yakalanmasıyla sağlanabileceğini kaydederek, üst üste yaşanan kuraklıklar nedeniyle şu ana kadar bunun mümkün olmadığını söyledi. Sennaroğlu, mevcut bütçe olanaklarının daha rantabl bir şekilde kullanılması için kaynakların üretime yönlendirilmesinin önemine işaret ederek, bakanlık çatısı altında böyle bir çalışma başlattıklarını da ifade etti.

KIRATA, BAKANLIKTAN TEKNİK DESTEK TALEP ETTİ

Arıcılar Birliği Başkanı Kırata Kasapoğlu kabulde yaptığı konuşmada görev heyecanı ile görevi devraldıklarını belirterek sektör için Bakanlık’tan taleplerini dile getirdi. Kırata, 250 civarında üreticinin 17 bin koloniyle yılda 350-400 ton bal ürettiğini kaydederek, arıcılığın ülkemizde hobi olmaktan çıkıp bir sektör haline geldiğini belritti. Kırata, ülkemizde yaşanan kuraklığın arıcıları da etkilediğini belirterek sektörün Doğrudan Gelir Desteği kapsamında desteklenmesi için çalışma yapılması talebinde bulundu. Kırata, arı üreticilerinin ihtiyacı olan sterilizasyon ünitesi, mum tedariki gibi konularda hangi desteklerin sağlanabileceği konusunda Bakanlıkla çalışma yapmak istediklerini de dile getirdi.