Züleyha KARAMAN

Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Hüseyin Sevay, Güzelyurt-Lefkoşa yoluna 20 yaşındaki Jale Asya Hilmioğlu’nun ölümü ile yeniden gündeme gelen yarım kalan bariyerleri sorgulamanın bir işe yaramayacağını, sistemin sorgulanması gerektiğini belirterek, “Trafik cahili bir toplumuz” dedi.

Önemli olan sistem olduğunu, müteahhidin ne yapıp yapmadığını sorgulamanın sistemin yani hükümetin işi olduğunu ifade eden Sevay, “Müteahhidi hükümet sorgulamalı. Zaten o Güzelyurt yoluna beton bariyer seçeneği mühendislik hatasıdır” dedi.

Karayollarında yol tasarımlarında eskiyi seçip yeniye geçemem sorunu olduğunu, bir taraftan su birikintisi istemezken, seçilen bariyerlerin su birikintisini artırdığını, beton bariyerlerin yanlış bir seçenek olduğunu kaydeden Hüseyin Sevay, trafikte güvenliği bütün olarak ele almak gerektiğini söyledi.

“DURUMU İDARE ETTİKÇE ÖLÜMLER DEVAM EDİYOR”

Trafikte insanların hayatının kurtarılabileceğine kimsenin inanmadığını, bilgisizlikle günün idare edildiğini ifade eden Sevay, şöyle konuştu:

“Trafik güvenliğini bütün olarak almamız lazım. Bütün olarak ele almıyoruz, esas sorun burada. Bizin zaten trafik güvenlik sistemimiz de yok. Bilgi, bilim, inanç ve vizyon eksikliği var. Biz inanmıyoruz ki trafikte insanların hayatını kurtarabiliriz. Sistem olarak buna inanmıyoruz.  Kimse sorumluluk almak istemiyor. Maalesef büyük de bilgisizlik olduğu için herkes durumu idare ediyor. İdare ettikçe de bu ölümler devam ediyor. Görmek istemediğimiz, her yıl ortalama, ölümlerin beş katı kalıcı sakatlıklar da var. Bunları hiç bilmiyoruz, bunlarla hiç ilgilenmiyoruz. Bu insanların ne acı çektiğini kendileri biliyor, maalesef ateş düştüğü yeri yakıyor.

“SİSTEMSİZLİK”

Güzelyurt yolunda esas sorununun sistemsizlik olduğunu dile getiren Sevay,

“Kazanın altındaki esas nedene bakmıyoruz, eğitim, denetim, mühendisliğe bakmıyoruz. Bunlara ciddi şekilde bakmıyoruz. Olayın en son olana bakıyoruz, yani, kazaya, can kaybına bakıyoruz. Eğitimsizliğe, denetimsizliğe  mühendissizliğe bakmıyoruz. Bundan da gereken dersleri alamayız.  Modern dünyada bunlar kaza değil, çarpışmadır” dedi.

Trafik güvenliği konularına “yol yapma” olarak bakıldığını kaydeden Sevay, özetle şöyle konuştu:

“TOPLUM OLARAK DOĞRULARI TALEP ETMEYİ BİLMELİYİZ”

“Hızlı gitti öldü denilmesinin arkasında çok büyük sistemsizlik, eğitimsizlik vardır. Bu memlekette büyük bilinçsizlikle trafik işlerine soyunuyoruz. İşin esasında inançsızlık var. Trafik dendiği anda ilk akla gelmesi gereken trafik güvenliği olmalı. İnsan hayatını kurtarmayı benimseyemiyoruz. Türkiye bile bu konuda güzel adımlar atıyor. Toplum olarak doğruların talep edilmesini bilmeliyiz. Trafik cahili bir toplumuz. Sistem kurma niyetimiz olmadıkça bu acılar devam edecek.

Kısa vadede yapılması gereken, polis çağdaş ve bilinçli denetim yapmaya başlamalı. Toplum olarak nereye doğru gidiyoruz diye sorgulamamız lazım. Toplumun sürekli ses vermesi lazım. Kimse bu sistemi düzeltmezse cehenneme doğru gidiyoruz. Zor işlerden kaçıyoruz. Hızlı gitti öldü diyoruz. Bu tür yaklaşımlardan kaçınılmalı. Sistemi sorgulamalıyız. Toplumun her kesiminde trafik sorunu sahiplenilmelidir.”