Ahmet Vamık

Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği Başkanı İbrahim Akın, araç devirleri ve seyrüsefer harçları ile ilgili tüzük değişikliklerinde gelinen aşamayı Detay Gazetesi ile paylaştı. MASİB olarak yeni tüzük değişikliği önerisini hazırlayıp ilgili bakanlıklara sunduklarını belirten İbrahim Akın, Maliye Bakanlığı ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile tüzük değişikliği ile ilgili teknik çalışmalara önümüzdeki günlerde başlanacağını ifade etti.

“TOP MALİYE VE ULAŞTIRMA BAKANLIKLARINDA”

Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği, seyrüsefer harçlarının ortadan kaldırılarak yerine akaryakıt fiyatlarına yapılacak küçük oranda bir zamla seyrüsefer vergisi toplanması için tüzük çalışmalarına hızla devam ediyor. Maliye Bakanlığı ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile en yakın zamanda bir araya gelinerek teknik çalışmalara başlanacağını belirten MASİB Başkanı İbrahim Akın, sistem değişikliğinin artık bakanlıkların elinde olduğunu ve bakanlıkların iyi niyeti ile sistemin değişebileceğini ifade etti. Yeni sisteme geçilebilmesi için öncelikle seyrüsefer affının çıkarılması gerektiğini vurgulayan Birlik Başkanı İbrahim Akın, kayıttan düşen araçların ve seyrüsefer harçları ödenmeyen araçların seyrüsefer ruhsatları yenilenmeden yeni sisteme geçilemeyeceğinin altını çizdi. Akın, “seyrüsefer affı ile vatandaşların hızlı bir şekilde seyrüsefer ruhsatlarını yenilemesi gerekiyor. 20Bin’den fazla araç seyrüsefersiz dolaşıyor. Piyasada bu kadar seyrüsefer ruhsatsız ve kayıttan düşmüş araç varken bir anda seyrüsefer ruhsatlarını ortadan kaldırmak hem seyrüseferlerini düzenli ödeyen sürücülere haksızlık olur hem de devlet için büyük bir gelir kaybı olur” dedi.

arac-3-001.jpg

“SEYRÜSEFER AFFI İVEDİLİKLE ÇIKARILMALI”

15-20 gün içerisinde seyrüsefer affı ile ilgili önerinin önce Bakanlar Kurulu’na ardından Meclise gönderileceğini belirten İbrahim Akın, yeni sisteme geçilmenin önünü açmak için ivedilikle seyrüsefer affının çıkarılmasını beklediklerini kaydetti. Akın, 1 ay içerisinde seyrüsefer affının hayata geçebileceğini açıkladı. 

“ARAÇ DEVİRLERİ TAPU İŞLEMLERİ GİBİ OLACAK”

Araç devirleriyle ilgili tüzük değişikliğine de değinen İbrahim Akın, taleplerinin, taşınmaz mal devirlerindeki gibi araç devirlerinin de her iki tarafın Araç Kayıt Dairesinde memurların gözetiminde imza atarak araç devri yapması yönünde olduğunu ifade etti. Bakanlar Kurulu kararı ile bu tüzük maddesi değişikliğin çok kısa bir sürede yapılabileceğini söyleyen Akın, Bakanlık yetkililerinin konuya olumlu yaklaştığını sözlerine ekledi. Gerekli değişiklik yapıldığı zaman oto galerilerinde takas araç alırken müşteriden aldığı aracı galerinin üzerine alacağını, resmi işlemsiz hiçbir araç devrinin gerçekleşemeyeceğini böylelikle kayıt dışılığın önüne geçileceğini açıklayan Akın, oto galerilerde bulunan plakalı araçların satış yapılana kadar galerilerin üzerine kayıtlı olacağını kaydetti.