KIB-TEK’i hükümetin atadığı Yönetim Kurulu’nun  yönettiğini de vurgulayan Sennaroğlu, “Kurum fiili olarak özerktir” ifadesini kullandı.

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü birleşiminde milletvekilleri çeşitli konularda görüş belirtti, öneri ve eleştirilerde bulundu; ilgili bakanlar da yanıtladı.

SUCUOĞLU

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, mali konularda söz alarak güncel konuşma yaptı.

MR çekimi için randevuların mart ayına verilmekte olduğunu, bu konuda bilgi istediklerini söyleyen Sucuoğlu, en yoğun acil servis Lefkoşa’da olmasına rağmen tek acil uzmanının Girne’de olmasının nedenini sordu.

CAS çalışanlarının eski KTHY çalışanı olduklarına dair Başsavcılık’tan  yazılı görüş verildiğini de kaydeden Sucuoğlu, Çakıcı’nın Özelleştirme Yasa önerisi sunmasının ardından Başbakanlığın meclise 28 Ekim’de  bir yazı göndererek “Maliye Bakanlığı’nın yasa önerisinin geçirilmesini uygun görmediğini” bildirdiğini kaydetti. 10 Kasım’da ise hükümetin oyları ile yasa önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesinin  meclisten oybirliği ile geçtiğini kaydeden Sucuoğlu, “Sözün bittiği yerdeyiz” dedi.

Özelleştirme konusunda hükümetin tutarsız hareket ettiğini belirten Sucuoğlu, bunun ciddiyetten uzak olduğunu söyledi.

Kıdem konusuna da değinen Sucuoğlu, görevlendirmelerin kıdemine göre yapılmadığını ileri sürdü.

Aspir konusuna değinirken de Sucuoğlu, “Türkiye’de şu an uygulanan sistemde maliyete % 75 oranında destek veriliyor” diyerek, aspir konusunda ülkede herhangi bir çalışma olup olmadığını sordu.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz da tarım konusunda söz aldı.

Devletin tıkanmış durumda olduğunu belirten Oğuz, Ersın Paşa Mahallesi’nin muhtarının mührü olmadığını, yetkisiz olduğunu söyledi.

Meclis Başkanı Sibel Siber’in mecliste hellim konusunda konuşmasına atıfta bulunan Oğuz, kendisinin de bu konuda konuştuğunu ancak dikkate alınmadığını söyledi ve bunu eleştirdi.

Oğuz, “Milletin sorunlarını dile getiriyoruz, duyarlılık hepimiz için geçerli. Biri konuşunca dikkate alınmıyor, öbürü dile getirince önemli oluyor…” dedi.

Elektrik Kurumu’na yapılan yeni istihdamları da eleştiren Oğuz, bakanın KIB-TEK konusunda dikkate alınmadığını savundu.

Oğuz, fuel-oil fiyatları düşerken elektrik ücretlerinde indirim yapılmayıp “zaten zararına satıyorduk” denildiğini, diğer yandan da kuruma istihdam yapılmakta olduğunu söyledi.

Kıb-Tek ile hükümet arasında kopukluk olduğunu, siyasiler karar alırken diğerinin “yapamazsın” dediğini ileri süren Oğuz, AKSA filtre takarsa Teknecik’in ne olacağını sordu.

Gazimağusa Limanı’na 14 Ekim’de gelen böcekli balaların karantinaya alındığını kaydeden Oğuz, ülkeye sağlık açısından girmesi sakıncalı bir ürünün neden 24 gün bekletildiğini, neden hemen geri çevrilmediğini sordu.

Bu konuları takip etmekte olduklarını belirten Oğuz, “Biz hergün o gemiyi kontrol ettik” dedi.

Oğuz, Tarım Bakanı’na da seslenerek, hayvancının eylem hazırlığında olduğunu, tarimcının doğrudan gelir desteğini beklediğini belirterek, bakanın neyi beklediğini bilmek istediğini belirtti.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre de, ulusal mücadele ve KKTC’nin kuruluşu konusunda söz aldı.

Töre, 20 Temmuz ve 15 Kasım’ın iki önemli milli bayram olduğunu, KKTC’nin yolunun açık olduğunu ve yoluna devam etmekte olduğunu söyledi.

Rumların tutumunun ortada olduğunu, Anastasiadis’in “Egemenliğimizi tanıyın” söyleminin sakat bir yaklaşım olduğunu ifade eden Töre, iki toplumlu devletin yıkıldığını hatırlattı.

Kıbrıs meselesinin yanlış zeminde olduğunu kaydeden Töre, tarihte yaşanan gerçekleri unutmadan geleceğe yön vermek gerektiğini söyledi.

KKTC’nin Kıbrıs Türkü için en büyük bayram olduğunu kaydeden Töre, milletvekillerine yeminlerini unutmama cağrısı yaptı.

Töre, Atatürk’ün sözlerinden alıntılar yaptı.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, ekonomik sorunlarla ilgili güncel konuşma yaptı.

2015 bütçe görüşmelerinin başladığını hatırlatan Tatar, Maliye Bakanı ve komite başkanının sürdürülebilir bir ekonomik yapıdan bahsetmesine rağmen bütçe açığının artmakta olduğunu söyledi.

Ekonominin kontrol altına alınamadığını, e-devletin durduğunu  ifade eden Tatar, iyi giden birşey olmadığını iddia etti.

Fiyat istikrar fonu gelirini artırmak için akaryakıt fiyatlarının otomasyon olarak gerekli miktarda düşmediğini belirten Tatar, elektrik fiyatlarında niye düşüş olmadığını da sordu.

Kıb-Tek’e 100’e yakın kişi alınırken sendikanın sessiz kalmasını eleştiren Tatar, bunun faturasının ödeneceğini ileri sürdü.

GSM olayında Başbakan’ın ve eski bayındırlık bakanının haberi olmadığını söylediğini iddia eden Tatar, GSM operatörleriyle sözleşmenin CTP-BG döneminde yapıldığını kaydetti.

Ülkede hükümete güven olmadığı için projelerin ertelenmekte olduğunu, bu nedenle para da gelmediğini söyleyen Tatar, 2016-2019 programının şimdiden hazırlanması gerekirken “koltuk kavgasından” yapılamadığını iddia etti.

Hayvancının, çiftçinin, narenciyecinin şikayetçi olduğunu ifade eden Tatar, “Ülke iflas noktasına geldi” diye konuştu.

SENNAROĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Önder Sennaroğlu da yanıt konuşmasında, tarımda sıkıntının çok olduğunu, ancak bu sıkıntıların tümünü devletin gideremeyeceğini ifade etti.

Sennaroğlu, önemli olanın sıkıntıları  bir düzeyde giderip üreticiyi bir sonraki yıla taşımak olduğunu söyledi.

Hayvan üreticisinin süt bedellerini alamadığının doğru olmadığını belirten Sennaroğlu, partisinin daha önceki iktidarında bıraktığı süt sistemini anlattı.

İthalatçının süt ödeme süresini 15 gün uzatırken üreticinin de ödenme süresinin 15 gün aksadığını belirten Sennaroğlu, bunun 2009-2013 hükümetinin neden olduğu bir aksama olduğunu söyledi.

Ödeneklerin sıkıntıya girdiği ve bazı imalatçıların zorda olması nedeniyle ödeme yapamadığını anlatan Sennaroğlu, 5 kasım ödemesinin aksilik olmaması halinde en geç pazartesi yapılacağını, 20’sindeki ödemenin de gününde  olacağını söyledi.

Süt bedellerinin gününde düzenli olarak ödenmesi için çalışma yaptıklarını da söyleyen Sennaroğlu, küçükbaş hayvan üretiminin yüzde 50’lere gelmesi gerektiğini, bu nedenle büyükbaşa sınırlama getireceklerini ifade etti.

Kuraklık paralarının yüzde 50’sinin ödendiğini belirten Sennaroğlu, geriye kalanın da haftaya ödeneceğini kaydetti.

KIB-TEK’de hükümetin atadığı Yönetim Kurulu bulunduğunu söyleyen Sennaroğlu, “Fiili olarak kurum özerktir” ifadesini kullandı.

Sennaroğlu, “Jeneratörlerin ihalesiz alındığı, led ampül gibi konularda yasadışılık olduğu iddiası varsa Sayıştay, Başsavcılık denetlesin” dedi.