Kuzey Kıbrıs Turkcell, “kapsama ve kalite testleri” ni ülke genelinde gerçekleştirdi, mobil iletişim kalitesini bir kez daha tescilledi

“Bugüne kadar hız kalitesinde çok başarılı sonuçlar elde eden Kuzey Kıbrıs Turkcell, özellikle son dönemde yaptığı 10 Milyon dolar değerindeki yatırım sonrasında kendi kalitesiyle yarışarak eskiye göre daha da iyi değerlere taşıdı.”

“2014 yatırım projesinin tamamlanması ile birlikte Kuzey Kıbrıs Turkcell, dünyada şu anda uygulanmakta olan en son ‘Radyo Teknolojisi’ne sahip olmuş ve bu teknolojiyi halkımızın hizmetine sunmuştur.”

Kuzey Kıbrıs Turkcell’in ses ve data (veri transferi) kalite testleri dünyadaki en ileri teknolojilere paralel sonuçlar üretti.

Kuzey Kıbrıs Turkcell, Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, İskele ve bağlantılı yollar olmak üzere 3 gün boyunca 704 kilometrede ‘ses’ ve ‘data’ (veri transferi) kalite testi yaptı. Özel ekipman ve yazılımlar ile noter huzurunda yapılan testler sonucu Kuzey Kıbrıs Turkcell’in 3G ve 2G’deki kalitesi bir kez daha tescillendi.

Kuzey Kıbrıs Turkcell uzmanları test ve ölçümler için 3 gün boyunca ölçüm yaptı.

Kuzey Kıbrıs Turkcell yol testleri özel ekipman ve yazılımlarla birlikte 132’nci Tastik Memuru (Noter) Musa Oytun’un huzurunda yapıldı.

Ses ve datada (veri transferi) önemli üstünlük

Kuzey Kıbrıs Turkcell ile diğer operatör arasında karşılaştırmalı yapılan yol testlerinin  29 - 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildiği açıklandı.

3G ve 2G’de ses ve data (veri transferi) testlerinin yapıldığı çalışma sonucunda ses kalitesi, 3G data hızı, çağrı kesilme oranı (drop), çağrı kurulum başarı oranı (CSSR) gözden geçirildi.

Tüm testler sonucunda, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in kalite üstünlüğü noter onayı ile kayıt altına alınırken, uluslararası kriterlerdeki başarı ölçütlerine de dikkat çekildi.

aybars-karaatmaca-2015.jpg

“Önemli yatırım, ciddi fark”

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, yıl içerisinde düzenli olarak yapılan testler sonucu kalite kontrolüne verdikleri önemi belirterek, “Bugüne kadar çok başarılı sonuçlar elde eden Kuzey Kıbrıs Turkcell, özellikle son dönemde yaptığı 10 Milyon dolar değerindeki yatırım sonrasında kendi kalitesiyle yarışarak eskiye göre daha da iyi değerlere ulaşmıştır” dedi.

Toplam 7 ay süren proje sırasında altyapı sistemlerine önemli yatırım ve yenilemeler yapıldığını belirten Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, “Yatırım ve yenilenme projesi sırasında Türkiye Turkcell ve Ericsson’dan alınan teknik desteğin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Turkcell’in yerli mühendis kadrosu aktif olarak görev alması da bizleri gururlandırmıştır” şeklinde konuştu.

Aybars Karaatmaca sözlerini şöyle sürdürdü:

“Projenin tamamlanması ile birlikte Kuzey Kıbrıs Turkcell, dünyada şu anda uygulanmakta olan en son Radyo Teknolojisi’ne sahip olmuş ve bu teknolojiyi halkımızın hizmetine sunmuştur. Projenin tamamlanması ile birlikte eski sistemlere göre % 65 enerji tasarrufu sağlayan yeni sistemler devreye girmiş, 3 kat kapasite artışı sağlanmıştır. Ülkemizdeki enerji kaynaklarından tasarruf ederek, müşterilerimizin çok daha yüksek kapasitede hizmet alması çevreci anlayışımız açısından da önemlidir. Geçtiğimiz sene ülkemizin birçok bölgesi ile üniversitelerimizde gerçekleştirdiğimiz 4G beta testlerimizde de başarılı olmuş, halkımız tarafından takdir toplamıştık. Gururla şunu söyleyebilirim ki; mobil internet ve veri paylaşımının sürekli arttığı ülkemizde, yeni bir açılım getireceğine inandığımız, dünyanın en hızlı mobil geniş bant teknolojisi olan, Long Term Evolution (LTE) diye adlandırılan 4G ve sonrasına da kurum olarak hazırız.”

Test sonuçları

Kuzey Kıbrıs Turkcell tarafından yapılan açıklamada, test sonuçları hakkında ise şu veriler paylaşıldı:

-  Ses kalite (Dual MOS Average) değerleri açısından, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in diğer operatörden daha iyi olduğu görülmüştür. 

- Kuzey Kıbrıs Turkcell şebekesinde hem 2G hem de 3G’de çok daha kısa sürede çağrı kurabilmektedir.

-  2G ve 3G Radyo kalitesi olarak Kuzey Kıbrıs Turkcell, diğer operatöre göre tüm illerde daha iyi sonuçlar elde etmiştir.

- Dual voice aramalarında, Kuzey Kıbrıs Turkcell şebekesinin 3G kullanım oranı kalitesi ile ön plana çıkmış, özellikle Lefkoşa’da Kuzey Kıbrıs Turkcell yüksek 3G ses kullanımı ile ses kalitesi olarak açık ara önde yer almıştır.

- Tüm Kuzey Kıbrıs genelinde yapılan testlerde Kuzey Kıbrıs Turkcell hatlarında hiç kesinti yaşanmamıştır.

- Kuzey Kıbrıs Turkcell şebekesi HSDPA data (internet bağlantı) hızlarında tüm illerde yapılan testler sonucu lider durumda yer almıştır.