Suna ERDEN 

Girne bölgesinden Star Kıbrıs’a gürültü kirliliği ile ilgili ihbar telefonları yağıyor. Polis, Çevre Dairesi ve bakanlıklardan umduğunu bulamayan vatandaş, çareyi basında arıyor. Şikâyetçi vatandaşlar, inşaatların gece geç saatlere kadar faaliyette olduğunu, hafta sonları Pazar günü dâhil yine geç saatlere kadar faaliyette olan inşaatlardan çıkan gürültüden dolayı çile çektiklerini ifade etti. 

Polisi, Çevre Dairesi’ni ve Çevre Dairesi’nin Alo 123 şikâyet hattını aradıklarını ancak sorunlarına çare bulunmadığını belirten vatandaşlar, “Kim bize yardım edecek” feryadında bulundu. Ancak vatandaşlar konuyu polise taşıyıp çözüm ararken, 2012 yılında Çevre Yasası’nda yapılan düzenleme ile müdahale yetkisi elinden alınarak Çevre Dairesi’ne verilen polis, ceza yazamıyor, rapor tutamıyor. 

Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Muslu Akgüney, şikâyetçi vatandaşların her daim Çevre Dairesi’ne ulaşabileceklerini, Alo 123’ şikâyet hattının 24 saat açık olduğunu, mesai saatleri dışında telesekretere mesaj bırakabileceğini, mesajlara hafta sonları hariç ertesi gün dönüldüğünü ifade etti. Akgüney, Çevre Değişiklik Yasa tasarısının şuan görüşmede olduğunu,2016 yılı itibari ile son şekli verilerek meclise gönderileceğini, polise ceza yazma yetkisinin yeniden verileceğini açıkladı. 

GÜRÜLTÜDEN BIKTIK 

Girne’de yaşayan birçok vatandaş mesai saatleri dışında ve hafta sonları çalışıp gürültü çıkaran inşaatlardan şikâyetçi oluyor. Şikâyetçi vatandaşlardan biri olan Mustafa Yücetan, Girne Liman bölgesinde yaşadığını, orada faaliyette olan inşaatlardan gece geç saatlere kadar gürültülü sesler çıktığını ancak yaşanan bu soruna çare bulacak bir mercii bulamadığını söyledi. Yücetan, “Yaşadığım yerde faaliyette olan bir inşaat gece saat 10’lara kadar iş makineleri ile çalışıp dayanılmaz gürültüye neden oluyor. Ayrıca bu inşaat hafta sonları da faaliyetini sürdürerek hayatı dayanılmaz hale getiriyor. Çevre Bakanlığını, şikâyet hattını ve polisi aramama rağmen bu soruna çare bulamadım” dedi. 

HER ŞİKÂYET İLE İLGİLENİYORUZ 

Ancak vatandaşlar konuyu polise taşıyıp çözüm ararken, 2012 yılında Çevre Yasası’nda yapılan düzenleme ile müdahale yetkisi elinden alınarak Çevre Dairesi’ne verilen polis, ceza yazamıyor, rapor tutamıyor. Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Muslu Akgüney, şikâyetçi vatandaşların Çevre Dairesi ile irtibata geçebileceğini, mutlaka kendilerine dönüleceğini ifade etti. 

Alo 123’ şikâyet hattının 24 saat açık olduğunu, mesai saatleri dışında telesekretere mesaj bırakabileceğini, mesajlara hafta sonları hariç ertesi gün dönüldüğünü belirten Akgüney, çoğu vatandaşın mesaj bırakmaktan çekindiğini ifade ederek, “Şikâyeti olan mutlaka arasın. Aradıkları saatler ve günler mesai saatinin dışındaysa mesaj bıraksın. Biz o mesajları mutlaka değerlendirip, onlara dönüyoruz. Şikâyet konusu Çevre Dairesi’nin yetkisi dışında da olsa ilgili birimlere iletiyoruz” dedi. 

CEZA YAZMA YETKİSİ TEKRAR POLİSE VERİLECEK 

Akgüney, Çalışma Yasası’nda inşaatların çalışma saatlerinin Pazar hariç haftanın her günü 06.00-20.00 saatleri arasında belirlendiğini, bunun dışındaki çalışmaların tümünün belediye ve çalışma bakanlığı tarafından kontrol edildiğini ifade etti. 

Akgüney,2012 yılında Çevre Yasası’nda yapılan değişiklikle polisin gürültü kirliliğine müdahale yetkisinin alınıp Çevre Dairesi’ne verildiğini belirterek, “Çevre Değişiklik Yasası görüşülmekte. Son şekli verildikten sonra 2016 yılı itibari ile meclise gönderilecek. Değişiklik yasa tasarısında kontroller tamamen izin makamlarına verilecek. Yasada belirtilen çalışma saatleri dışında yaşanan gürültü kirliliği izin veren makamın sorumluluğunda olacak. Ayrıca polise tekrar ceza yazma yetkisi verilecek” şeklinde konuştu.