Cumhuriyet Meclisi’nde saat 17:00’de gerçekleşen kabulde konuşan Türkiye- Madagaskar Dostluk Grubu Başkanı ve Milletvekili Malement Liahosoa davet için teşekkür etti ve KKTC’ye gelmekten ve KKTC’deki “muhteşem” insanları tanımaktan memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Türkiye ile daha yakın ilişkiler geliştirmek için çalıştıklarını dile getiren Liahosoa KKTC’nin  Türkiye’yle arasındaki gibi bir kardeşlik ilişkisini Türkiye’yle kurmak istediklerini kaydetti. Liahosoa KKTC ile de ilişkilerinin geliştirilmesinden mutluluk duyacaklarını belirtti.

KKTC’yle mümkün olabilecek konuşlarda ortak çalışmalar yapmak ve iş birliği içerisine girmenin kendilerini memnun edeceğini vurgulayan Liahosoa KKTC’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yaşadığı sorunların  çözülmesi ve Kıbrıslı Türkler’in uluslararası toplum tarafından tanınmış bir şekilde hayatını yaşamasını temenni etti.

Madagaskar’da da bir arada yaşayan 18 farklı etnik grup bulunduğunu  kaydeden Liahosoa barış bulunmayan bir ülkenin gelişemeyeceğini dile getirdi.

Liahosoa Madagaskar’ın gelişmekte olan bir ülke olduğunu da kaydetti.

SİBER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de Liahosoa’yı aralarında görmekten memnuniyet duyduklarını söyledi.

Siber, Madagaskar’ın KKTC’ye uzak bir ülke olduğunu ancak “Madagaskar gülü” isimli bir gül bulunduğunu ve bu vesileyle adını çok andıklarını anlattı.

Güzel bir adada yaşadıklarını ancak Kıbrıs’ta dünyanın en uzun süren uyuşmazlıklarından birinin yaşandığını ifade eden Siber, çözümsüzlük ve tanınmamışlığın yarattığı durumdan kurtulup dünyanın bir parçası olacakları inancında olduklarını dile getirdi.

KKTC tanınmamış bir devlet olsa da demokrasisinin örnek gösterildiğini söyleyen Siber, Madagaskarlı parlamenterlerle yakın ilişki kurmanın kendilerini memnun edeceğini de vurguladı.

Siber konuşmaların ardından Liahosoa’ya el işi tablo hediye etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, 15:30’da Kırgızistan Eski Dışişleri Bakanı ve Uluslararası Işık  Gölü Forumu Başkanı Askar Aitmatov’u; saat 16:00’da İsveç’teki  Türk kökenli genç siyasetçilerden Özgür Taşbaş’ı, 16:30’da ise Macaristan  eski Milletvekili     
ve Hükümet Siyasi Danışmanı Hegedüs Tamas’ı kabul etti.