Suna Erden

Güncellenen son verilere göre, Araç Kayıt Dairesi’ne 278 bin kayıtlı araç bulunuyor. Araç sahiplerinin yılda bir kez devlete seyrüsefer harcı ödemesi gerekiyor. Aracın yaşına, motor gücüne göre harç tutarları değişirken 2015 yılında seyrüseferlerden elde edilmesi gereken 130 milyon TL’nin sadece 75 milyon TL’si elde edildi. 278 araçtan 149 bin aracın seyrüsefer çıkarttığı, işlemlerini yaptırmayan birçok araç sahibinin seyrüsefer affını beklediği belirtildi. Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın, 2015 yılı itibari ile seyrüseferlerden elde edilmesi beklenen 130 milyon TL’den sadece 75 milyon TL toplandığını, bunun trafikteki her iki araçtan birinin seyrüseferiz olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Star Kıbrıs’a konuşan Akın, seyrüsefer affının 3 hafta bakanlar kurulunda bekletildiğini ancak bir sonuca varamadan hükümetin değiştiğini ifade ederek, yeni hükümetten bu konuya eğilmelerini talep ettiklerini dile getirdi. Akın, seyrüsefer ücretlerinin yakıttan alınması gerektiğini ifade ederek, böylelikle araç sahiplerinin kullandığı kayıt kadar ödeme yapacağını dile getirdi. Devletin 2015 yılında seyrüseferlerden 55 milyon TL kayba uğradığını kaydeden Akın, devletin seyrüseferlerin yanı sıra araç devir ve muayenesinden de yıllık 45 milyon TL kaybı olduğunu ifade ederek, bu konudaki uygulamaların da değişmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

İKİ ARAÇTAN BİRİ SEYRÜSEFERSİZ 

Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın, Araç Kayıt Dairesi’ne 278 kayıtlı araç olduğunu, 2015 yılında sadece 149 bin aracın seyrüsefer çıkarttığını ifade ederek, seyrüseferlerden 130 milyon TL toplanması gerekirken, 75 milyon TL toplandığını söyledi. Yüzde 50 oranında seyrüsefer harcı topladığını kaydeden Akın, bunun trafikteki iki araçtan birinin seyrüseferiz olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Seyrüsefer ile ilgili uygulamaların değişmesi gerektiğini ifade eden Akın, “20 veya 30 yıllık arabaların kilosu ağır olduğu için bunlardan yıllık 2 ile 3 bin TL arasında değişen oranlarda seyrüsefer harcı alınıyor. Dolayısı ile 30 yıllık olan ve ederleri 7 bin TL olan bu araçların sahipleri, bu harcı ödemek istemiyor. Devletin bu konuda düzenleme yapması gerekiyor” şeklinde konuştu. 

MİLYONLARCA LİRA KAYIP VAR 

Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın, seyrüsefer affı ile ilgili düzenlemenin 3 hafta Bakanlar Kurulu’nda bekletildiğini bir sonuca ulaşmadan hükümetin değiştiğini belirterek şunları söyledi: “Araç Kayıt Dairesi’nden aldığımız verilere göre seyrüseferlerden dolayı 55 milyon TL kayıp var. Bu konuda birçok çalışma yaparak derdimizi hem Maliye Bakanı hem de Ulaştırma Bakanına anlattık. Seyrüsefer ile ilgili af çıkarılması ve değişikliği ön gören tüzük 3 hafta Bakanlar Kurulunda bekledi ancak bir sonuca varamadan hükümet değişti. Yılda 55 milyon kayıp büyük bir bütçe açığına neden olur. Eğer bu kayıp yaşanmasaydı devletin bütçesine 55 milyon TL girecekti. Ekonomik anlamda maaşların zor ödendiği böyle bir dönemde 55 milyon TL birçok açığı kapatacaktı. Bu nedenle yeni hükümetin bu konuyla acilen ilgilenmesini talep ediyoruz.” 

SEYRÜSEFER ÜCRETİ YAKITA EKLENECEK 

Seyrüsefer affının çıkması ile büyük bir kazanım olacağını, seyrüsefer çıkarttırmayan araç sahiplerinin aftan yararlanacağını ve devlet kasasına kayıp olan paranın gireceğini kaydeden Akın, seyrüsefer affı çıktıktan sonra uygulamalarda da değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Akın, “Öngörümüz seyrüseferin yakıta geçmesidir. Yakıta eklenecek kuruş tutarları ile kişiler kullandığı kayıt kadar seyrüsefer ücreti ödeyecek. Böylelikle insanlar yılsonu 2 veya 3 bin TL para ödemek zorunda kalmayacak. Herkes aracının motor gücüne ve kullandığı yakıta göre ödeyecek ve adalet sağlanacak” dedi. 

KAYIT DIŞILIĞA ZEMİN 

Akın, sadece seyrüseferlerden değil araç devir ve muayenelerinden de devletin büyük kayıpları olduğunu, yaptıkları araştırma sonucu devletin 45 milyon TL devir ve muayeneden kaybı olduğunu ifade etti. Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın, yürürlükte olan 1974 yılı Motorlu Araç ve Yol Trafik Yasası’nın araç devir işlemlerinin ya Araç Kayıt Dairesi mukayyidi, ya da muhtar huzurunda yapılmasını öngördüğünü ifade ederek, bu durumun kayıt dışılığa neden olduğunu söyledi. İbrahim Akın, devir işlemlerinin muhtar nezdinde yapılmasından dolayı hem devletin hem de oto galericilerin zarar ettiğini ifade etti. Akın, “Sistemin tamamen değişmesi, Dünya’da ve Avrupa’da olduğu gibi uygulanması lazım. Araç devirleri ile ilgili birçok sorun yaşanıyor” dedi. En büyük sorunun araçların devirleri ile ilgili işlemlerde başladığını kaydeden Akın, “Çünkü araç sahibi aracını sattığı zaman, aracı alan kişiye sadece bir devir kâğıdı imzalayıp, teslim ediyor. Söz konusu devir kâğıdı daha sonra herhangi bir muhtar tarafından onaylanarak işleme giriyor. Böylece alıcı ile satıcı muhtarın huzurunda birlikte olmadıkları için, alıcı aracı aldıktan sonra devri üzerine almayıp daha sonra birçok kişiye satarak evrakın elden ele gezmesine neden oluyor. Hem devlet hem de biz binlerce lira zarara uğruyoruz” şeklînde konuştu. Araç satışlarının sokaklarda, kaportacılarda ve internet üzerinde yapıldığını kaydeden Akın, kayıt dışı olan bu satış işlemlerinin sonlanması için yasanın değişmesinin şart olduğunu vurguladı. Akın, bu sorunların ortadan kalmasının tek çaresinin acilen araç devirlerinin Araç Kayıt Dairesi’ndeki mukayyit huzurunda alıcı ve satıcı tarafından imzalanması olduğunu açıkladı. Akın, devri olmayan aracın muayeneden de geçmediğini, zaten bunun kontrol edilesinin de mümkün olmadığını dile getirerek devir ve muayeneden dolayı oluşan kayıpları Bakanlar Kurulu’nun alacağı kararlarla engellenebileceğini dile getirdi. 

BAKANLAR DEĞİŞTİ SORUNLAR DEĞİŞMEDİ 

Akın, hem seyrüsefer hem de araç devirlerinde yaşanan ekonomik kayba dair teknik çalışmaları yapıp hükümetlere sunduklarını ancak son 4 yılda 4 kez bakanların değiştiğini ve her yeni gelen bakana dertlerini anlatmaya çalıştıklarını ifade etti. Akın, “Gelir kayıpları ile ilgili çalışmaları yapıp Maliye ve Ulaştırma Bakanlarına sunmuştuk. Onlara derdimizi anlattık ve haklı bulunduk. Ancak son 4 yılda 4.kez bakanlar değişti. Şimdi yeni gelen bakanlara derdimizi anlatmaya çalışacağız” dedi. Akın, yeni hükümete çağrıda bulunarak hem devletin hem de sektörün maddi kayba uğramasına neden olan etkenleri ortadan kaldırmalarını talep ettiğini sözlerine ekledi.