Basın İlan Kurumu üyeliği nedeniyle CHP'den milletvekili adaylığı düşürülen Atilla Sertel'in Anayasa Mahkemesi'ne açtığı davada Adalet Bakanlığı'nın yazılı görüşü alındı. Sertel'in avukatı, sunulan görüşün kendilerini haklı çıkarttığını savundu.

CHP İzmir Milletvekili Adaylığı YSK tarafından "Kamu görevlisi olması" gerekçesiyle düşürülen Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Atilla Sertel'in Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvuruda farklı bir gelişme yaşandı. Sertel'in Anayasa Mahkemesi'ne açtığı davada, Adalet Bakanlığının yazılı görüşüne başvuruldu. Sertel'in avukatı Murat Ergün yaptığı açıklamada, "Adalet Bakanlığının verdiği dilekçede bizim haklılığımızı teyit eder mahiyette ifadeler var" dedi.

"ÖNEMLİ İFADELER VAR"

Adalet Bakanlığının Anayasa Mahkemesi'ne 15 sayfalık bir dilekçe gönderdiğini anlatan Avukat Ergün, "Dilekçeyi bir bütün olarak ele aldığımızda ve özellikle dilekçenin sonuç kısmına baktığımızda Adalet Bakanlığının Atilla Sertel'i haklı bulduğunu görüyoruz. Açık açık "Atilla Sertel haklıdır" dememişler ama hukukçular için önem arz eden ifadeler var. Dilekçenin sonuç kısmında Atilla Sertel'in talepleriyle ilgili olarak "Takdirin Anayasa Mahkemesi'ne ait olduğunu düşünmekteyiz" deniliyor. "Davanın reddi gerekir" diye bir ifade kullanılmıyor" diye konuştu.

"BU GÖRÜŞLER BİZİM LEHİMİZE"

Atilla Sertel'in kamu görevlisi vasfının yerine gelmediğini savunan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Atilla Sertel, gidip 1 gün genel kurula katılan bir delege. Burada "senede 1 ay kamu görevini yapan aday olamaz" diyor. Senede 1 ay görev yapanla Atilla Sertel'in durumu bir mi? Adalet Bakanlığının verdiği örnek, Atilla Sertel'i haklı çıkartıyor. Bu, bizim lehimize yorumlanacak bir belge anlamına geliyor. Dilekçenin son sayfasında 29 numaralı başlık altında Adalet Bakanlığının görüşü içerisinde şu söyleniyor; "Anayasa'nın sistematiği içerisinde kamu görevlisi kavramının, hizmetin niteliğine göre asil ve sürekli görevleri yerine getirenlerin aday olamayacağı hükmüne varılmıştır." Dolayısıyla asil ve sürekli görev yapmayan Atilla Sertel'e kamu görevlisi demek mümkün değil."

"KRİTİK EŞİK ADLİ TATİL"

Sertel'in avukatı Ergün, "İhlal edilen hak neyse o ihlal ortadan kaldırılacak" diyerek, Atilla Sertel'in haklı bulunması durumunda 6. sıradan milletvekili olacağını söyledi. Sertel'in tazminat ve başka bir talebi bulunmadığını anlatan Ergün, "Eğer yeniden kendi sırasından vekil olamayacaksa bu zaten Anayasamızın kendini inkarıdır. Anayasa Mahkemesi bu kararı ne zaman verecek? Bu da çok önemli. Geç gelen karar adalet değildir. Burada kritik eşik adli tatil. Mutlaka bu tatil öncesinde Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı vermesi gerekir" ifadelerini kullandı.