Züleyha KARAMAN

Devlet, yakınında yüksek gerilim hattı geçen ve Komisyonun 1 milyon Sterlin kamulaştırma fiyatı belirlediği Sercem Construction Ltd’e ait gayrimenkul için 4 milyon Sterlin ödeme yaptı.

Komisyon, kamulaştırılan toplam 30 dönüm 2 evlek gayrimenkul toprağın ancak 10 dönümünün iyi durumda olduğunu belirleyerek, 10 dönüm için, dönümü 40 bin sterlinden 400 bin Sterlin değer biçti. Komisyon, yaklaşık 19.5 dönüm arazinin orta meyilli, 2 dönümünün de yüksek meyilli olduğu tespitini yaptı.

Ekonomi ve Turizm Bakanlığı’nın talebi üzerine Kasım 2004’de Bakanlar Kurulu tarafından kamulaştırılan, Girne Beylerbeyi’nde Sercem Construction Ltd’e ait toplam 30 dönüm 2 evlek gayrimenkul için komisyonun 1 milyon Sterlin kıymet belirlemesine karşın, ilgili şirkete 4 milyon Sterlin ödendi.

Girne Beylerbeyi köyünde koçan no 890 pafta harita XII-30 E2, parsel 782 olan 20 dönüm 2 evlek gayrimenkul ve yine Beylerbeyi’nde koçan no 3550 pafta harita XII-38 E1 parsel 571 olan 10 dönün gayrimenkul, dönemin Ekonomi ve Turizm Bakanlığı’nın talebi ile Kasım 2004’te Bakanlar Kurulu tarafından kamulaştırıldı.

İlgili arazinin kamulaştırma kararı Tapu Dairesi’ne Cuma günü bildirilmesine karşın, 2 gün sonra, pazartesi günü jet hızıyla, kamulaştırılmış araziye 2 milyon sterlin ödeme yapıldı.

Bu miktardaki ödemenin devlete ait Kıbrıs Türk Kooperatif Bankası tarafından yapılması ise dikkat çekici bulundu. Zira, Sercem Construction Ltd’in, Kooperatif Merkez Bankası’na yüksek miktarda borcu olduğu, bu parayı Sercem’in borcuna keseceği yerde bankanın ödeme yapması manidar bulundu.

Dönemin Maliye Bakanı ile  Kooperatif Merkez Bankası Genel Müdürü’nün şirket sahibi ile özel ve ticari ilişkileri olduğu iddia ediliyor.

Maliye Bakanı Ahmet Uzun’un 4 Eylül 2008’de MLB.0.00.43/70-08/3266 sayılı resmi yazı ile Kooperatif Merkez Bankası’na 2 milyon Sterlin daha ödeme yapılması talimatı üzerine, 1 milyon Sterlin kamulaştırma bedeli belirlenen gayrimenkul için toplam 4 milyon Sterlin ödeme yapılıyor.

KONU MAHKEMEYE TAŞINDI

Ancak, şirket sahibinin gayrimenkul için belirlenen fiyata itirazı üzerine konu mahkeme taşındı.

İlgili gayrimenkullerin değerlendirmelerinin yapılabilmesi için dönemin Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Hüdaverdi İyikal, İçişleri Bakanlığı Plan Proje Müdürü Cezar Oransel, Tapu ve Kadastro Müdür  Muavini Yusuf Aktepeli ile Girne Kaza Tapu Sorumlusu Salih Sonay, 27 Ocak 2005’te ilgili arazileri yerinde ziyaret ederek inceleme yaptı.

ARAZİNİN 10 DÖNÜMÜ İYİ DURUMDA

Komisyonun incelemesi sonucu alanın yaklaşık 10 dönüm kadarlık bir kısmının yola kısmen sınırı olduğu, 20 dönüne yakın bir kısmının da meyilli arazi niteliği taşıdığı, geriye kalan kısmının ise çok meyilli olduğu gözlendi.

Komisyon, kamulaştırılan arazinin yakınından yüksek gerilim hattı geçtiğini ve ilgili arazinin yanında inşa edilmiş olan 8 adet villaya su ve elektrik götürülemediğini dikkate alarak, kamulaştırılan arazinin iyi durumdaki toprağının 10 dönümlük kısmı için dönümü 40 bin Sterlin’den 400 bin Sterlin değer biçti.

Komisyon orta seviyede meyilli olan arsa açılası için masraf yapılması gereken yaklaşık 19.5 dönüm arazi için dönümü 11 bin 500 sterlin’den 341 bin 250 Sterlin; fazla meyilli olan ve içine inşaat yapılması için çok masraf gerektiren 2 dönüm kadar arazi için de dönümü 10 bin Sterlin’den 20 bin Sterlin olmak üzere değer biçti.

Kamulaştırma maksatları bakımından 761 bin 250 Sterlin rayiç bedel Komisyon tarafından tespit edildi. Değerlendirme Komisyonu, aradan geçen 7 aylık süreyi de dikkate alarak kamulaştırma bedelini 1 milyon Sterlin olarak belirlerdi ve bu kararını 28 Haziran 2006’da ilgili şirkete bildirdi.

İlgili şirket, 1 milyon Sterlin kamulaştırma bedeline 10 Temmuz 2006’da itiraz etti.

Komisyon, itirazı gözden geçirerek, 1 milyon Sterlin olarak belirlenen fiyatın uygun olduğuna oybirliği ile karar verdi ve ilgili şirketin dönümü 150 bin Sterlin’den 4 milyon 575 bin Sterlin ödeme yapılması talebini ise yüksek ve fahiş buldu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Hüdaverdi İyikal ile Girne Kaza Tapu Sorumlusu Salih Sonay mahkemede şahadet de verdi.

ÇIKAR İLİŞKİLERİ

Şirket sahibi ile dönemin Maliye Bakanı ve dönemin Kooperatif Merkez Bankası Genel Müdürü’nün özel ve ticari ilişki içinde olduğu da iddia ediliyor.

Buna göre, Maliye Bakanı’nın, Sadrazam ve Kayalar köylerinde başlattığı ve bitiremeyip batma noktasına gelen tatil köyünü kıyak yaptığı ilgili işadamının aldığı, dönemin banka müdürünün de, işadamının talimatı ile Dünya Oto’dan sıfır Mercedes araç aldığı ve evine yüzme havuzu yapıldığı öne sürüldü.

OMBUDSMAN GÖREVE

HALKIN SESİ’ne konuşan ilgili çevreler, Savcılığın ve özellikle son günlerde, kurumlarda yapılan usulsüzlüklerin üzerine giden Ombudsman Emine Dizdarlı’nın bu konuyu da araştırmasını bekliyor.

07-02-2016-10-22-96035500.jpg

 

Bazı çıkar ilişkileri sonucu devletin parasının haksız yere birilerinin cebine gittiğine işaret eden ilgili çevreler, Ombudsman’ın bu konuyu da araştırarak, çıkar ilişkilerini ve usulsüzlükleri kamuoyuna açıklamasını talep ediyor.