Bu bölümde ilk olarak ekonomik sıkıntılar konusunda UBP Milletvekili Sunat Atun konuşma yaptı.

Konuşmasında hayvancıların eylemine değinen Atun, “Bu insanlar için hayat bitme noktasına geldi” diye konuştu.

Hayvancıların ödenmemesinin yem alacak paralarının olmaması ve çeklerinin dönmesi anlamına geldiğini söyleyen Atun, hayvancıların tefecilerin eline düştüğünü söyledi.

Konuşmasında hükümet icraatlarını da eleştiren Atun, ülkedeki ekonomik sıkıntıların arttığını belirtti.

Hükümetin akaryakıttan aldığı vergiyi artırmasını eleştiren Atun, bunun ülkedeki tüm kesimler için hayat pahalılığına neden olduğunu anlattı.

Atun, akaryakıt üzerinden yapılan vergi zammıyla yaklaşık 59 milyon TL ek gelir elde edildiğini dile getirerek, “Bu, halkı soymaktır” dedi.

Atun, ekonominin üretici pozisyonundan tüketici pozisyonuna dönüştürüldüğünü iddia etti.

Bütçe onaylandıktan sonra bakanlıkların elinden hiçbir şey gelmeyeceğini söyleyen Atun, “Çünkü hükümet daha en başından malul doğmuştur” dedi.

Rakamlara bakıldığında 2014 yılında ülke ekonomisinin büyüyemediğinin görülebileceğini, büyümenin eksi 0.8 olduğunu söyleyen Atun, akaryakıttan alınan vergilerin artırılmasının da bununla ilişkili olduğunu dile getirdi.

Hükümetin ekonomi politikası olmadığını iddia eden Atun, “Hükümette şu anda oturmalarının tek nedeni 3,5 ay sonra yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleridir. Mayıs ayında seçimler biter bitmez hükümet iflasını ilan ederek bırakıp kaçacaktır” dedi.

SENNAROĞLU

Atun’a yanıt ver en Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ise, hayvancıların ödemelerinde eskiden kalma sarkmalar olduğunu dile getirdi.

Bütçenin yeterli olmadığının doğru olduğunu, teşviklendirme sisteminin değişmesi halinde Haziran- Temmuz ayında kaynağın tükeneceğini söyleyen Sennaroğlu, kendisi göreve geldiğinde tarım desteklerinde 34 milyon TL açık olduğunu kaydetti.

Sistemin sürdürülebilir bir sistem olmadığını ifade eden Sennaroğlu, sürdürülebilir bir yapıya geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Bu hükümet sizden farklı ne yaptı” diye soran Sennaroğlu, bu sistemle ayrılan kaynağın yetmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Mevcut sistemle Arap ülkelerindeki insanların ülke insanından daha ucuza hellim yemesinin sağlandığını söyleyen Sennaroğlu, partilerin birbirini eleştirmesinden hayvancının fayda görmediğini, yapılması gerekenin sürdürülebilir bir yapı oluşturulması olduğunu söyledi.

Vergi artışı konusundaki eleştirilere de yanıt veren Sennaroğlu, UBP döneminde alınan vergilere değinerek, “Siz de mi halkı soydunuz” diye sordu.

ATUN

Atun yeniden kürsüye çıkarak “soru sorması gereken biz, hesap vermesi gereken sizsiniz” ifadesini kullandı.

Hükümeti verdiği sözleri tutmamakla suçlayan Atun, hükümetin icraatlarının hesabını veremediğini iddia etti.

OĞUZ

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz da, Bakan Sennaroğlu’nu “şov yapmakla” suçladı ve  muhalefetin görevinin denetim yapmak olduğunu belirtti.

Sennaroğlu’nu hükümetin icraatlarını beğenmiyorsa istifa etmeye çağıran Oğuz, hükümeti üreticinin yanında olmamakla ve tutarsızlıkla suçladı.

Hükümeti ve Sennaroğlu’nu üreticiye hakkını vermemekle ve sadece lafta kalmakla suçlayan Oğuz, “Hayvancının bu noktaya gelmesinin en önemli nedeni Önder Sennaroğlu’dur. Neden? Verdiği sözlerden dolayı” diye konuştu.

Sennaroğlu’nu günübirlik politikalarla gün geçirmekle suçlayan Oğuz, hayvancıların yaşadığı sorunlara değindi.

Hükümetin icraatlarıyla güvensizlik yarattığını söyleyen Oğuz, narenciye konusunda sorun yaşanmaması için hükümetin herhangi bir proje hazırlayıp hazırlamadığını sordu.

SENNAROĞLU

Yeniden kürsüye çıkan Sennaroğlu, sistemin tıkandığını söyledi. Göreve geldiklerinde tarım politikalarında bir değişikliğe gitmediklerini söyleyen Sennaroğlu, sistem nedeniyle ödeneklerde sorun yaşandığını belirtti.

“Tarım bakanları, başbakanlar süt fiyatı, taban fiyatı açıklamaz” diyen Sennaroğlu, sistemin değiştirilmesi gerektiğini tekrarladı.

Ülkede her yıl inek sütü miktarının yüzde 15-20 arttığını dile getiren Sennaroğlu, kendisinin büyükbaş hayvancılığın kısıtlanarak küçük baş hayvanlara ağırlık verilmesini önerdiğini ancak üreticilerin bunu reddettiğini anlattı.

TATAR

UBP Milletvikili Ersin Tatar ise, ekonomik sıkıntılarla ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

Ercan Havalimanı’nın Taşyapı Şirketi’ne 1 Ocak’ta devredileceği ve sözleşmeyle ilgili saatin çalışmaya başlayacağı açıklamasının doğru olmadığını söyleyen Tatar, bu devrin 2 yıl önce yapıldığını ve sözleşmeyle ilgili saatin çalışmaya başladığını söyledi.

Sözleşmeye göre güvenlik konusunun da şirkete ait olması gerektiğini ancak 90 polisin Ercan’da görev yapmak zorunda kaldığını belirten Tatar, hükümetin bununla ilgili yasayı neden geçirmediğini sordu.

Tatar bu sürecin takipçisi olacaklarını kaydetti.

Ülkede bir güvensizlik ortamı olduğunu savunan Tatar, güvenlik nedeniyle değişiklik yapılan devlet piyangosu biletlerinde hata olduğunu, bunun ileride sorun yaratabileceğini söyledi.

Hükümetin sorunları çözmekle yükümlü olduğunu dile getiren Tatar, açıkların bu şekilde devam etmesi halinde sistemin tamamen kilitleneceğini kaydetti.

Hellim için küçükbaş hayvan sütünün gerekli olduğunu hatırlatan Tatar, hükümetin bu konuyla ilgili bir politika ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Tatar, tarım konusunda yaşanan sorunların çözülmesi için hayvancılarla toplantı yapılmasının geç alınmış bir karar olduğunu söyledi.

Tatar, sorunların çözülmesi için gerekli sistemi kurup bunu denetlemenin hükümetin işi olduğunu ifade ederek, Sennaroğlu’na “Siz yalnız bırakıldınız” dedi.

SENNAROĞLU

Tatar’a cevap vermek üzere tekrar kürsüye çıkan Sennaroğlu, “Teşviklendirme sisteminde murat edilen nedir, felsefesi nedir, üretici mi desteklenmelidir yoksa  üretim mi… Karar vermemiz lazım” diye konuştu.

Ülkeye en uygun modele hep birlikte karar verilmesi gerektiğini dile getiren Sennaroğlu, üreticiden ziyade üretim desteklenip vergilendirme sisteminin geliştirilebileceğini kaydetti.

Sennaroğlu, önemli olanın popülizm yapmak yerine sorunları çözmek için hep birlikte çalışmak olduğunu anlattı.