Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 79 milyon 378 bin 500 TL öngörülen Başbakanlık bütçesi görüşülüyor.

İlk sözü alan DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, Başbakanlık’ın önemli bir makam olduğunu; yürütmesinin de halkın önüne çıkıp parti başkanı olarak onay verdiği bir kişi tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Denktaş, “Halk tarafından başbakanlık görevine getirilen bir kişinin o görevi yürütmesiyle partisi tarafından başbakanlığa atanan kişi arasında fark var. Bir koalisyonu ve ülkeyi bir partinin MYK’sı yönetmemeli” dedi.

SENDİKALARIN EYLEMİ

Serdar Denktaş, sendikaların eylemlerine değinirken, eylemlerle “para yoksa bulacan canım, bulamazsan gidecen canım, biz isteriz git TC’den bul getir” dendiğini; siyasi partilere yapılan devlet yardımının eleştirildiğini, ancak bunun yanlış olduğunu belirtti.

Denktaş, sendikalara seslenerek “Ben hazırım bu Meclis’te siyasi partileri katkılarının kaldırılmasına… Bir koşulla… Sendikaların üyelik aidatlarını da devlet toplayıp sendikalara vermekten vazgeçecek, bu para da devlette kalacak. Varsalar, ben de varım. Hadi hodri meydan!” dedi.

“EN SON NE ZAMAN BİR SENDİKA DENETLENDİ?”

Sendikalar Mukayyitliği’nin en son ne zaman bir sendikayı denetlediğini soran Serdar Denktaş, Siyasi Partiler Yasa Tasarısı’nın kendilerini hükümette olduğu dönemde hazırlandığını belirtti ve hükümetin sendikalarla yoldaş oldukları için ses çıkarmadığını savundu.

“Dün Maliye Bakanınızın liberal söylemlerinden sonra bu yoldaşlık ne kadar gidecek bilmiyorum. Sendikaların tavrı yanlıştır. Doğruyu söyleyen ben olsam da destek verin” diyen Serdar Denktaş, hükümette bir çelişki olduğu görüşünü ifade etti.

DP UG Genel Başkanı Denktaş, “ben isterim sen nerden istersen bul” yaklaşımını kabul etmediğini vurgulayarak, ülkenin kaynaklarının belli olduğunu, bu kaynakları artırma çabası yerine kamuya istihdamların sürmesinin de doğru olmadığını belirtti.

Denktaş, iktidar ortağı UBP tarafından Yenierenköy Belediyesi’nde fazla personelin devlette istihdamının konuşulduğunu savundu.

“Bu ülkede hep birlikte yapmamız gereken siyasi itibarın ayağa kaldırılmasıdır. Bunun için de her şeyden önce kendi kendimize sahip çıkmalıyız” diyen Denktaş, tavırların ve konuşmaların da bu siyasi itibar için önemli olduğunu söyledi.

“CTP’NİN ÖRP AYIBINDAN KURTULMASI MÜMKÜN DEĞİL”

CTP’li bazı milletvekillerinin laf atmaları nedeniyle konuşması sık sık kesilen Denktaş, “CTP’nin ÖRP ayıbından kurtulmasının mümkün olmadığını” belirtti ve “Laf atarken dikkatli olun çünkü bu büyük ayıbın mimarısınız” dedi.

Denktaş, kendilerinin yaptığı yanlışları düzeltecek diye gelenlerin daha büyük yanlış yaptığını savundu.

“Resmen borsa kurarak insanları partilerinden istifa ettirdiniz, hükümet kuruldu, ondan sonra parti kuruldu” diyen Serdar Denktaş ile CTP Milletvekili Doğuş Derya arasında atışma yaşandı.

Denktaş, Ejder Aslanbaba’nın mecliste gösterdiği paralar konusunun ise mahkemede olduğunu bildirdi.

Türkiye’den gelen su konusunda bir sonuca ulaşılmışsa hem kendisinin hem halkın bu sonucu bilmek istediğini ifade eden Serdar Denktaş, Başbakan’dan bilgi istedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ… “BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞILMALI”

“Anayasa değişikliği çalışmalarını ne zaman tekrar başlatıyoruz” diye soran Denktaş, bu yapılırken, başkanlık sistemi konusunda ciddi bir tartışma ortamı oluşturulması gerektiğini söyledi.

YURT DIŞINDA YAŞAYANLARA SEÇME-SEÇİLME HAKKI

“Dış Türkler” konusundaki önerilerini dile getiren Denktaş, yurt dışında yaşayan yurttaşlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi için anayasa değişikliğinde konunun ele alınmasını istedi.

“TAK İÇİN BİRŞEYLER YAPILMALI”

Basına desteklere değinen Denktaş, TAK’ta personel yetersizliği olduğunu, kadrolu personel alınmayacaksa hiç olmazsa yeni mezun gençlerden hizmet alımına gidilebileceğini, bir şeyler yapılarak TAK’ın rahatlatılması gerektiğini söyledi.

Serdar Denktaş, bayram-seyran demeden hizmet veren TAK personeline yetersiz ek mesai ödeneği verilmesini eleştirdi.

“TAK’ın personel sayısını artırmak gerektiğini”-ki artırılsa bile yine ek mesai ihtiyacı doğacağını- ifade eden Denktaş, bütün basını besleyen TAK’taki personelin sorunlarına eğilmek gerektiğini ifade etti.

Geniş tabanlı hükümetin TAK’a eğilmesini isteyen Denktaş, personel alımı ve ödenekler için bakanlığı döneminde girişim yaptığını, şimdi sonuçlandırılması gerektiğini söyledi.

Denktaş, basına destekler verildiğini ancak radyoların bunun dışında olduğunu ifade etti. Denktaş, halkın aydınlanması için basının önemine dikkat çekti.

Bu sabah bir program yapımcısının müzakere tutanakları okuduğunu söylediğini işittiğini belirten Denktaş, buna şaşırdığını çünkü sadece milletvekillerinin bu tutanakları okuma hakkı olduğunu söyledi.

Denktaş, “çalışma kağıtlarının özellikle gizlenmesi gerekirken bazı basının eline geçmesinin soruşturulması gerektiğini” belirterek, ayrıcalıklı gazeteciler yaratılmasının yanlış olduğunu; basının bütününe eşit yaklaşımın önemli olduğunu vurguladı.

“RUMLARIN SAMİMİYETSİZLİĞİNE KARŞI MÜZAKERELERİN ASKIYA ALINIP ALINMAMASI TARTIŞILMALI”

Müzakereler ve Rusya’ya üs verilmesi konularına değinen Denktaş, Rum tarafının samimiyetsizliğine karşı müzakerelerin askıya alınıp alınmamasının gündeme getirilmesi ve konunun Meclis’te tartışılması gerektiğini belirtti.

Denktaş, imzalanacağı açıklanan yeni ekonomik programa değinirken, gerçek kayıt dışılığı ikinci iş olarak yaptığı işi vergilendirmeyen devlet memuru ve emeklilerin yarattığını; bu konumdaki kişileri vergilendirebilecek bir sistem de olmadığını kaydetti.

Rekabet edebilirlik için pazar payının artırılması gerektiğini vurgulayan Denktaş, ithal ürün daha ucuzsa yerli ürünlerin tercih edilemeyeceğine dikkat çekti.

Ekonomik istikrarın devletin elini özel girişimcinin cebine atmasıyla yakalanmasının mümkün olmadığını vurgulayan Serdar Denktaş, devlet dairelerinde iş yapmada karşılaşılan zorlukların düzeltilmesi için önerilerde bulundu.

Kamu reformunun ne olduğunu soran ve artık Meclis’e getirilip oylanmasını isteyen Denktaş, kamu reformunun bir zihniyet reformuyla birleştirilmesi halinde ülke insanının çok daha iyi hizmet göreceğini söyledi.

TC ile KKTC arasında serbest ticaretin başlamasının Türkiye ile konuşulması gereken tek konu olduğunu belirten Denktaş, devletten devlete yardım değil, ekonomiden ekonomiye, pazardan pazara yardım olması gerektiğini, böylece gençlerin iş bulacağını, maliyetlerin düşeceğini ifade etti.

DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, hangi ülkeye ihraç edilecekse oranın standartlarına uygun mal ve hizmet üretimi için çalışmalarını kendi dönemlerinde başlattıkları Kıbrıs Türk Standartlar Enstitüsü’nün kurulması gerektiğini belirtti.

Suyun geldiğini ama çeşmelerden akmadığını ifade eden Denktaş, orta vadeli programda özelde istihdamı artırmanın öngörüldüğünü, fonların bütçeye devredilmesinden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan’dan beklentilerinin muhalefetle de, ortaklarıyla da çok daha iyi bir diyalog kurması olduğunu belirten Denktaş, bu şekilde yararlanabilecekleri görüşler ortaya koyacaklarını söyledi.

Denktaş, Başbakanlık bütçesine ret oyu vereceklerini de açıkladı.

DERYA

CTP Milletvekili Doğuş Derya usul üzerine söz alarak 3 yıldır Meclis’te yer aldığını ve 3 yıldır Kıbrıs’ta nasıl bir siyaset sosyolojisi olduğunu düşündüğünü söyledi.

Derya, devletleşme sorunu yaşayan ülkelerde yapılan siyaset için “oyuncak siyaseti” tanımı kullanan bilim insanına atıf yaparak herkesin bir siyaseti değil bir rolü yerine getirmek için var olduğunu, makamların da bir şey yapmak için değil, bir şey olmak için var olduğunu, Meclis’in de gerçek işlevini yapamadığını kaydetti.

Yasa getirip öneri sunmayanların en fazla eleştiriyi yapan insanlar olduğunu gördüğü belirten Doğuş Derya, uzun yıllardır Meclis’te yer alan bazı vekillerin çıkıp sadece eleştiri yaparak hakikatten kaçtığını ve çarpıklığı sonlandıracak sorumluluk almadığını savundu.

Derya, Meclis’teki dilin düzeltilmesi, kavramların çarpıtılmaması gerektiğini ifade etti.

İtibarsızlaşma yaşandığını ve halkın güveninin yitirildiğini belirten Derya, hep beraber bir şey yapılması gerektiğini söyledi.

DENKTAŞ

Yeniden söz alan DP UG Genel Başkanı Denktaş, Derya’nın bazı söylemlerini eleştirdi.

Denktaş, Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunduğunu, görevinin sistem gereği bir bakanlık gibi olduğunu, Ercan’ın geri alınması gerektiğini, görevdeyken bunun için çok uğraştığını ama yapma imkanı olmadığını çünkü ortağıyla bu konuda uzlaşamadığını belirtti.

Daha sonra TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı söz aldı.