Melin DOBRAN

Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Tomris Güven, Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki hayvan barınağının 1997 yılında 85 kapasite ile açıldığını belirterek, barınakta şu an 300’ü aşkın köpek olduğunu ve binanın yetersiz kaldığını söyledi. Barınakta yer ve işçi sıkıntısı olduğunu dile getiren Güven, Lefkoşa Türk Belediyesi’nden (LTB) ne işçi, ne de şu an çalışan işçinin maaşını alamadıklarını ifade etti. Duyarlı vatandaşlardan alınan bağışlarla barınağın ayakta durmaya çalıştığını söyleyen Güven, barınağın daha fazla bağışa ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Güven, bağış yapmak isteyenlerin Turkcell faturalı hatlardan BARINAK SMS yazıp, 4271’e mesaj göndererek, 5 TL bağış yapabileceklerini söyledi. Para yatırmak isteyenlerin ise Türk Bankası’nın Lefkoşa şubesine giderek, K.K. Hayvanları Koruma Derneği adına para yatırabileceğini dile getirdi.

“Barınağı İngilizlerle birlikte kurduk”

Diyalog’a konuşan Tomris Güven şunları aktardı, “Hayvanları Koruma Derneği 1990 yılında kurulmuştur. 1997’de de barınağımız faaliyete geçmiştir. Bu işe 85 kapasite ile başladık ve şu an 300’ün üzerinde köpeğimiz mevcuttur. Yıllar önce Kıbrıs’a yerleşmiş İngilizlerle bu dernek kurulmuştur. O zamanlar, İngiltere hayvanları koruma derneğinden 12 bin sterlin bir bağış geldiği için biz temellerimizi attık. Araziyi bize Lefkoşa Türk Belediyesi tahsis etti. 4 senede o bağışlarla ve 85 kapasite ile bitirebildik. Yerimiz artık yeterli gelmiyor. Devamlı genişletme aşamasındayız. Bir dönem 50 bin Euroluk bir proje kazanmıştık. O proje ile ekipman, ameliyat setleri, sterilizatör ve çeşitli şeyler alarak yuvaları genişlettik. Ön tarafta bulunan bölüm, Avrupa Birliği projesinde yapılan bir bölümdür. Arkadaki bölüm, bizim çok işimize yarayan bir bölümdür fakat gayet kötü bir durumdadır. Yerler seramik değil çimentodur. Çimento pisliği tutuyor ve hijyen değil. Onların bize aldığı yer seramikleri ile biz de işçiliğini koyarak, oradan buradan bağış alarak orayı tamamlamayı arzu ediyoruz. İnşallah tamamlarız.

“Bağışlarla ayaktayız”

Elimizdeki para ile ameliyat odasının fayanslarını değiştirdik. Bir inşaat firmasının yaptığı ve tamamlayamadığı bir bina var. Orada hayvanların yemeklerinin piştiği mutfak var. Mutfağın yer seramikleri yoktu. Onları da halletti. Yalnız kapısı penceresi yok. Duyarlı vatandaşlar bize yardım ederse onları da tamamlarız. Biz kendi imkânlarımızla elimizden geleni yapıyoruz. Birkaç hanımdan oluşan İngiliz grup var, bize bir miktar bağış yapıyorlar.

“Bir işçi yetmiyor”

Şu anki sıkıntımız sadece bir işçimizin olmasıdır. Açıldık açılalı belediye bir işçinin 2010 yılının sonuna kadar maaşı ödedi. Ancak 2010’dan itibaren, sıkıntılar olduğu için hiçbir şekilde LTB bize işçi ve işçi parası vermiyor. En büyük sıkıntımız işçi sorunu.”