Türkiye’de 5 ayrı cinayet işlediği gerekçesiyle TC polisi ve İnterpol tarafından aranan şahıs ilan edilen İrfan Başak, geçtiğimiz Cumartesi Girne Turizm Limanı’ndan sahte TC nüfus cüzdanıyla ülkeye giriş yapmak isterken tespit edilerek tutuklandı.

Zanlı dün teminat talebiyle Girne Kaza Mahkemesi huzuruna çıkarılarak yargılanacağı güne kadar 2 ay süreyle hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderildi. Polis mahkemede yaptığı açıklamada, zanlının 25 Kasım 2014 tarihinde de ayni kimlikle Gazimağusa Limanı’ndan ülkeye giriş yaptığının tespit edildiğini açıkladı.

Zanlı İrfan Başak’ın mahkemede “Kendime yeni bir hayat kurmak için KKTC’ye geldim”  şeklinde yaptığı açıklamalar ise hayretler uyandırdı.

Abbas ELMAS

Türkiye’de 5 ayrı cinayet işlediği gerekçesiyle TC polisi ve İnterpol tarafından aranan şahıs ilan edilen İrfan Başak, geçtiğimiz Cumartesi Girne Turizm Limanı’ndan sahte TC nüfus cüzdanıyla ülkeye giriş yapmak isterken tespit edilerek tutuklanmasının ardından dün teminat talebiyle Girne Kaza Mahkemesi huzuruna çıkarıldı.

Girne Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıç Fügen Ulutekin huzurunda görüşülen teminat duruşmasında Başsavcılık adına Savcı Emine Taşkın, Girne Polis Müdürlüğü Adli Şube’de görevli polis memuru Mehmet Borucu’yu tanık olarak dinletti.

Polis memuru Mehmet Borucu, zanlı İrfan Başak’ın 25 Kasım 2014 tarihi ile 27 Şubat 2015 tarihleri arasında Girne ve Mağusa’da meydana gelen “Sahte resmi belgeyi tedavüle sürme”, “Başkasının kimliğine bürünme”, “KKTC’ye kanunsuz giriş” ve “Sahte davranışla kayıt temini” suçlarından methaldar olduğunu söyledi.

Zanlının 25 Kasım 2014 tarihinde Türkiye’de üzerine kendi fotoğrafını yapıştırarak sahtelemiş olduğu Ekrem Tan adına ıstar olunan TC Nüfuz Cüzdanını KKTC’ye giriş yapabilmek için Mağusa Limanı’nda görevli muhaceret memuruna ibraz ettiğini belirten Mehmet Borucu,  başkasının kimliğine bürünerek KKTC’ye kanunsuz olarak giriş yaptığını belirtti.

Zanlının 27 Şubat 2015 tarihinde bahse konu nüfus cüzdanını Girne Turizm Limanı’nda görevli muhaceret memuruna ibraz edip tedavüle sürdüğünü kaydeden Borucu, ayni gün suçüstü hali gereği tutuklanan zanlının 28 Şubat 2015 tarihinde Girne Kaza Mahkemesi’nden 3 günlük tutukluluk emri temin edildiğini kaydetti.

Mesele ile ilgili tahkikatın tamamlandığını söyleyen Mehmet Borucu, zanlının TC vatandaşı olduğunu, KKTC’de yasal statüsü bulunmadığı gibi daimi bir ikametgahı olmadığını belirterek, yargılanacağı güne kadar uygun bir teminata bağlanmasını talep etti.

Savcı Emine Taşkın, zanlının yargılanıncaya kadar 2 ayı geçmeyecek süreyle hükümsüz tutuklu olarak Merkezi cezaevi’ne gönderilmesini talep etti.

Mahkemede söz hakkı alan zanlı İrfan Başak, “Ben kimliğin üzerine kendi fotoğrafımı yapıştırmadım. O kimliği 100 Dolar karşılığında Türkiye’den aldım. Türkiye’de bazı ailevi sorunlarım var. Buraya kendime yeni bir hayat kurmak için geldim. Mümkünse tutuksuz yargılanmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Zanlının beyanına itiraz eden Savcı Emine Taşkın, zanlının Türkiye’de 5 ayrı cinayetle ilgili hakkına dava dosyalandığını ve aranan şahıs olarak ilan edildiğini belirtti.

Huzurundaki şahadeti ve beyanları dikkate alan Girne Kaza Mahkemesi Yargıcı Fügen Ulutekin, zanlının işlediği suçun ciddiyetine dikkat çekerek davalarında hazır bulunmasını sağlamak adına 2 ayı geçmeyecek süreyle Merkezi Cezaevi’ne hükümsüz tutuklu olarak gönderilmesini emretti.