Sibel Siber bugün saat 09.00’da AB Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti. Siber’e ziyarette AB Uyum Komitesi Başkanı CTP Milletvekili Armağan Candan eşlik etti.

Ziyarette Siber’e, AB uyum çalışmaları ve gelinen aşamaya ilişkin bir sunum yapıldı.

SİBER: “İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ”

Ziyarette konuşan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Cumhuriyet Meclisi’nde AB Uyum Komitesi’nin AB uyum yasalarıyla ilgili çalışmalar yaptığını söyledi. Siber, ürün güvenliği ve gıda güvenliğiyle ilgili yasaların tüm halkı ilgilendirdiğini söyledi.

İnsan sağlığı için çok önemli ve uzun yıllardır beklenen yasalar olduğunu da kaydeden Siber, yaşam kalitesine doğrudan etki yapan sağlıkla ilgili yasaların geçmesinin ve hızla tüzüklerinin de tamamlanıp uygulamaya girmesinin en büyük arzuları olduğunu da ifade etti.

Siber, Başbakanlığı döneminde bakanlar kurulunun hükümetin gıda güvenliğiyle ilgili bir tüzük çalışması yaptıklarına işaret etti.

AB Koordinasyon Merkezi’nin AB’de uygulanan yasaların çalışmasını ve ön hazırlığını yapan  bir merkez olduğunu dile getiren Siber, Cumhuriyet Meclisi ile uyum içerisinde çalışmalarının  ve işbirliklerinin çok önemli olduğunu vurguladı.

CANDAN: “DAHA SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN ŞART”

AB Uyum Komitesi Başkanı CTP Milletvekili Armağan Candan da konuşmasında, AB Uyum Komitesi’nin çalışmalarını mümkün oldukça hızlı bir şekilde yürütmeye çalıştıklarını söyledi. Candan, halkın yaşam standartlarını yükseltecek yasaları bir an önce geçirmek için hükümet ve AB Koordinasyon Merkezi ile işbirliği içerisinde çalıştıklarını belirtti.

AB Koordinasyon Merkezi’nde yıllar içerisinde önemli bir bilgi birikimi oluştuğunu dile getiren Candan, AB Müktesebatı’nın KKTC’de tam olarak uygulanmadığını ancak hazır olmak için AB ile iş birliği içerisinde yapılan bu çalışmaların çok  önemli olduğunu vurguladı.

Candan, gerek Yeşil Hat üzerinden yapılan ticaretin, gerekse AB Gümrük Birliğine dahil olunduğu zaman KKTC’de üretilen ürünlerin daha kolay ve doğrudan satılabilmesinin önünün ancak bu AB uyum çalışmalarıyla açılabileceğini kaydetti.

Armağan Candan, bunun ötesinde, Kıbrıs Türk halkının daha sağlıklı ve daha güvenli koşularda bir hayat sürmesinin de ancak bu yasaların hayat bulması ve uygulamaya girmesiyle mümkün olacağını belirtti.

ARISAL: “ÇOK YARARLI YASALAR HAYATA GEÇTİ”

AB Koordinasyon Merkezi Yetkilisi İzge Arısal ise, çalışmalarının başarıyla devam edebilmesi ve somut sonuçlar alınması açısından Cumhuriyet Meclisi ve Siber’in desteğinin önemli olduğunu kaydetti. Arısal, bu sayede önemli yasalar hazırlanarak, yürürlüğe girdiğini dile getirdi.

AB ile ilgili çalışmalarının 2004  yılında başladığını kaydeden Arısal,  Güney Kıbrıs’ın tek yanlı olarak AB’ye kabul edilişiyle ilgili sıkıntılara rağmen çok başarılı projeler ve toplum için çok yararlı yasa çalışmalarının hayata geçtiğini söyledi.

Uluslararası alanda tanınmamış kurumlarla AB arasında ciddi ilişkiler tesis etmeyi başardıklarını dile getiren Arısal, bu işbirliğinin, bürokratların gelişimine önemli katkı sağladığını kaydetti.

Arısal, bugün gerçekleştirecekleri sunumla, yaptıkları uyum çalışmalarına değineceklerini ve çalışmaların geçen 10 yıllık süre zarfından nereden nereye ilerletildiğini aktaracaklarını belirtti.

Siber ve Candan’a AB Mali Yardım Programı’nın kapsamıyla ilgili bilgi vereceklerini belirten Arısal, bu program kapsamında önemli altyapı projelerinin hayata geçtiğini ve ileriki dönemde de bunların devam edeceğini söyledi. Arısal, Yeşil Hat ticaretinde yaşanan sıkıntılar ve tüzüğün geliştirilmesi için neler yapılabileceği konusuna da değineceklerini belirtti.