TBMM’nin ev sahipliğinde 43 ülkeden temsilcilerin katılımıyla düzenlenen ve KKTC’nin gözlemci üye sıfatıyla yer aldığı İSİPAB toplantısında konuşma da yapan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, Ercan Havalimanı’ndaki basın açıklamasında, İstanbul’daki toplantıda adada 50 yıldır devam eden çözümsüzlüğün sebebinin Kıbrıs Türk halkı olmadığına dikkat çekerek, toplantının, uygulanan izolasyon ve ambargoların kırılması için İslam ülkeleriyle işbirliğinin artırılması anlamında oldukça yararlı geçtiğini söyledi.

Siber, 2 gün süren oldukça verimli toplantı geçirdiklerini ifade ederek, her ülkenin meclis başkanı veya başkan yardımcısının ülkeleriyle ilgili konuşmalar yaptığını söyledi.

“OY HAKKIMIZ YOK, KONUŞMA HAKKIMIZ VAR VE BU ÇOK ÖNEMLİ”

KKTC’nin 2004’ten beri Kıbrıs Türk Devleti adıyla, gözlemci üye statüsünde katıldığı İSİPAB’da oy hakları bulunmadığını ancak konuşma hakları olduğunu belirten Meclis Başkanı Sibel Siber “Bu bizim için çok önemli çünkü hepimiz biliyoruz ki maalesef uluslararası platformlarda pek fazla konuşma, söz alma hakkımız yok” dedi.

İSİPAB 10. Konferansı’nda Meclis Başkanı olarak KKTC adına yaptığı konuşmada, genel olarak ülke sorunlarından, izolasyondan, ambargodan ve 50 yıldır çözülemeyen Kıbrıs sorunundan bahsettiğini belirten Siber, İslam ülkelerinin KKTC’yle daha yakın ilişki kurmasını, özellikle kültürel, sportif ve ekonomik ambargoları kırmasını istediklerini söyledi.

KKTC üniversitelerinde halen İslam ülkelerinden 14 bin öğrenci bulunduğunu belirten Meclis Başkanı Siber, öğrenci sayısının artması, ilişkilerin gelişmesi ve yüksek düzeyde temaslar konusunda konuştuğunu ifade etti.

Toplantı sırasında birçok ülkenin meclis başkanlarıyla birlikte olma fırsatı yakaladıklarını da kaydeden Sibel Siber, özellikle sosyal ortamlarda sohbetlerle Kıbrıs Türk halkını anlattıklarını ve sıcak ilgi gördüklerini belirtti.

“ANLATTIĞINIZ ZAMAN DAHA ÇOK ANLAŞILIRSINIZ… BUNA İHTİYACIMIZ VAR”

“Anlattığınız zaman tabi ki daha çok anlaşılırsınız; bizim buna ihtiyacımız var. Hem 50 yıldır devam eden çözümsüzlüğün sebebinin biz olmamamız dolayısıyla bize uygulanan bu tür izolasyon ve ambargoların kırılması ve özellikle İslam ülkelerinin bizimle işbirliğini artırması anlamında oldukça yararlı bir toplantı oldu” diyen Siber, bundan sonra da bu ülkelerle iletişimlerinin süreceğini söyledi.

Meclis Başkanı Siber, heyetinde yer alan milletvekillerinin de farklı ülkelerin delegasyonlarıyla iletişim kurduğunu, görüştüğünü kaydederek, bu sürecin bundan sonra da geliştirilmesi beklentisini ifade ederek “Bunlara ihtiyacımız vardır” dedi.

Siber’e İstanbul temaslarında CTP-BG Milletvekili Armağan Candan, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu ve TDP Milletvekili Zeki Çeler eşlik etti.

İSİPAB 10. Konferansı’nın son günü olan dün, Pakistan ve Azerbaycan meclis başkanları Meclis Başkanı Sibel Siber’e hediye takdim etti. Siber de onlara hediyeler verdi.